Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivnica

Nikad više novca za nove vrtiće, škole i prometnu infrastrukturu

U proračunu su predviđene brojne velike investicije tijekom iduće godine, a mnoge od njih sufinancirat će se europskim novcem. Gradonačelnik Mišel Jakšić na sjednici Gradskog vijeća
Foto: Grad Koprivnica
Na sjednici Gradskog vijeća, na kojoj je usvojen proračun za 2024., raspravljalo se i o ambicioznom projektu izgradnje novog gradskog stadiona u Koprivnici s više od 8000 natkrivenih sjedećih mjesta

Gradsko vijeće Koprivnice usvojilo je proračun za 2024. godinu na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici održanoj protekli tjedan. Riječ je o najvećem gradskom proračunu u povijesti teškom 47 milijuna eura.

U proračunu su predviđene brojne velike investicije tijekom iduće godine, a mnoge od njih sufinancirat će se europskim novcem. Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić rekao je kako je to, prije svega, zasluga koprivničkoga gospodarstva koje zapošljava više od 16.400 ljudi, a na jednog umirovljenika dolaze otprilike dva radnika.

Glasovi vladajuće većine

Gradonačelnik je, tako, podsjetio kako iduće godine kreće gradnja dva nova dječja vrtića u Herešinu i Bajeru u kojima će biti mjesta za više od 300 mališana. Kreće i dogradnja Osnovne škole Braća Radić s novom sportskom dvoranom i velikim vanjskim igralištem, što će se u cijelosti financirati EU novcem. Taj objekt s pratećim sadržajima mogao bi stajati poput nove Osnovne škole Podolice koja je otvorena lani i u koju je uloženo više od 50 milijuna kuna.

Gradit će se i novi rotor na križanju Starogradske, Špoljarske i Mažuranićeve (nasuprot HAK-a) te će se raditi projekti za još dva nova – jedan na velikom križanju prema Zagrebu i Varaždinu kod podvožnjaka, a drugi na Trgu mladosti na ulazu u centar grada.

Obnovit će se i važna prometnica – Starčevića ulica koja vodi od središta grada prema Podravki: postat će dvosmjerna te će dobiti rotor kod pekarnice Dora.

Oporba nije podržala proračun, pa je on usvojen glasovima vladajuće većine okupljene oko SDP-a. Vijećnici HDZ-a Mladen Fajdetić i Saša Cestar, primjerice, amandmanima su tražili novac za nabavu likovnih mapa, materijala za tehnički i atlasa za učenike te sufinanciranje smještaja osoba iz Koprivnice u privatnim domovima za starije. Vijećnik HNS-a Goran Pakasin tražio je više novca za Renesansni festival.

Na sjednici je bilo riječi i o ambicioznom projektu izgradnje gradskog stadiona u Koprivnici. Vijećnika Domovinskog pokreta Davora Milakovića zanimalo je kad počinje gradnja novog stadiona s obzirom na to da je premijer Andrej Plenković, kako je rekao, najavio da će sufinancirati gradnju više nogometnih stadiona u Hrvatskoj, među ostalim i u Koprivnici.

Gradonačelnik nije toliko optimističan kad je riječ o državnom sudjelovanju u toj velikoj investiciji vrijednoj otprilike 15 milijuna eura i s više od 8000 natkrivenih sjedećih mjesta.

Uključeni u idejno rješenje

– Podupiremo taj projekt i imamo redovnu komunikaciju sa Slavenom Belupom o svemu. Bili smo uključeni i u idejno rješenje. No, prije nego što se krene u tu veliku investiciju, voljeli bismo znati koliko će država uložiti u to, a koliki je udjel Uefe i HNS-a. Onda ćemo lako doći do toga koliki je udjel Grada u cijeloj investiciji. Na žalost, u proračunu koji je izradila Vlada nema našeg stadiona, ja tamo vidim samo Maksimir i Poljud koje će država financirati. Hoće li, dakle, išta biti od novog stadiona u Koprivnici, kako se to najavljivalo? Na žalost, ja u programu Vlade to ne vidim, odgovorio je gradonačelnik.

Grad je protekle školske godine financirao izvannastavne aktivnosti u školama Učenici i mentori Prijem za najuspješnije učenike sportaše Najkompleksniji zahvat onaj je u Pavelinskoj ulici u Koprivnici gdje je u tijeku završna faza polaganja cijevi budućeg retencijskog bazena Koprivničke vode obilježile deset godina rada Gubici vode iz mreže među najnižima su u Hrvatskoj IZLOŽBA 16 suvremenih umjetnika otvorena je u Galeriji Koprivnica Drava Art Biennale Zajednička izložba 16 suvremenih umjetnika