Izbornik
Naslovnica Gradovi
Središnji dio proslave bio je u Kinu Samobor

"Samobor stoji na ramenima starih majstora i dobrih gospodara"

Počasnim građaninom imenovan je brigadni general u miru Rudi Stipčić, nagrade za životno dobili su nastavnik Ivan Vlainić te HGSS-ovac Vladimir Novak. Plaketu je dobila i Anastazija Novoselec, legenda Dolca
1/7
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana grada prisustvovali su brojni uglednici uključujući hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, a proslava 781. rođendana trajala je dva dana uz niz sadržaja za sve uzraste

Mnogo veselja, uvaženi gosti, vrsna glazba i kotlovina obilježili su proslavu 781. rođendana grada Samobora, koji se obilježava svake treće subote u listopadu u čast potpisivanja bule kojom ga je 1252. kralj Bela IV. proglasio slobodnim kraljevskim trgovištem.

Gosti iz cijele zemlje
Slavlje je počelo u jutarnjim satima budnicom koju je izvela Gradska glazba Samobor, a potom su u Parku domovinske zahvalnosti položeni vijenci i upaljene svijeće za poginule heroje Domovinskog rata uz molitvu koju je predvodio župnik Ivica Cik. Nakon toga slijedio je svečani mimohod povijesnih postrojbi koje su u Samobor stigle iz svih dijelova Hrvatske.

Središnji dio proslave bio je u Kinu Samobor, gdje se na svečanoj sjednici Gradskog vijeća okupio niz uglednika. Nazočio joj je predsjednik Zoran Milanović, predstavnici Zagrebačke županije, saborski zastupnici te gradonačelnici i načelnici iz cijele Hrvatske. Pozivu na rođendan odazvali su se i predstavnici gradova prijatelja, Staroga Grada na Hvaru, Novske, Pečuha i Wirgesa. Sjednica je počela kratkim filmom u kojem su prikazana svi samoborski uspjesi u proteklih godinu dana, a nakon toga otvorio ju je predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić. U svom je govoru i on naglasio dostignuća, uključujući gradnju i rekonstrukciju prometne infrastrukture, sufinanciranje udžbenika, dogradnju i rekonstrukciju škola i dječjih vrtića... Gradonačelnica Petra Škrobot potvrdila je kako se u Samoboru intenzivno radi.

– Samobor je ponovno počeo disati punim plućima. Početak je bio težak, no uhvatili smo ritam i grabimo naprijed punom snagom. Nakon našeg mandata u gradu više ništa neće biti isto. Iza nas su povijesna ulaganja, otvorena gradilišta, nikad veći proračun... Znam da katkad nije lako, da smo puno radili, no kada pogledamo rezultate, svi osjećamo zajednički ponos i radost – kazala je gradonačelnica. Nakon njezina upečatljiva govora, KUD Oštrc izveo je Rudarske plesove, a 12-godišnji Filip Kukulj, učenik Glazbene škole "Ferdo Livadić", na violini je maestralno odsvirao skladbu Niccolòa Paganinija. Predsjednik Milanović u svom se govoru prisjetio lijepih trenutaka djetinjstva i mladosti koje je proveo u Samoboru i okolici te istaknuo dugu tradiciju Samobora kao grada obrtnika i industrije.

– Stojite na ramenima starih majstora i dobrih gospodara – poručio je, a potom su dodijeljena priznanja najzaslužnijima. Povelju počasnog građanina zaslužio je brigadni general u miru Rudi Stipčić, prvi zapovjednik Vojarne Taborec u Samoboru i Odreda veze Glavnog stožera Hrvatske vojske. Nagrade za životno dobili su Ivan Vlainić, nastavnik u Srednjoj strukovnoj školi Samobor i mentor ponajboljih hrvatskih mladih inovatora, te Vladimir Novak, dugogodišnji pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Samobor. Nagrade Grada Samobora pripale su pak inovatorima Lovri Stipanoviću i Josipu Orozu.

Plakete za doprinos gradu dobili su Chromos Samobor, Samoborska banka, DVD Molvice, HPD Japetić, Anastazija Novoselec i Udruga Etno fletno za promociju slasnog samoborskog koruznog kruha, HGSS-ovci Roman Leopold i Luka Šikić, Srećko Bradić i Renata Glojnarić za promociju kulture manifestacijom Samoborska glazbena jesen, Željko Maršić za obranu grada od poplave, Sudar Percussion i Singrlice te Hrvatski 2CV Citroen klub. Svečanu je sjednicu himnom "Lijepa naša" otvorio te skladbom "Kraj kapele svete Ane" zatvorio tenor Đani Stipanićev.

Sajam, koncerti...
Podno župne crkve svete Anastazije održao se i Plac pod crikvom gdje je Udruga Etno fletno okupila brojne obrtnike i OPG-ovce koji su nudili svoje autohtone delicije. A fešta ne bi bila fešta bez Festivala kotlovine. Prvog dana natjecanja u konkurenciji 18 ekipa najbolju kotlovinu pripremila je ekipa Udruge branitelja 151. samoborske brigade, a drugog ekipa vatrogasaca DVD-a i JVP-a grada Samobora. U subotu uvečer za dobru se atmosferu pobrinuo Toni Cetinski, u nedjelju je koncertom "Kad si sretan – najljepše dječje pjesme" samoborske klince oduševio Jacques Houdek, a proslavu su u nedjelju uvečer koncertom zaključili Porinom nagrađene Singrlice i Sudar Percussion, kojima se na pozornici pridružio i poznati samoborski klarinetist Mihael Paar.

informacije za poduzetnike Informacije o natječajima GRAS INFOrmator za poduzetnike Sveta Nedelja Mia Mitrović Sveta Nedelja usvojila desetogodišnju strategiju razvoja zelene infrastrukture Veličinu, rezerve, temperaturu i energetsku snagu treba potvrditi istražnom bušotinom Predstavljena studija Može li se grad grijati vodom iz podzemlja