Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
brodsko-posavska županija

Brodsko-posavski poduzetnici lani ostvarili 880,6 mil. kuna dobiti

Među prvih deset tvrtki u Brodsko-posavskoj županiji po broju zaposlenih je Đuro Đaković Montaža sa 795 zaposlenih na prvom mjestu
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Prosječna neto plaća radnika u županiji bila je 6269 kuna i povećana je 7,6 posto u odnosu na 2021., ali još uvijek zaostaje za nacionalnim prosjekom

Poduzetnici iz Brodsko-posavske županije lani su ostvarili rekordnu financijsku dobit od čak 880,6 milijuna kuna, oko 33 posto više nego 2021. godine.

Njih 2388 zapošljavalo je ukupno 20.231 radnika, što je 6,6 posto više zaposlenih u odnosu na godinu prije. Prosječna neto plaća radnika u Brodsko-posavskoj županiji bila je 6269 kuna i u odnosu na godinu ranije i povećana je 7,6 posto. Poduzetnici su lani ostvarili ukupno 14,3 milijarde kuna prihoda i 13,3 milijardi kuna rashoda.

Jačaju svi parametri

Među prvih deset tvrtki u Brodsko-posavskoj županiji po broju zaposlenih bili su Đuro Đaković Montaža sa 795 zaposlenih na prvom, Đuro Đaković TEP sa 717 na drugom i ĐĐ Specijalna vozila s 515 radnika na trećem mjestu.

Prema podacima objavljenim na sjednici Županijske skupštine, Brodsko-posavska županija prošle je godine bila na devetom mjestu po ekonomičnosti poslovanja, a trinaesta po broju zaposlenih. Najviše poduzetnika bavi se prerađivačkom industrijom, građevinarstvom te trgovinom na veliko i malo.

– Svi parametri gospodarstva znatno rastu, i po pitanju broja poduzetnika i po pitanju broja zaposlenih. Ono što je možda u nerazmjeru tog rasta svakako su plaće, koje zaostaju za nekih 14 posto za nacionalnim prosjekom – rekao je Pero Ćosić, predsjednik Županijske skupštine.

Na svečanoj sjednici Županijske gospodarske komore dodijeljena su priznanja "Zlatna kuna" najuspješnijim trgovačkim društvima u Brodsko-posavskoj županiji.

Ovogodišnji dobitnici su "Erga" iz Vrpolja u kategoriji malih, "Simplex" u kategoriji srednjih i Đuro Đaković Montaža u kategoriji velikih trgovačkih društava.

– Ovo priznanje puno nam znači. Prošlo je dosta vremena od osnivanja tvrtke i to nam je potvrda dobrog rada i truda, a ujedno i dokaz da i tvrtke iz naše županije mogu uspjeti na zapadnom tržištu – rekao je Siniša Stanić, direktor tvrtke Simplex.

Otvoren javni poziv

Brodsko-posavska županija ovih je dana objavila novi javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti poduzetnicima za pojedinačne nastupe na sajmovima i manifestacijama te organizaciju sajmova i manifestaciji u županiji vezanih za poduzetništvo i obrtništvo.

Sredstva u iznosu od 33.300 eura planirana su u proračunu za 2023. godinu, i to 20 tisuća eura za sufinanciranje nastupa poduzetnika na sajmovima u zemlji i inozemstvu te 13.300 eura za sufinanciranje organiziranja manifestacija.

Cilj javnog poziva je poticanje razvoja konkurentnog i inovativnog malog i srednjeg poduzetništva te obrtništva. Prijave će biti otvorene do iskorištenja raspoloživih sredstava, a najkasnije do 15. studenoga.

Bogatstvo Brodsko-posavske županije iskusili su i hrvatski travel influenceri Domagoj Sever, Branko Krčmar iz Putoholičara te Hrvoje Jurić Nastavak promocije selektivnih oblika turizma Gdje usput postaje cilj: influenceri otkrili Brodsko-posavsku županiju biciklom VAŽNA je dobrobit naših županija i građana, rekao je župan Marušić Konferencija županija u sklopu LC Panorama 2023. Župani se nadaju novom zamahu decentralizacije i jačoj uloži županija NA OBILJEŽAVANJU Dana Sveučilišta dodijeljena je i Rektorova nagrada te priznanja najuspješnijim studentima. brodsko-posavska županija "Naše sveučilište je rođeno, odrasta svakoga dana, a pomaci se vide"