Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
SAMOBOR

Preuređeno i modernizirano reciklažno dvorište u Hrastinskoj

Foto: Samobor
Postavljena je nova ograda, rasvjeta i videonadzor, a uvjeti rada su poboljšani postavljanjem kontejnera s uredskim prostorom i sanitarnim čvorom

Sasvim novi izgled reciklažnog dvorišta u Samoboru na Hrastinskoj cesti bb rezultat je završetka uređenja, što su građani i zaposlenici dočekali sa zadovoljstvom.

Novi asfalt i nadstrešnica

Postavljena je nova ograda, rasvjeta i videonadzor, a uvjeti rada su poboljšani postavljanjem novog kontejnera s uredskim prostorom i sanitarnim čvorom.

Duž reciklažnog dvorišta te ispred ulaza postavljene su rešetke i kanalice kojima je riješeno pitanje oborinske odvodnje, a radovi su obuhvatili i zamjenu dotrajalog asfalta te postavljanje nadstrešnice za natkrivanje onih vrsta otpada na koje najviše utječu vremenske nepogode poput padalina i vjetra.

Proširen je i radni prostor kako bi radnici u reciklažnom dvorištu bili efikasniji, a zbog lakšeg i jednostavnijeg pristupa korisnicima napravljen je i novi raspored spremnika za odlaganje otpada.

Reciklažno dvorište otvoreno je svaki radni dan od 8 do 18 sati te subotom od 8 do 16 sati, a korisnicima omogućava predaju bez naknade opasnog komunalnog otpada, otpadnog papira, drva, stakla, plastike, tekstila, krupnog otpada i svih vrsta otpada koje je Komunalac d.o.o. kao upravitelj reciklažnog dvorišta dužan zaprimati sukladno popisu utvrđenom Pravilnikom o gospodarenju otpadom.

Tako je, primjerice, u prošloj godini u reciklažnom dvorištu zaprimljeno 120.480 kilograma krupnog otpada, 196.420 kilograma drveta, 105.160 kilograma kartona, 35.900 kilograma otpadnih guma, 19.320 kilograma odjeće, 21.060 kilograma elektroničkog otpada i brojne druge vrste otpada, što govori u prilog tome da građani Samobora nastoje odgovorno postupati s otpadom i sve više koriste reciklažno dvorište, u kojem im pomoć pri odlaganju otpada pružaju djelatnici Komunalca d.o.o.

Barkod i aplikacija

Prilagođavajući se svim zakonskim propisima, a s ciljem sprečavanja korištenja reciklažnog dvorišta za osobe koje nisu korisnici javne usluge na području grada Samobora i koji nisu korisnici iz kategorije kućanstvo, Komunalac d.o.o. uveo je barkodove za korištenje reciklažnog dvorišta, kao i mobilnu aplikaciju moj-Otpad.info preko koje korisnici mogu pokazati barkod na svom mobilnom uređaju, ali i na jednostavniji način pratiti raspored odvoza, zaprimati obavijesti o odvozu na mobilne uređaje dan prije odvoza, vidjeti broj izvršenih primopredaja miješanog komunalnog otpada na svom obračunskom mjestu te količine i vrste otpada predane u reciklažno dvorište.

Samoborsko reciklažno dvorište od prošle je godine i mjesto gdje se prikupljaju plastični čepovi u sklopu humanitarne akcije “Plastičnim čepovima do skupih lijekova”.

SAMOBOR Sanira se klizište na Falašćaku i Galgovu Iz EU fondova za sanaciju je odobreno oko 200.000 eura Počela obnova mosta preko Gradne u ulicama Milakovićeva – Mlinska zbog šteta nastalih u potresu SAMOBOR Dvorane Bogumil Toni, Samobor i Rude zasjale modernom LED rasvjetom