Izbornik
Naslovnica Gradovi
Generator gospodarske i ekonomske promjene

Za obnovu putničkog terminala Zračne luke Osijek 11,3 milijuna €

ISTOG DANA u Osijeku su otvoreni radovi na obnovi zračne luke i zatvoreni radovi na obnovi glavne zgrade željezničkog kolodvora
1/3
Foto: Osijek
Do prije dvije godine iz Osijeka i u Osijek nismo imali nijedan međunarodni let, sada imamo i za München i za London, rekao je gradonačelnik Radić

Sporazum za izvođenje radova gradnje putničkog terminala Zračne luke Osijek, vrijedan 11,3 milijuna eura, potpisan je proteklog tjedna između te tvrtke i zajednice izvođača radova, u nazočnosti osječkog gradonačelnika Ivana Radića i župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića.

Gradonačelnik Radić istaknuo je kako je to velik dan za Osijek jer su istoga dana zatvoreni radovi na obnovi glavne zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku te otvoreni radovi na obnovi zračne luke koji će između ostaloga donijeti bolji prvi vizualni dojam svima onima koji u Osijek dolaze željezničkim, odnosno zračnim prijevozom.

Zadovoljni i ponosni
– Možemo biti izuzetno zadovoljni i ponosni. Ulaganja u željeznički kolodvor, vrijedna četiri milijuna eura plus PDV, i u obnovu putničkog terminala u zračnoj luci, vrijedna 11,3 milijuna, velike su investicije u Osijek i Osječko-baranjsku županiju. Do prije dvije godine iz Osijeka i u Osijek nismo imali nijedan međunarodni let, sada imamo i za München i za London. Time se broj putnika u zračnoj luci povećao, 134 posto je više putnika u odnosu na prošlu godinu – rekao je gradonačelnik Radić i dodao da su ovogodišnje turističke brojke 20 posto bolje u odnosu na prošlu godinu, koja je bila najuspješnija u povijesti osječkog turizma.

– Osijek se i gospodarski i na svaki drugi način oporavlja. Imamo rekordno visoku zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost. Nedavno smo doveli i najveću stranu investiciju od Hrvatske samostalnosti u grad Osijek. Tu nema stajanja, nastavit ćemo i dalje tako raditi – poručio je Radić.

Gradonačelnik je kazao da 2020. godine Grad Osijek nije izdvajao nijedan eurocent za zračnu luku, dok ove godine izdvaja 200.000 eura i da će se rezultati tih ulaganja uskoro i vidjeti.

Župan Ivan Anušić izjavio je kako Osječko-baranjska županija, Grad Osijek i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kao suvlasnici itekako prepoznaju potencijal osječke zračne luke.

– Financiramo te sufinanciramo zračne linije, povezanost grada Osijeka i s Münchenom i s Londonom te na razini nacionalnog prometa unutar Hrvatske. Nećemo stati na tome, nego ćemo otvarati i nove linije. Smatram da ova zračna luka ima velik potencijal, ne samo kad govorimo o putničkom prometu nego i prvenstveno gospodarskom, logističkom i da će se u tom smjeru stvari događati – rekao je župan Anušić, ističući da će zračna luka biti ljepša i reprezentativnija.

Značajan ugovor
Direktor Zračne luke Osijek Ivan Kos istaknuo je da je ovo značajan ugovor za tu zračnu luku i cijelu istočnu Hrvatsku.

– Zračna luka može biti jedan od generatora gospodarske i ekonomske promjene istočne Hrvatske i upravo je ovaj projekt dobar i kvalitetan pokazatelj da u tom smjeru idemo. Osim povećanja broja operacija i letova, danas je centralni događaj obnova putničke zgrade, koja je sagrađena davne 1980. godine. Obnova će biti ne samo vizualna već i energetska i tehnička – rekao je Kos i zahvalio Vladi RH, Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji na podršci.

Predstavnik izvođača radova Ivica Crnković objasnio je da se projekt rekonstrukcije zgrade sastoji od tri faze i da će radovi obuhvatiti unutarnje uređenje, prilagođavanje zračne luke pravilima Schengena, rekonstrukciju fasade i izradu vanjske nadstrešnice. Radove izvodi zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Osijek-Koteks, Projektgradnja i Tramis.

DODIJELJENI UGOVORI S predstavnicima općina i gradova u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici susrela se državna tajnica Željka Josić Gotovo 20 tisuća eura Općini Dubrava dodijelio je Središnji državni ured za demografiju i mlade Mladim obiteljima sufinancirat će stanovanje, prijave otvorene do 30. rujna SVEČANA dodjela nagrada upriličena je u novom Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije Najbolji u svojim kategorijama i generacijama Županija nagradila za izvrsnost 595 učenika i 76 mentora LJETOVANJE će i iduće godine biti organizirano za učenike četvrtih razreda osnovnih škola Nastavak suradnje dviju županija Učenici će i sljedeće ljeto besplatno ljetovati u Splitu