Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
koprivnica

Radnicima Komunalca od siječnja neto plaće prosječno veće za 77 eura

OSIM POVEĆANJA plaća, novi kolektivni ugovor donosi radnicima Komunalca povećanje i drugih materijalnih prava
Foto: Robert Mihaljević
Prema službenom poslovnom izvještaju, koprivnički je Komunalac prošle godine u prosjeku imao oko 230 zaposlenih, a u tvrtki je potpisan novi kolektivni ugovor

Republički sindikat radnika i uprava koprivničke tvrtke Komunalac sklopili su prošlog tjedna novi kolektivni ugovor gradskoga komunalnog poduzeća koji se primjenjuje od 1. siječnja iduće godine. Sklapanje novoga kolektivnog ugovora rezultat je rada zajedničkog povjerenstva sastavljenog od predstavnika sindikata i poslodavca, zaduženog za revidiranje postojećeg sustava obračuna plaća koji je bio zastario i neodgovarajuć s obzirom na okolnosti i potrebe prilagodbe poslovanja tržištu rada.

Jednostavniji obračun

Novim kolektivnim ugovorom mijenja se najmanja osnovna plaća koja je do sada za koeficijent 1,0 iznosila 517,62 eura (odnosno dosadašnjih 2900 kuna osnovice i 1000 kuna osnovnog dodatka na plaću) na najmanju osnovnu bruto plaću ugovorenu kao fiksnu u iznosu od 840 eura (6328,98 kuna). Umjesto razvrstavanja koeficijenata u deset grupa složenosti poslova s omjerom najmanje i najveće plaće u odnosu 1:4, plaće radnika sada se razvrstavaju u pet platnih razreda u omjeru najmanje i najveće plaće u odnosu 1:3.

Postojeći dodaci za otežane uvjete rada definiraju se u bruto iznosima na bazi 174 sata rada, a također se povećao dodatak za rad na blagdan i neradne dane određene posebnim propisom s 50 na 100 posto. Dosadašnji dodatak za minuli rad za radnike zaposlene na 31. prosinca ove godine mijenja se tako da će minuli rad izvan Komunalca biti uključen u ugovorenu plaću ili zadržan kao stečeno pravo u novom bruto fiksnom dodatku za radni staž izvan tvrtke. Od 1. siječnja iduće godine na ugovorene plaće primjenjivat će se dodatak za neprekinuti radni staž u Komunalcu za svaku navršenu godinu ukupnog radnog staža radnika za 0,5 posto. Zbog svih promjena sustav obračuna plaća znatno se pojednostavljuje.

Kroz novi sustav ugovorenih bruto plaća kao fiksnih poslodavac je za svaki mjesec odrađenoga punog radnog vremena obvezan isplatiti radniku ugovorenu svotu plaće, neovisno o odrađenom mjesečnom fondu sati. Osim toga, povećava se i fiksni mjesečni dodatak za prehranu na 80 eura neto za svakog radnika Komunalca i povećanje varijabilnog dodatka za prehranu na 0,70 eura neto po danu dolaska na posao. Dnevnica za službeno putovanje povećava se na 30 eura za punu dnevnicu, odnosno 15 eura za pola dnevnice. Potpora zbog neprekidnog bolovanja radnika dužeg od 90 dana koje se odnosi na jednu kalendarsku godinu definira se u iznosu od 400 eura, a ostale jednokratne godišnje potpore zaokružene su na pune iznose. Novčani mjesečni dodatak uz plaću u iznosu 50 eura, kao i pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla, ostaju neizmijenjeni u svom opsegu.

Trošak za zaposlene

Novim ugovorom i usuglašenim sustavom ugovorenih plaća u 2024. izdvojit će se 7,38 posto više na trošak zaposlenih. Najmanji rast neto primanja iznosi 38,16 eura, dok je prosječan rast neto primanja 77,22 eura, objasnili su u gradskoj komunalnoj tvrtki Komunalac. Novi kolektivni ugovor potpisali su u Koprivnici predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec, čelnik Republičkog sindikata radnika Ivan Majdak i sindikalni povjerenik u tvrtki Dražen Kuhar. Prema službenom poslovnom izvještaju, Komunalac je prošle godine u prosjeku imao oko 230 zaposlenih, čija je prosječna neto plaća iznosila oko 5030 kuna, odnosno otprilike 9 posto više nego godinu ranije.

POTPISAN je sporazum za četiri projekta ITU mehanizam Koprivnici dodijeljeno 18,36 milijuna eura POTHODNIK ispod kolodvora već je stigao do Zagrebačke ulice Nastavak radova na Željezničkom kolodvoru Zbog gradnje pothodnika zatvara se Zagrebačka ulica u Koprivnici U promet se uskoro pušta novi podvožnjak Ivanečki ispod pruge kod Podravke Nadvožnjak i podvožnjak Zauvijek zatvorena dva pružna prijelaza