Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivnica

Merićeva zgrada kao prostor za rad i život mladih poduzetnika

Najatraktivnija, ali i najzahtjevnija i najproblematičnija nekretnina svakako je ona u samome srcu Koprivnice – tzv. Merićeva zgrada na uglu Zrinskog i Jelačićeva trga
Foto: IVAN GROBENSKI/GLAS PODRAVINE
Merićevu zgradu u centru Grad prijavio na europski projekt. Zbog toga se i javni natječaj za prodaju te nekretnine, koji je na snazi i ove godine, naprasno poništio

Grad će na idućoj sjednici Gradskog vijeća donijeti novi plan upravljanja nekretninama u svojem vlasništvu koji će biti na snazi 2024. godine. Riječ je o zgradama, stanovima, garažama, zemljištu, gradilištima, brojnim poslovnim prostorima, poduzetničkim zonama koje su u vlasništvu Koprivnice za koje se donosi plan upravljanja u sljedećem jednogodišnjem razdoblju.

Neobična projektna priča

Najatraktivnija, ali i najzahtjevnija i najproblematičnija nekretnina svakako je ona u samome srcu Koprivnice – tzv. Merićeva zgrada na uglu Zrinskog i Jelačićeva trga. Zgrada je statički u iznimno lošem stanju, a istodobno je pod zaštitom kao kulturno dobro i povijesno vrijedna građevina te mora ostati potpuno istog izgleda kao danas. To znači da bi se trebala srušiti i potom izgraditi potpuno ista slijedeći stroga pravila konzervatora. Grad zbog toga tu nekretninu, nakon rješavanja svih suvlasničkih problema, prodaje već godinama, ali kupca nema. Trebala se prodavati i iduće godine, prema prijedlogu novog plana upravlja nekretninama, ali ipak neće.

U međuvremenu se, naime, dogodila zanimljiva stvar: upravo Merićeva zgrada prijavljena je na financiranje putem EU fondova, i to za neobičan projekt. Zbog toga se i javni natječaj za prodaju te nekretnine, koji je na snazi i ove godine, naprasno poništio, a zgrade neće biti ni u novom natječaju koji će se raspisati u idućoj godini.

– Javni natječaj za prodaju nekretnina javnom dražbom poništava se zbog prijave te nekretnine na European urban initiative, i to projekta CowoRking cOLiving copLayINg. Tim projektima će se obnoviti brownfield područja u frekventnim područjima u gradovima i kao takva će imati potencijal postati središte poslovnog i društvenog života – tumače u gradskoj upravi ne navodeći o čemu je točno riječ.

Što se zapravo krije iza kovanice coworking, coliving, coplaying, odnosno skraćeno projekta CROLLIN? Prema iskustvima drugih sredina, riječ je o jednom neobičnoj projektnoj priči u kojoj urbane sredine formiraju multifunkcionalni prostor za mlade poduzetnike. U tom bi prostoru poduzetnici zajednički radili u uredima, imali zajedničke resurse i dvorane na raspolaganju, ali i stanovali. Dakle, živjeli u istom objektu, u stambenim jedinicama uređenima upravo za te potrebe.

U 10 stanova najmoprimci

U Gradu ovog trena ne žele govoriti o detaljima ideje i prijave Merićeve zgrade na projekt European urban initiative koji se financira europskim novcem. Prerano je o tome govoriti, kažu, jer je riječ o pokušaju da projekt obnove Merićeve zgrade prođe evaluaciju i dobije zeleno svjetlo. No, to bi u svakom slučaju – ako se dogodi – bila iznimno velika i važna stvar za Koprivnicu.

Što je pak s drugim nekretninama u vlasništvu Grada? Koprivnica ima u vlasništvu 11 stanova: deset koriste najmoprimci sa zaštićenom najamninom, jedan stan je prazan i on je namijenjen za privremeno korištenje.

Grad je vlasnik i 29 garaža na Trgu podravskih heroja. U zakupu ih je 27, dok su preostale dvije i dalje slobodne. Garaže su u jako lošem stanju. Tu je i deset društvenih domova na području mjesnih odbora.

Podjela božićnica počinje u ponedjeljak prema abecednom redu Počinje isplata Umirovljenicima ove godine 50 eura božićnice Gradonačelnik Mišel Jakšić i pročelnik Tomislav Golubić. Čelni čovjek Koprivnice naglašava kako su financije Grada stabilne te da iduće godine neće doći do povećanja poreza na dohodak Najveća stopa zaposlenosti u gradu Jakšić: Povećanje plaća u Podravki donijet će nam milijun eura više Svoje zanate na Srednjovjekovnom sajmu predstavit će kovači, lončari, košaraši, stolari, brusači, rakijaši, pekari, mesari, slikari i drugi Stotinjak izlagača u Koprivnici Na Srednjovjekovnom adventu i sudionici iz Venezuele