Izbornik
Naslovnica Gradovi
Vinkovačke jeseni

Ove je godine raritet bilo umjetničko društvo iz dalekoga Tajlanda

Svečanim mimohodom u kojem je sudjelovalo oko 2000 folkloraša iz 65 kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske i dijaspore zatvorene su 58. Vinkovačke jeseni
1/5
Foto: Branimir Bradarić
Ovogodišnje su Jeseni bile do sada najbolje u svakom pogledu, a tijekom deset dana trajanja priredbe tradicijsku kulturu vidjelo je oko 130.000 posjetitelja

Svečanim mimohodom u kojem je sudjelovalo oko 2000 folkloraša iz 65 kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske i dijaspore zatvorene su 58. Vinkovačke jeseni. Bile su to još jedne Jeseni koje su donijele sve bogatstvo i ljepotu raskošne hrvatske tradicije.

Bez konja i zaprega
KUD-ovi su prezentirali nošnje, običaje, pjesme i plesove. Ove godine zbog virusa afričke svinjske kuge u svečanom mimohodu nije bilo uobičajenih konja i konjskih zaprega, koji su donosili dodatnu atraktivnost i ljepotu, ali je zato bilo mnogo raznolikih sadržaja za sve generacije gdje je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Mimohod je krenuo odjekivanjem kubura kuburaške udruge Maruševac, poslije čega je krenula prethodnica mimohoda koju već tradicionalno predvode nuštarske mažoretkinje, Osječki puhački orkestar, zastave i grbovi, Vinkovački šokački rodovi, KUD "Tkanica" u starogradskoj odjeći i Prva kandžijaška udruga Kruševica 2010., Mandolinski orkestar "Okruk" Okrug Gornji i KUD "Ethno Golubica". Iza njih dolazili su folkloraši, društvo do društva, raspjevani i razigrani. Svatko od njih donosio je nešto novo i drugačije, što samo potvrđuje bogatstvo naše tradicije. Sve to pratile su tisuće okupljenih građana koji su pljeskom pozdravljali sudionike. Ovogodišnji raritet bilo je umjetničko društvo iz dalekoga Tajlanda koje je predstavilo plesove iz te azijske države.

- Kao i svake godine imali smo vrlo bogatu prethodnicu, a iza koje su dolazile folklorne skupine iz cijele Hrvatske i njih nekoliko iz dijaspore. Ukupno preko 2000 sudionika u mimohodu. Još jednom imamo priliku pokazati ovu našu zaista bogatu kulturnu baštinu i nadamo se da ćemo je i ove godine predstaviti na najbolji način svim posjetiteljima ovdje u Vinkovcima – rekao je koordinator svečanog mimohoda 58. Vinkovačkih jeseni Ivan Lion.

Sa središnje pozornice sve ih je pozdravio gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić pozivajući da ovogodišnji svečani mimohod krene. Dan poslije zatvaranja 58. Vinkovačkih jeseni Bosančić je na konferenciji za novinare rekao kako su ovogodišnje Jeseni bile do sada najbolje u svakom pogledu kao i da je tijekom deset dana trajanja manifestacije tradicijske kulture vidjelo oko 130.000 posjetitelja.

Čuvari tradicijske baštine
- Niz priredbi, prekrasan svečani mimohod sudionika, njih nekoliko tisuća iz 65 kulturno-umjetničkih društava kao kruna svega. Nedostajale su jedino konjske zaprege i jahači, ali oni su izostali zbog poznate situacije s afričkom svinjskom kugom. Suosjećamo s našim svinjogojcima i ne želeći još pogoršati situaciju, prihvatili smo preporuke da konjskih zaprega ne bude na ovogodišnjim Jesenima – rekao je Bosančić.

Dodao je kako su zahvalni svima koji su bili dio 58. Vinkovačkih jeseni, svim čuvarima tradicijske baštine koji nisu žalili ni vremena ni prijeđenih brojnih kilometara da bi došli u Vinkovce i bili dio te prestižne manifestacije. Napomenuo je da o uspješnosti Jeseni svjedoči i podatak da su vinkovački ugostitelji u dane ovog posljednjeg vikenda manifestacije ostvarili 20.000 fiskaliziranih računa više nego u istom vikendu prošlogodišnjih Vinkovačkih jeseni.

POVJERENSTVO će pokrenuti Inicijativu samostalnog plasmana na javnim površinama za male i srednje proizvođače Povjerenstvo za mandarine zatražilo je od MUP-a lakšu dnevnu migraciju berača iz BiH Počela berba mandarina u dolini Neretve – uskoro stižu u sve gradove NA NATJEČAJE je pristiglo 556 zahtjeva, od kojih su 444 ispunjavala uvjete natječaja, a odobrena je 241 potpora Potpore Zarebačke županije Za razvoj poduzetništva u 2023. godini 1,4 milijuna eura Kino Edison kulturno je povijesni spomenik, drugo najstarije namjenski građeno kino u Hrvatskoj, izgrađeno 1920. godine Multimedijski centar koji će povezati kulturnu baštinu, audiovizualnu i scensku umjetnost Karlovačko Kino Edison jedino ima i VR projekcije filmova