Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Jastrebarsko

Uređene prometnica i nova rasvjeta na jaskanskim ulicama

Javna rasvjeta
1/2
Foto: Jastrebarsko
Više od 50 kilometara prometnica sanirano je na području grada i okolnih naselja, a uloženo je gotovo 12 milijuna eura iz Fonda solidarnosti

Više od 50 kilometara prometnica sanirano je na području Jastrebarskog i okolnih naselja, a ovim povijesnim ulaganjem od gotovo 12 milijuna eura, financiranim iz sredstava Fonda solidarnosti, obnovljene su i brojne gradske ulice, kažu u Gradu. Osim vrlo prometnih Ulica kralja Tomislava, Holjevčeve i Bakačeve, dovršeni su i radovi u Ulici A. i D. Starčevića, a kritične su točke u blizini škole pojačane i uspornicima prometa.

Obišao dovršene ulice

Zajedno s predstavnicima mjesne samouprave i svojim suradnicima, gradonačelnik Zvonimir Novosel obišao je dovršene ulice A. Straussa, J. Matka, K. Tompe, Kolodvorsku, Petra Skoka, A.G. Matoša, A. Kovačića, Desinečku, Mladinsku i Plešivičku, te istaknuo kako su brojni problemi na području grada ovim projektom uspješno riješeni. Grad, rekao je, nastoji europska sredstva koristiti za kapitalne projekte, poput obnove dvorca, gradnje aglomeracije i pročišćivača otpadnih voda te gradnje prometnica, a sredstvima Fonda solidarnosti financirana je i sanacija klizišta u Prilipju, kao i sanacija klizišta na prometnici koja povezuje Malunje i Kupeč Dol, odnosno Prodin Dol, a koja je u tijeku.

– Naravno da nisu zadovoljene sve potrebe naših građana i da imamo još puno posla, no u samo nekoliko mjeseci uspjeli smo riješiti brojne probleme i učiniti dobar dio gradskih ulica sigurnijima – dodao je. Na području Jastrebarskog izvodio se i projekt zamjene javne rasvjete, što će povećati i razinu sigurnosti u prometu.

– Naime, sve su svjetiljke javne rasvjete zamijenjene energetski učinkovitim LED svjetiljkama, a projekt se financira energetskim uštedama koje će na godišnjoj razini donijeti znatne uštede. Ukupno su na području grada i gradskih naselja zamijenjene 3444 svjetiljke i to u samo nekoliko mjeseci, koliko je trajala ugradnja – kažu u Gradu.

Manji troškovi energije

Ukupna vrijednost ugovorene usluge iznosi 1,5 milijuna eura + PDV, a projekt se u potpunosti financira putem ESCO modela, odnosno Grad pružatelju usluge koji je odabran nakon provedenog postupka javne nabave (Petrol d.o.o.) plaća mjesečnu naknadu temeljem ušteda na električnoj energiji. Značajno će se smanjiti potrošnja električne energije, čime će se pokriti svi troškovi provedbe projekta. Gradonačelnik pojašnjava kako je ovo još jedna u nizu mjera koje provodi Grad.

– Zamjena sustava javne rasvjete poboljšat će kvalitetu života u naseljima, povećati razinu sigurnosti u prometu, a najvažnije je reći kako se sve to financira kroz uštede energije, bez dodatnog opterećenja za gradski proračun, odnosno građane Jastrebarskog – kaže.

Kroz sva tri dana posjetitelji su uživali u vinskim radionicama koje su održane u Žitnici Posjetitelji uživali u vinima, ambijentu i programu Trideseti rođendan Dana vina s novim, modernijim konceptom TRADICIONALNO obučene beračice u narodnim nošnjama, ljubitelji dobre kapljice i njihovi gosti krenuli su uz pjesmu i svirku u prvu ovogodišnju berbu Mlado crno vino koje karakterizira crvena boja tekućine s ljubičastim odsjajem Prvo mlado vino od portugisca na tržištu već od idućeg mjeseca VATROGASNA društva i grad Jastrebarsko izuzetno su ponosni na svoju vatrogasnu mladež Uspjeh među 106 natjecateljskih odjeljenja u Novalji na otoku Pagu Vatrogasci Gornjeg Desinca i Petrovine na državnom natjecanju mladeži