Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Pomoć djeci i roditeljima

Prijevoz autobusom i vlakom i dalje besplatan za sve učenike

Nova školska godina očekuje se u izazovnim okolnostima, puno toga još se ne zna i očekuju se upute resornog ministarstva
Foto: Međimurska županija
Nova školska godina očekuje se u izazovnim okolnostima, puno toga još se ne zna i očekuju se upute resornog ministarstva.

– Novu školsku godinu očekujemo u izazovnim okolnostima stoga želimo našim građanima, roditeljima i učenicima dati pravovremene informacije kako bi se mogli na vrijeme pripremiti za nastavu. Županija će i dalje nastojati financirati prijevoz i asistente u školama i vrtićima pod jednakim uvjetima kao što to činimo niz godina unatrag, a u čemu smo jedina županija u Hrvatskoj – najavio je međimurski župan Matija Posavec.

Učenici će u novoj školskoj godini ići u obnovljene škole ŽUPAN BAJS OBIŠAO RADOVE U GORNJEM DRAGANCU I ČAZMI Učenici će u novoj školskoj godini ići u obnovljene škole

Za 92 učenika 88 asistenata

Županija će nastaviti u cijelosti financirati prijevoz autobusom i vlakom za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Međimurju, kao i rad osobnih asistenata od prvog dana nastave. Prema trenutačnim podacima, 92 učenika ima potrebu za asistentom, i za njih će se brinuti 87 asistenata. Od tog broja, 74 učenika pohađa osnovnu školu, dok je 18 srednjoškolaca. Troškovi udžbenika će i dalje biti podmireni, a sve detaljnije informacije bit će dostupne na vrijeme na internetskim stranicama škola.

Za više od 4000 učenika u protekloj nastavnoj godini osigurano 200.000 besplatnih obroka Prije četiri godine Županija je, naime, osmislila projekt "Školski obroci svima" za djecu iz socijalno ugroženih obitelji. Za projekt vrijedan 998.076 kuna novac je u potpunosti osiguran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Pročelnica UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač rekla je da su time doskočili problemu isključenosti djece čije su obitelji socijalno ugrožene.

– Željeli smo olakšati svakodnevni dolazak u školu svim osnovcima i omogućiti im topli i zdravi školski obrok – istaknula je. Zahvaljujući tom projektu u prošloj školskoj godini podijeljen je 123.861 obrok za 1127 djece u 21 školi. Županija je uslijed izvanrednih okolnosti zbog pandemije odlučila u svibnju i lipnju financirati obroke i učenicima koji nisu bili dio projekta. Mjerom je bilo obuhvaćeno 3299 učenika u 26međimurskih škola, za što je iz proračuna izdvojeno 322.342 kn.

Radovi u Ulici Augusta Cesarca Sigurniji pristup dvjema školama

Sufinanciranje projekata

Pročelnica UO-a za civilno društvo, ljudska prava i sport Maja Odrčić Mikulić kaže da je 1. lipnja Županija objavila javni poziv za dodjelu jednokratne novčane potpore građanima koji su uslijed epidemije ostali bezposla. Do 30. lipnja stiglo je 149 zahtjeva, a uvjete su zadovoljile 102 osobe koje su ostvarile pravo na 1000 kn.

Županija je kroz javni natječaj za sufinanciranje programa i projekata pozvala i udruge koje pomažu djeci s teškoćama, osobama s invaliditetom, umirovljenicima i braniteljima. Ugovori će biti sklopljeni do kraja mjeseca.