Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
SAMOBOR

Uz fire show na ledu započela još jedna samoborska adventska bajka

Advent u Samoboru
1/2
Foto: Samobor
Svjetlucave šetnice, klizalište pod zvjezdanim nebom i brojni ukrasi pretvorili su Samobor u grad iz priča, a u blagdanskoj čaroliji i delicijama veliki i mali moći će uživati do 7. siječnja

Paljenjem tisuća lampica iznad klizišta u nedjelju je svečano otvoren čarobni Advent u Samoboru.

Niz sadržaja za djecu

Mnoštvo ljudi okupilo se kako bi uz pravi zimski ugođaj i niske temperature pratilo plesni i fire show na ledu uz maskote, veselje i smijeh koji su pratili program otvaranja.

Osmijehe na lica donosio je Mario Petreković, a publiku su rasplesali Roko Vušković i Nikolina Petrov Vušković kao uvertira u prvi adventski koncert Letećeg odreda.

– Treću godinu zaredom održava se Advent u Samoboru. Nazvali smo ga Naš čarobni Advent, jer tisuće lampica po cijelom gradu daju posebnu čaroliju cjelokupnom Adventu. U ovo blagdansko doba naš se grad pretvara u bajkovito središte dobre zabave za sve ljude svih dobi – rekla je gradonačelnica Petra Škrobot prilikom otvaranja. Na osvijetljenim samoborskim šetnicama mogu se pronaći štandovi samoborskih obrtnika na kojima se nude prigodni darovi, ručno izrađeni predmeti i unikatne dekoracije. Brojne aktivnosti održavat će se tijekom cijelog prosinca.

– Imamo mnogo sadržaja za građane i posjetitelje, od radionica za najmlađe do glazbenog programa za starije, brojnih događanja na ledu. Novost je u programu Minglanje u Klanjcu s prigodnom ponudom hrane, pića i slastica, a na velikom broju photo pointova možete napraviti najljepšu fotografiju iz našega grada – dodaje Škrobot. Da Samobor nije poznat samo po Fašniku, već i po najboljem Adventu, uvjerit će se svi posjetitelji koji u idućim danima posjete ovaj grad.

A u samoborskom Adventu posebno će uživati najmlađi, jer je u planu niz sadržaja i radionica za djecu koje uključuju izradu božićnih ukrasa, vožnju u vlakiću, kićenje bora, dječju olimpijadu na ledu... Klizalište je otvoreno svakog dana od 10 do 22 sata, na Badnjak i Staru Godinu od 10 do 17.30, a na Božić i Novu Godinu od 14.30 do 22 sata.

Adventsko minglanje u Klanjcu u Stražničkoj ulici održat će se u petak 8. i na Badnjak 24. prosinca, kada će posjetitelje zabavljati DJ, a od enogastro ponude nudit će se debrecinke, sirevi i kobasice, zapečeni štrukli, fritule, štrudle, vruća čokolada i slične poslastice. U Kleščićevoj ulici u ponudi će biti med, bermet, licitari, kraluši...

Photo pointovi s posebno uređenim mjestima za najbolje fotografije nalaze se u Stražničkoj ulici, na Trgu kralja Tomislava, u Milakovićevoj na mostu preko Gradne, u parku pored Samoborskog muzeja, na drvenom mostu u Livadićevoj te na klizalištu.

Bogat glazbeni program

Posjetitelje će svirkom zabavljati Falset, Daleka obala, Emanuel, Grupa Loco, Ivana Marić & Bend, Bones Jazz Quartet, Rimac Trio, Kreativni nered, Dino Petrić, Vjeko i Eni, Jole, Panorama...

Na Trgu je postavljena Kućica Djeda Mraza u kojoj možete pisati pisma sa svojim željama. Samobor Novu dočekuje dva puta! Na "dječjem" dočeku u podne sve će zabavljati Jole, a navečer će se 2023. ispratiti koncertom grupe Panorama. Bajkovita idila samoborskog adventa blistat će sve do 7. siječnja 2024., a detaljni raspored događanja pronađite na mrežnim stranicama Grada Samobora.

PONOS GRADA Na međunarodnom natjecanju u Kini Ema Dujmović nastupila je u samoborskoj narodnoj nošnji i osvojila posebno priznanje žirija za najkreativnije dijete Uručeno priznanje učenici koja je briljirala u kineskom Zbog talentirane Eme za Samobor se čulo i u Kini Priznanja su dobili Sadea Bećirović, Dino Šimuncu, Nika Slaček, Josip Šančiću i Vladimir Šintić Prijam kod gradonačelnice Priznanja za uspjehe sportašica i sportaša Samoborček se privremeno seli zbog uređenja parka u Južnom naselju. Radovi na obnovi koja se desetljećima željno iščekuje uključuju obnovu lokomotive, čišćenje i zaštitu od korozije, odmašćivanje, temeljito lakiranje... Svi će se radovi izvoditi u suradnji s konzervatorima iz Ministarstva kulture i medija Kultni Samoborček preseljen na novu lokaciju, a planira se i obnova