Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Samobor

Zbog nevremena traže proglašenje elementarne nepogode

nevrijeme
1/2
Foto: Samobor
JVP Samobor zaprimio je 130 dojava o srušenim stablima, a oštećeno je i 12 vozila. Još je puno posla, a šteta se može prijaviti do 5. kolovoza

Grad Samobor bilježi velike štete nakon jakog olujnog nevremena koje je 19. srpnja u poslijepodnevnim satima poharalo centar grada i okolna naselja.

Stotine intervencija

Kako bi sanirali i utvrdili štetu, na teren su u vrlo kratkom roku izašle sve žurne i gradske službe, a posljedice nevremena još se uvijek saniraju i utvrđuju s obzirom na velik broj stabala koja su se urušila na prometnice, javne i privatne površine te oštećene krovove privatnih, javnih i gospodarskih objekata.

Javna vatrogasna postrojba Grada Samobora zaprimila je više od 130 dojava od kojih se većina odnosila na urušena stabla, oštećenja na krovovima te prodiranje vode u unutrašnjost objekata. Uz Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Samobora u sanaciji štete sudjeluju i sva Dobrovoljna vatrogasna društva, službe samoborskog Komunalca i njihovi kooperanti, Odvodnja Samobor, HGSS te Elektra Samobor koja je zaprimila stotinu dojava o padu stabala na kablove te električne mreže i supove, dok je PP Samobor zaprimila dojavu o 12 oštećenih vozila. Na sreću, u Samoboru nema ozlijeđenih osoba. Odrađen je velik dio posla, no još je puno toga za sanirati s obzirom da je šteta velika.

Iz Grada Samobora apeliraju na građane da budu na oprezu prilikom prolaska šetnicama i parkovima u blizini drveća dok se ne saniraju nagnuta stabla i slomljene grane. Također mole građane da ne parkiraju na mjestima gdje prijeti opasnost od pada drveća ili crijepa.

Polomljene grane s privatnih površina građani mogu ostaviti pored prometnice uz svoju nekretninu kako bi ih gradske službe uklonile. No treba pripaziti da ostavljeni zeleni otpad ne ometa redoviti promet i ne predstavlja opasnost za vozila i pješake.

Svi građani koji do sada nisu zatražili pomoć, a potrebna im je oko uklanjanja urušenih stabala ili oštećenja na krovovima te u drugim slučajevima kada prijeti opasnost od daljnjeg urušavanja i većeg oštećenja imovine poziv trebaju uputiti Operativnom centru Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora na broj 01/ 3385 – 722.

U tijeku prijava štete

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Samobora i zamjenik gradonačelnice Petar Burić zahvalio je svim službama na brzoj reakciji te zamolio građane za strpljenje i suradnju s obzirom na to da nije moguće u kratkom roku sanirati svu nastalu štetu. Zahvalio je i građanima koji su se udružili kako bi pomogli jedni drugima u sanaciji štete. Petar Burić istaknuo je da je Grad Samobor zatražio proglašenje elementarne nepogode od Zagrebačke županije te sve građane pozvao da nastalu štetu prijave Gradu Samoboru do 5. kolovoza. Po prijavama će nadležno Povjerenstvo utvrditi štetu, a sve upute o tome gdje i kako građani mogu prijaviti štetu objavljene su na www.samobor.hr, web-stranici Grada.

OBRADOVAT ĆE NAJMLAĐE Dječje igralište bit će podijeljeno na dio na pijesku i dio na antistress gumi, imat će 14 igrala, travnjake s drvoredima, površine s cvjetnicama i trajnicama, popločene šetnice te dvije javne slavine s pitkom vodom i LED rasvjetu Jedan od najmodernijih parkova u Hrvatskoj Fontana, sprave za fitness i stolovi za šah na igralištu u Južnom naselju Samobor GRAD SAMOBOR Samoboru čista petica za transparentnost proračuna BOGAT PROGRAM U 11 dana posjetitelji su mogli uživati u dnevnom programu ispunjenom kreativnim i edukativnim radionicama i glazbenim događanjima, od DJ setova do koncerata I jesen će biti uzbudljiva Detour sa stilom zatvorio "Ljeto u Samoboru", no zabavi tu nije kraj