Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Pokladno jahanje prvi put zabilježeno još 1902. godine

21. Vinkovačko pokladno jahanje okupilo pedesetak jahača

JAHAČI su u središtu grada dočekani uz zvuk tamburice, ali i krafne, domaću rakiju i ostale slavonske tradicionalne proizvode
1/5
Foto: Branimir Bradarić
Uz jahače iz Vukovarsko-srijemske županije, bilo je tu jahača i iz Osječko-baranjske te Brodsko-posavske županije, kao i četiri jahača pristigla iz Bjelovara

U sklopu tradicionalnog Vinkovačkog pokladnog jahanja, koje je ove godine održano po 21. put, ulicama Vinkovaca projahalo je pedesetak konjanika. Ove se godine osam domaćina brinulo da jahačima ništa ne nedostaje, svi su pokazali dio naše bogate tradicije te kako čuvati svoje običaje. Osim jahača iz Vukovarsko-srijemske županije, bilo je tu jahača i iz Osječko-baranjske te Brodsko-posavske županije kao i četiri jahača pristigla čak iz Bjelovara.

Tradicija koja traje

– Hvala Bogu na ovako prekrasnom danu, hvala jahačima, domaćinima kao i svim Vinkovčanima. Mi smo Šokci, mi smo Slavonci i time se ponosimo. Čuvamo svoju tradiciju i tako ćemo i nastaviti – rekao je Zvonimir Lisčić, predsjednik udruge Vinkovački šokački rodovi, koja je i organizirala pokladno jahanje.

Podsjetio je kako je pokladno jahanje prvi put u Vinkovcima zabilježeno još 1902. godine, ali i da su se pokladna jahanja organizirala i ranijih godina. Tradicionalno je i ove godine sve počelo skupom jahača u dvorištu bivše klaonice Bosut, a onda su se nastavili kretati rutom kroz gradska naselja Ervenica i Krnjaš. Ipak, središnji događaj održavao se u pješačkoj zoni Vinkovaca, i to točno u podne. Jahači u središtu grada dočekani su uz zvuk tamburice, ali i krafne, domaću rakiju i ostale slavonske tradicionalne proizvode. U središtu grada konjanike je pozdravio gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, koji je rekao da je zadovoljan što je puno jahača, ali i sugrađana došlo upriličiti ovako lijepu tradiciju.

Foto: Branimir Bradarić

– Hvala našim Šokačkim rodovima i Vinkovčanima jer znaju podržati sve koji čuvaju tradiciju i stvaraju Vinkovce prijestolnicom tradicijske kulture. Tijekom cijele godine mi živimo s time, volimo to i znamo prikazati svijetu, a i drugi su to zavoljeli uz nas. Teško je zamisliti Vinkovce bez ove ljubavi prema Slavoniji, koju vjerno naši stari prenose na mlade. Uistinu nam je na ponos danas bilo vidjeti jahače svih dobi – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

I ovogodišnje Vinkovačko pokladno jahanje podržao je i predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković, koji je napomenuo kako je ovaj običaj nastao u Cvelferiji gdje nas je naša vojska branila od Turaka, dok je u drugim dijelovima Vukovarsko-srijemske županije zaživjela zahvaljujući entuzijastima.

Sajam rukotvorina

– Zadovoljstvo je što smo djeci dali dobar primjer, počela su se baviti konjogojstvom, ima puno mladih, puno cura. Tu sam od početka, kada je bilo 10 – 15 jahača, sad se omasovilo i proširilo, pa čak i gradovi koji nemaju veze s graničarima i Savom imaju pokladno jahanje. Dobra je ova priča za turizam, druženje i ljude koji tu žive – kazao nam je Milinković.

Ovogodišnje pokladno jahanje u Vinkovcima obogatio je i Sajam rukotvorina, na kojemu je 18 izlagača nudilo svoje domaće proizvode.

– Htjeli smo zaokružiti priču i posjetiteljima pokladnog jahanja dati još posebniji događaj, s udrugama, domaćim radinostima i obrtnicima našega kraja. Nadam se da su svi uživali kao i mi – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Vinkovaca Martina Matković.

NA SJEDNICI Odbora regija sudjelovao je i dubrovačko-neretvanski župan Odbor regija u Bruxellesu Dobroslavić o EU izborima, proširenju, eko-inicijativama Na stručnoj praksi bili su djelatnica Željka Brozović i djelatnik Hrvoje Selenić, a kao predstavnica VIDRA-e na stručnoj praksi bila je djelatnica Katarina Ivanac Usavršavanje Djelatnici VPŽ-a na praksi u Bruxellesu VELIK JE interes za obrtnička zanimanja, Građevinska škola ove je godine morala otvoriti dodatni razred, a od školske godine 2017./2018. do danas 27 posto učenika više upisalo se u strukovne škole Sajam posjetili su učenici iz 145 škola Na Sajmu obrtničkih zanimanja predstavile se 22 strukovne škole