Izbornik
Naslovnica Županije
Najbolji u svojim kategorijama i generacijama

Županija nagradila za izvrsnost 595 učenika i 76 mentora

SVEČANA dodjela nagrada upriličena je u novom Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije
1/4
Foto: OBŽ
Nagrađivat ćemo najbolje učenike, one koji su izvrsni, poticat ćemo ih i davati im potporu sa željom i nadom da će upravo ovdje ostvarivati svoj životni put, svoje poslovne i druge planove, rekao je župan Ivan Anušić

Prepoznavanjem i uvažavanjem izvrsnosti te radi dodatnog motiviranja za ostvarivanje još boljih rezultata, Osječko-baranjska županija ove godine nagrađuje učenike osnovnih i srednjih škola te njihove mentore za uspjehe ostvarene u školskoj 2022./2023. godini. Tim povodom proteklog je tjedna u novom Gospodarskom centru OBŽ-a upriličena svečana dodjela nagrada, i to za 595 učenika i 76 mentora.

Najbolji od najboljih
Nazočnim nagrađenim učenicima, njihovim mentorima, ali i roditeljima i drugima koji ih podupiru u radu i učenju čestitao je župan Ivan Anušić. Svečanosti su također nazočili zamjenici župana Mato Lukić i Josip Miletić, ravnatelji i drugi predstavnici osnovnih i srednjih škola, kao i roditelji, rodbina i prijatelji nagrađenih.

– Lijepo je vidjeti Gospodarski centar OBŽ-a pun mladih ljudi, a još je ljepše kada znamo da su ovo najbolji od najboljih, učenice i učenici koji su školovanje završili s odličnim uspjehom te su najbolji u svojim kategorijama i generacijama. Osječko-baranjska županija ove godine prvi put nagrađuje izvrsnost jer smo do sada našu politiku, smjer i strategiju usmjerili upravo prema obrazovanju, znanosti, poticanju izvrsnosti i kvalitete te danas započinjemo i s ovim projektom, što ćemo nastaviti i narednih godina. Nagrađivat ćemo najbolje učenike, one koji su već sada izvrsni, poticati ih i davati im potporu sa željom i nadom da će kada budu krenuli u samostalan život i profesionalne karijere upravo ovdje ostvarivati svoj životni put, svoje poslovne planove i sve drugo. Ovo je sustavna i dobra demografska mjera, i to ne samo kroz financijski dio, nego je veliki znak pažnje i brige kojim tim mladim ljudima dajemo do znanja da razmišljamo o njima, da znamo da su dobri, izvrsni i da računamo na njih u budućnosti – rekao je župan Ivan Anušić.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš-Kul istaknula je da od ukupno 30.000 učenika osnovnih i srednjih škola u našoj županiji, njih 595 danas prima nagrade za ostvarene izvrsne rezultate.

– Osječko-baranjska županija je od ove godine odlučila nagrađivati i poticati izvrsnost, za što je u proračunu osigurano 82.208,00 eura. Odabir se radio prema četiri kategorije. Prva je opći uspjeh, unutar kojeg svi učenici koji na završetku svog osnovnoškolskog obrazovanja imaju prosjek 5,0 te dobivaju novčanu nagradu u iznosu od 200 eura, dok je za srednjoškolce taj raspon prosjeka od 4,7 do 5,0. Druga kategorija su rezultati na državnim natjecanjima gdje učenici i njihovi mentori za osvojeno prvo mjesto dobivaju 150 eura, za drugo 100 eura, a za treće 50 eura. Važno je naglasiti da nagrađujemo učenike u pojedinačnim i timskim natjecanjima, unutar kojih dijelimo dvije vrste nagrada, za natjecanja u timovima do 15 učenika i za natjecanja s više od 15 učenika. Nagrada za timove je zajednički iznos, pri čemu potičemo i zajedničko trošenje iznosa, bilo za putovanje ili nešto slično što će doprinijeti njihovom timskom duhu. Treća kategorija su smotre na državnoj razini, unutar koje nemamo nagrade za prvo, drugo ili treće mjesto, već sve one koji su pozvani na smotre nagrađujemo darom u vrijednosti do 50 eura, kao i njihove mentore. Četvrta kategorija su učenici s poteškoćama za koje smo osigurali nagrade po 200 eura – kazala je pročelnica.

Puno truda
Dodjela nagrada odvijala se uz prigodni svečani program, a cijeli događaj vodili su maturanti Eva, Ivona i Dino. U ime nagrađenih nazočnima se obratila Eva Geto, učenica 4. razreda II. gimnazije.

– Svi mi ovdje znamo kako je za rezultate koje smo postigli bilo potrebno puno truda, rada, ustrajnosti i ulaganja svog slobodnog vremena, a vrlo dobro to znaju i naši profesori koji su nerijetko ostajali duže, dolazili ranije, donosili još dodatnih materijala, poticali nas i ohrabrivali kada smo bili blizu odustajanja i koji su uvijek, bezrezervno bili uz nas – rekla je Eva te zahvalila Osječko-baranjskoj županiji što je "sve to prepoznala", županu Ivanu Anušiću što im je "ovim činom dao dodatan poticaj za marljivo učenje i napredovanje" te naravno svojim roditeljima koji ih "strpljivo odgajaju i vjeruju u nas".

Grad Vinkovci i gradska uprava uložili su više od pola milijuna kuna u novu vatrogasnu opremu JVP Vinkovci predstavio izvješće o radu za 2022. godinu U godini 174 intervencije – od gašenja požara do spašavanja Djeca uživala u Podravkinom zdravom doručku Onbilježen Europski tjedan mobilnosti Od prvih plodova 'Šume hrane' pripremali su se zdravi smoothieji Prizemlje Gospodarskog centra u Solitudu, površine 690 četvornih metara, prenamijenit će se za potrebe pet jasličkih skupina ukupnog kapaciteta do 58 djece Osam novih grupa, odnosno 97 mjesta u vrtićima Ove godine nije bilo liste čekanja za dubrovačke vrtiće