Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivnica

Nema više da radnici koji rade rame uz rame imaju različitu plaću

Martina Dalić s Mišelom Jakšićem
Foto: Robert Mihaljević
Radnicima Podravke veće plaće, a Gradu veći prihodi u proračunu. To nije jedina važna vijest iz Podravke za gradski proračun jer će stići znatni prihodi i od komunalnog doprinosa za novu tvornicu tjestenine i novi logistički centar

Dobre vijesti za tvrtku, radnike i Koprivnicu: od srpnja opet rastu plaće u Podravki, a od prosinca stiže nova povišica za oko 1200 zaposlenih.

Podravka je protekli tjedan izvijestila da je zaključen dogovor sa sindikatima o novom tarifnom modelu za obračun plaća koji stupa na snagu 1. prosinca. Prema ranijim izmjenama kolektivnog ugovora plaće pak rastu već od 1. srpnja.

Razlike u koeficijentima

Srpanjsko povećanje plaće (bit će isplaćena u kolovozu) donosi povećanje osnovne plaće sa sadašnjih 253,50 eura na 260 eura te povećanje fiksnog dodatka sa sadašnjih 67,69 eura na 100 eura. Time će se bruto plaće na tarifi prosječno povećati za 5 posto, a neto 4,3 posto. Do kraja lipnja svim je radnicima isplaćen i jednokratni dodatak na plaću od 82,76 eura neto.

Martina Dalić, predsjednica uprave Podravke, tumači što donose nove izmjene koje stupaju na snagu 1. prosinca. Naglašava kako postojeća tarifa, temeljena na koeficijentima, nakon 27 godina primjene odlazi u povijest.

– Ovo je velik korak za Podravku i Belupo jer je postojeći sustav koeficijenata svojom rigidnošću stvorio brojne nelogičnosti i nepravedne ishode u plaćama radnika te je u osnovi imao demotivirajući učinak na radnike. Usudila bih se reći da je sustav koeficijenata u grupi Podravka rigidniji od onog koji se primjenjuje u državnim i javnim službama.

Novi platni sustav temeljen na osam platnih razreda razvrstava sva postojeća radna mjesta prema složenosti posla. Na ovaj način Podravka preuzima standarde uobičajene u velikim internacionalnim kompanijama – plaća se posao i kvaliteta obavljanja posla, a ne formalna stručna sprema. To znači da u novom platnom sustavu neće biti moguće situacije da radnici koji rame uz rame rade potpunosti isti posao za to primaju različitu osnovnu plaću. Sada mogu dodati da će velika većina radnika osjetiti financijsku korist zbog prijelaza u novi sustav. Oko 1200 radnika će dobiti veću plaću zbog uklanjanja nelogičnih i neopravdanih razlika u koeficijentima, a svi radnici koji rade u posebnim uvjetima (smjenski, rad nedjeljom i blagdanom, prekovremeni) dobit će veće plaće zbog povećanja osnovice za obračun ovih dodataka, naglašava Martina Dalić.

Dodatni prihodi od poreza

Nove ugovore o radu s utvrđenom bruto ugovorenom plaćom radnici će dobiti u listopadu i studenome. U narednom razdoblju organizirat će se i brojni informativni sastanci s ciljem dodatnog upoznavanja s načinom prijelaza u novi sustav plaća i mogućnostima koje on nudi. Osim za Podravku i radnike, dakle, to je svakako odlična vijest i za Grad Koprivnicu, odnosno njegov proračun. Povećanje plaća svakako će donijeti dodatne prihode od poreza na dohodak jer će dobar dio radnika tim povećanjem ući u porezne škare u kojima dosad nisu bili. Odnosno, nisu uopće plaćali porez na dohodak zbog osobnog odbitka (4000 kn) i olakšica za djecu (od 1750 kn za prvo dijete na više). To nije jedina važna vijest iz Podravke za gradski proračun jer će stići znatni prihodi i od komunalnog doprinosa za novu tvornicu tjestenine i novi logistički centar.

NA BUDUĆEM gradilištu gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i direktor Poslovne jedinice Hrvatskih cesta Varaždin Davor Bobičanec obratili su se medijima Počinje gradnja novog rotora na frekventnom križanju u Koprivnici Ovaj rotor izuzetno je važan s pogleda prometa i sigurnosti te da se riješi ulaz u grad Grade se tri nova rotora, dva dječja vrtića i škola na području grada U knjižnici ističu kako su nastali jedinstveni i vrlo maštoviti, unikatni, a k tome i ekološki štapići, čija je dodatna vrijednost što je za njihovu izradu iskorišten zeleni otpad Druženje u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Frana Galovića Na školi za čarobnjake izrađivali čarobne štapiće