Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Centar za autizam zahvalio Gradu Osijeku na potpori

U Osijeku postavljena prva komunikacijska ploča za djecu i odrasle

Komunikacijska ploča
Foto: Grad Osijek Komunikacijska ploča

Centar za autizam Osijek obilježio je pet godina neposrednog odgojno-obrazovnog i rehabilitacijskog rada s djecom i mladima s poremećajem iz spektra autizma. Tom prigodom iz Centra su odlučili zahvaliti Gradu Osijeku na kontinuiranoj potpori i suradnji, i to postavljanjem komunikacijskih ploča za potpomognutu komunikaciju na pet lokacija u gradu: ispred ulaza u KBC Osijek, ulaza u Zoološki vrt, u Gradske bazene, Copacabanu i Perivoj kralja Tomislava.

– Ploče je financirao Grad Osijek, a osmislili su ih stručnjaci Centra za autizam. Tom simboličnom gestom želimo zahvaliti Gradu Osijeku na dosadašnjoj suradnji, ali i djelovati prema općoj populaciji, odnosno senzibilizirati javnost na poremećaje iz spektra autizma te dodatno podići inkluzivnu razinu svijesti među našim sugrađanima, koja je na zavidnoj razini – istaknuo je ravnatelj Centra Vladimir Bjelobrk prilikom otkrivanja prve ploče, kod bolnice.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić također je rekao kako se uz pomoć komunikacijskih ploča želi promicati inkluzija djece i starijih osoba s posebnim potrebama te podići razina svijesti o osobama s govorno-jezičnim problemima.

– Grad Osijek pomaže Centar za autizam. Ove smo godine u proračunu osigurali oko 130.000 eura za plaće četiriju djelatnika te triju asistenata koji rade s djecom predškolske dobi, odnosno za svaku vrtićku skupinu po jednog asistenta. Osječki centar za autizam jedna je od vodećih takvih ustanova u istočnoj Hrvatskoj – poručio je Radić.

Marija Komjetan, edukacijska rehabilitatorica i autorica ploče, objasnila je da je ploča namijenjena djeci s komunikacijskim teškoćama radi olakšavanja ekspresivne i receptivne komunikacije. Njezino korištenje je intuitivno, osoba pokazuje simbole i, ako može, istovremeno ih izgovara.

Inače, Osječki centar za autizam u školskoj godini 2023./2024. pohađa 60 učenika raspoređenih u 19 odjela i 10 polaznika ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja raspoređenih u tri vrtićke skupine. U Centru je zaposleno 68 djelatnika. 

storyeditor/2024-03-08/WhatsApp-Image-2024-03-04-at-12_32_04.jpeg Za bolju kvalitetu života Grad Osijek kupio kombi za besplatan prijevoz osoba s invaliditetom odlagalište Osijek osijek 'Građani neće osjetiti presudu u slučaju Saubermacher-Strabag' ŽNK Osijek Hrvatske nogometašice igrale na Opus Areni protiv Norveške Osječki gradonačelnik ugostio hrvatsku žensku nogometnu reprezentaciju