Izbornik
Naslovnica Županije
Povjerenstvo za mandarine zatražilo je od MUP-a lakšu dnevnu migraciju berača iz BiH

Počela berba mandarina u dolini Neretve – uskoro stižu u sve gradove

POVJERENSTVO će pokrenuti Inicijativu samostalnog plasmana na javnim površinama za male i srednje proizvođače
1/3
Foto: MATKO BEGOVIC/PIXSELL
Za male i srednje proizvođače i ove će se godine pokrenuti Inicijativa samostalnog plasmana mandarina diljem Hrvatske. S inicijativom se planira započeti početkom listopada

Sukladno rezultatima fizikalno-kemijske analize uzoraka plodova mandarina, koju je proveo Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, Povjerenstvo za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije dalo je preporuku da se s berbom i otkupom mandarina započne 20. rujna 2023. godine za sortu iwasaki s lokaliteta Jasenska, Metković, Bostanac, Glog i Modrič; sortu zorica rana s lokaliteta Bostanac te sortu ichumare s lokaliteta Vidrice i Metković.

Spomenutom analizom određuje se najmanji dozvoljeni omjer šećera i kiselina u plodu, odnosno utvrđuje se jesu li uzorkovani plodovi dosegnuli stupanj dozrijevanja sukladno Pravilniku o tržišnim standardima za voće i povrće, temeljem čega Povjerenstvo za mandarine daje preporuku o spremnosti mandarine za tržišni plasman.

Naime, Povjerenstva za mandarine na sjednici u Opuzenu od Zavoda za mediteranske kulture zatražilo je fizikalno kemijsku analizu uzoraka plodova mandarina zorice rane, iwasaki i ichumare u svrhu davanja neobvezne preporuke o određivanju datuma početka berbe mandarina.

Kao prethodnih godina, Povjerenstvo će se obratiti i Ministarstvu unutarnjih poslova kako bi se na graničnim prijelazima omogućila što lakša dnevna migracija radne snage iz Bosne i Hercegovine.

Isto tako, zaključeno je kako operativni tim Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu na terenu provodi aktivnosti prema smjernicama Ministarstva poljoprivrede, koji je nositelj i koordinator Akcijskog plana. Osim tehnike sterilnih kukaca, ograničeno se provode ostale aktivnosti raspisane Akcijskim planom. Apelira se na proizvođače i sve dionike da u sinergiji provedbe provode aktivnosti za suzbijanje i sprečavanje širenja sredozemne voćne muhe u dolini Neretve. Za male i srednje proizvođače Povjerenstvo će i ove godine pokrenuti Inicijativu samostalnog plasmana mandarina na javnim površinama gradova i općina diljem Hrvatske. Kao i prethodnih godina s Inicijativom se planira početi početkom listopada.

Kino Edison kulturno je povijesni spomenik, drugo najstarije namjenski građeno kino u Hrvatskoj, izgrađeno 1920. godine Multimedijski centar koji će povezati kulturnu baštinu, audiovizualnu i scensku umjetnost Karlovačko Kino Edison jedino ima i VR projekcije filmova Programe Maslačka pohađaju ukupno 404 djeteta, od kojih je 166 smješteno u novi objekt, a zaposleni su i djelatnici potrebni za funkcioniranje (domar, spremačice i odgojitelji) Zaprešić U novom vrtiću i djeca i djelatnici mogu raditi punom parom Misu je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić Hodočašće 32. zahvala Majci Božjoj što je čuvala Veliku Goricu