Izbornik
Naslovnica Gradovi
Multimedijski centar koji će povezati kulturnu baštinu, audiovizualnu i scensku umjetnost

Karlovačko Kino Edison jedino ima i VR projekcije filmova

Kino Edison kulturno je povijesni spomenik, drugo najstarije namjenski građeno kino u Hrvatskoj, izgrađeno 1920. godine
1/3
Foto: Karlovac
Tijekom tjedna planirane su tri, a petkom i subotom četiri projekcije filmova i to za velike i male, dok cijena najskuplje redovne cijene ulaznica neće prelaziti šest eura

Koliko su Karlovčani željno čekali da njihovo kultno Kino Edison ponovo otvori vrata, pokazalo se odmah: i tijekom Dana otvorenih vrata i u sklopu prvih filmskih projekcija. Posebno jer je Kino Edison, kulturno-povijesni spomenik, drugo najstarije namjenski građeno kino u Hrvatskoj, izgrađeno 1920. godine, Karlovčanima oduvijek bilo puno više od kina, a tako će, ako je suditi po prvim danima od otvorenja ponovno biti.

Velik interes publike
Nakon što su Edison otvorili Karlovčani 9. i 10. rujna na Danima otvorenih vrata, kada su mogli obići i razgledati rekonstruirano kino od prizemlja do potkrovlja, isprobati dvorane s najsuvremenijom opremom, a potom su u njemu održani Filmska revija mladeži i Four River Film Festival od 12. do 16. rujna, u nedjelju, 17. rujna prvi su u modernom, novom kinu uživali mališani, potom oni nešto veći klinci, a onda i nešto starije generacije, one koje su bile redovni gosti kina Edison i prije uređenja.

Kino je u cijelosti obnovljeno i opremljeno provedbom projekata "ITU – obnova browenfield lokacije nekadašnjeg kina Edison" i "ITU – revitalizacija nekadašnjeg kina Edison u funkciji pokretanja integriranih turističkih programa u gradu Karlovcu". Oba projekta sufinancirana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija 2014 – 2020. Ukupna investicija je više od šest milijuna eura, uz sufinanciranje iz EU od 85 posto. Obnovljeno je pod nadzorom konzervatora, a kako bi zadovoljilo sve uvjete moderne kinematografije, zgrada kina je produžena u dijelu glavne pozornice kina.

Edison je prvo VR kino u Hrvatskoj, ali i multimedijski centar koji će povezati kulturnu baštinu, audiovizualnu i scensku umjetnost te postati središte festivalskih sadržaja, obrazovnog i konferencijskog turizma.

- Gotovo 5000 posjetitelja obišlo je kino u Danima otvorenih vrata; zahvalni smo svima na dolasku i interesu. Naime, nismo se odlučili na filmske projekcije na Danima otvorenih vrata jer bismo tako morali ograničiti broj ljudi koji ulazi, a ovako smo željeli svima omogućiti da se prošetaju kinom od prizemlja do terase na krovu i pogledaju ovu zgradu, koja je i kulturno-povijesni objekt. Kino je moderno uređeno, za sada jedino u Hrvatskoj koje ima i VR projekcije, dakle, publika će projekcije gledati putem posebnih naočala kroz koje će dobiti pogled u virtualni svijet – kazao je Ivan Gojmerac, ravnatelj kina Edison. Osim toga, Kino ima suvenirnicu, kafić, multifunkcionalnu dvoranu.

Kino ima 70-ak takvih naočala. Tu su i dvije kino dvorane, multimedijska dvorana, kafić, suvenirnica, prekrasna terasa na drugom katu, dakle na krovu, s koje se pruža pogled na gradski park.

Udobna sjedala
– Planiramo da kino bude otvoreno svakog dana u tjednu s tri filmske projekcije dnevno, a petkom i subotom s četiri, uz VR projekcije filmova. Dakle, ukupno će biti više od 30 projekcija i VR filmova tjedno. Nadamo se da će interes Karlovčana koji su strpljivo čekali svoje kino biti velik, ali i svih ljubitelja filmova koji kinu Edison mogu gledati najnovije filmske uspješnice. Dugoročno planiramo razvijati i konferencijski i festivalski turizam, za što imamo odlične uvjete, tako da će Edison biti i više od kina. Cijena ulaznica bit će doista prihvatljiva: najskuplja redovna ulaznica neće prelaziti šest eura, a nudit ćemo i mogućnost kupnje godišnje članarine. Ona će se svakako isplatiti filmoljupcima koji planiraju u kino više od dva puta tjedno; tada će imati, zapravo, 30 posto manju cijenu redovne ulaznice – dodao je ravnatelj Ivan Gojmerac.

Posjetitelji u filmskim projekcijama mogu uživati u dvije dvorane; veća ima 202 mjesta, među kojima i popularna ljubavna sjedala, a manja 42 sjedala koja se mogu i izvlačiti kako bi sjedenje i gledanje filmova bilo još udobnije. Na stranicama kina Edisona može se vidjeti koji će filmovi i VR projekcije biti dostupni do kraja mjeseca, među kojima je će biti svi aktualni filmovi; od Smrti u Veneciji do Oppenheimera.

Programe Maslačka pohađaju ukupno 404 djeteta, od kojih je 166 smješteno u novi objekt, a zaposleni su i djelatnici potrebni za funkcioniranje (domar, spremačice i odgojitelji) Zaprešić U novom vrtiću i djeca i djelatnici mogu raditi punom parom Šibenske osnovne škole ove školske godine ukupno će pohađati 3244 učenika ŠIBENIK U šibenskim osnovnim školama upisano više prvašića nego lani! Svjetski dan Hitne pomoći IZDVOJILI 23.000 EURA Samobor nabavio deset uređaja koji spašavaju život kod zastoja srca