Izbornik
Naslovnica Gradovi
Politika održivog i zelenog razvoja

Novi sustav javne rasvjete financiran energetskim uštedama

GRAD JASTREBARSKO ovim projektom nastavlja politiku održivog i zelenog razvoja
1/3
Foto: Jastrebarsko
Ukupno 3444 svjetiljke zamijenjene su na području Jastrebarskog proteklih mjeseci energetski učinkovitim LED svjetiljkama, a već je vidljivo kako će uštede za gradski proračun iznositi oko 75 posto

Ukupno 3444 svjetiljke zamijenjene su na području Jastrebarskog proteklih mjeseci energetski učinkovitim LED svjetiljkama, a već po prvim računima nakon provedbe projekta, vidljivo je kako će uštede za gradski proračun iznositi oko 75 posto. Novi sustav trošit će, naime, čak 77 posto kWh električne energije manje od starog, priopćio je Grad Jastrebarsko. Glavni razlog ugovaranja obnove sustava javne rasvjete, osim rasterećenja proračuna, bilo je, pojašnjavaju, i povećanje stupnja energetske učinkovitosti i zaštita okoliša.

Bez opterećenja proračuna
– Grad Jastrebarsko ovim projektom nastavlja politiku održivog i zelenog razvoja, a nastojimo i maksimalno koristiti vanjske izvore financiranja kad god je to moguće kako bismo proveli što više infrastrukturnih projekata važnih za naš grad i građane. Zamjena sustava javne rasvjete poboljšat će kvalitetu života u naseljima, povećati razinu sigurnosti u prometu, a najvažnije je reći kako se sve to financira kroz uštede energije, bez dodatnog opterećenja za gradski proračun, odnosno građane Jastrebarskog – kaže o projektu gradonačelnik Zvonimir Novosel i naglašava da se zamjenjuju postojeće svjetiljke, a daljnja gradnja sustava javne rasvjete nastavit će se nakon provedbe projekta.

Foto: Jastrebarsko

Sustav rasvjete koji je obnovio pružatelj energetske usluge tvrtka Petrol d.o.o. trošit će 456.608 kWh električne energije godišnje, odnosno 77,4 posto manje od starog sustava, te će za cijelo vrijeme trajanja ugovora privatni partner održavati dio sustava koji je bio obuhvaćen mjerama poboljšanja energetske učinkovitosti. Zamjenom zastarjele i neadekvatne rasvjete suvremenim rasvjetnim tijelima postići će se zadovoljavajuća rasvijetljenost i značajno smanjiti potrošnja električne energije i emisija ugljičnog dioksida. Ukupna vrijednost ugovorene usluge iznosi 1,5 milijuna eura plus PDV, a projekt se u potpunosti financira putem ESCO modela, odnosno Grad pružatelju usluge koji je odabran nakon provedenog postupka javne nabave, tvrtki Petrol, plaća mjesečnu naknadu temeljem ušteda na potrošnji električne energije. Ostvarenim financijskim uštedama Grad će isplatiti kompletno ulaganje u sustav javne rasvjete za šest godina bez ikakvog zaduživanja jer je sve radove i opremu financirao privatni partner koji svoju uslugu naplaćuje od financijskih ušteda. Ugrađene su svjetiljke najnovije generacije, usklađene sa zakonskom regulativom vezanom uz svjetlosno onečišćenje.

– Sve ugrađene svjetiljke imaju mogućnost naknadnog spajanja na centralni sustav upravljanja rasvjetom, koji je također implementiran provedbom mjera energetske učinkovitosti, a koji trenutačno upravlja svjetiljkama na državnoj prometnici DC1 i obilaznici u gradskom naselju Jastrebarsko – ističu u Gradu. Na sustav centralnog sustava upravljanja dodani su i kontroleri brojači prometa, radarski detektori i drugo, koji samostalno, ovisno o prometnom opterećenju, upravljaju radom svjetiljki. Svjetiljke koje trenutačno nisu spojene na centralni sustav upravljanja samostalno upravljaju svojim svjetlosnim intenzitetom, snagom i potrošnjom prema unaprijed određenom režimu rada poradi ostvarivanja ušteda u energiji i novcu u razdobljima kada je prometno opterećenje niže, dakle tijekom noći, što čini novi sustav javne rasvjete veoma energetski učinkovitim.

Pametno upravljanje
Zamjena sustava javne rasvjete samo je jedan od projekata pametnog upravljanja prirodnim resursima koje provodi Grad Jastrebarsko.

– Naš kraj obiluje prirodnim ljepotama, izvorima čiste vode i dobrom kvalitetom zraka. Planirajući i promišljajući o rješenjima kojima ćemo to očuvati, brinemo se i o nasljeđu generacija koje tek dolaze, a koje od malih nogu učimo brizi i poštovanju prema prirodi i okolišu – kaže gradonačelnik Novosel.

U Jastrebarskom je nedavno završen i velik projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Jastrebarsko vrijedan gotovo 22,5 milijuna eura. Stanovnici su dobili cjelovitu vodoopskrbnu mrežu, pouzdan sustav odvodnje te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda baziran na naprednom trećem stupnju pročišćavanja, a puštanjem uređaja u rad provodi se i proces priključivanja svih novih korisnika na kanalizacijsku mrežu. Ulaže se i u očuvanje kvalitete zraka, i to novim sustavom za informativno praćenje, putem mjernih senzorskih stanica. Nastavlja se i uređenje perivoja dvorca Erdödy.

IZLOŽBA je otvorena u Osnovnoj školi Đuro Ester Do kraja siječnja u koprivničkoj Osnovnoj školi Đure Estera jedinstvena izložba Detalji iz života Anne Frank i njezine obitelji NA POČETKU MANDATA zacrtali smo cilj da svako naselje mora imati asfaltiranu cestu jer to nije luksuz, već normalna potreba. I taj projekt privodimo kraju, ističe župan Igor Andrović Djeca u županiji idu u nove vrtiće, pohađaju nove i obnovljene škole Nikad više zaposlenih, a novi zamah donosi brza cesta do Zagreba OSIM TITULE šampiona hrvatskog turizma, Dubrovnik se okitio i nizom iznimno prestižnih međunarodnih priznanja Kvalitetu turizma prepoznala svjetska i domaća turistička struka Franković: Dubrovnik je zasluženo šampion hrvatskog turizma!