Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Sajam posjetili su učenici iz 145 škola

Na Sajmu obrtničkih zanimanja predstavile se 22 strukovne škole

VELIK JE interes za obrtnička zanimanja, Građevinska škola ove je godine morala otvoriti dodatni razred, a od školske godine 2017./2018. do danas 27 posto učenika više upisalo se u strukovne škole
1/2
Foto: Zagrebačka županija
Škole u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu postale su centri izvrsnosti u kojima se uči na najsuvremenijoj opremi, u laboratorijima i na praktikumima

S ciljem popularizacije strukovnih i obrtničkih zanimanja učenicima završnih razreda osmogodišnjih škola Obrtnička komora Zagreb, u partnerstvu sa Zagrebačkom županijom i Gradom Zagrebom, organizirala je 9. Zagrebački obrtnički sajam.

Tako su se na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu 7 i 7a tijekom dva dana, 24. i 25. siječnja, sa svojim programima predstavile 22 škole strukovnih zanimanja iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije, gdje zajedno s obrtnicima prezentiraju gotovo 80 obrtničkih djelatnosti i zanimanja.

Veći broj upisa

– Obrtnici već godinama odlaze u osnovne škole i prezentiraju zanimanja. Sve je to lijepo, ali kad učenik sam na jednome mjestu može isprobati kako se nešto radi, kad vidi i porazgovara s kolegom učenikom koji je stariji, iz srednje škole, i s kolegom obrtnikom majstorom koji živi od tog posla, rezultat je povećanje broja upisanih u srednje strukovne škole – rekao je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar, dodavši kako se od školske godine 2017./2018. do danas 27 posto učenika više upisalo u strukovne škole.

– Jako je velik interes za upise. Došli smo do toga da je Građevinska škola ove godine morala otvoriti dodatni razred. Jako smo sretni što su sva strukovna zanimanja interesantna jer završetkom škole svi imaju zanat u svojim rukama i mogu otvoriti svoj posao – istaknuo je Trojnar.

U ime Zagrebačke županije otvorenju sajma nazočio je zamjenik župana Ervin Kolarec, koji je istaknuo više od 15 milijuna eura vrijedno ulaganje u izgradnju i uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu – Industrija 4.0.

– Naše tri srednje strukovne škole, u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu, postale su centri izvrsnosti u kojima se učenje provodi na najsuvremenijoj opremi. Tako se u novim laboratorijima, praktikumima i specijaliziranim učionicama nastava izvodi na uređajima poput CNC-a, višenamjenskih robota, 3D printera, uređaja za automatiku i senzoriku… na svemu onome što se dosad moglo samo eventualno negdje na praksi. Na taj način naši će učenici po završetku obrazovanja na tržište rada dolaziti spremni i obučeni za rad – rekao je Kolarec.

Prezentacija projekta

Na svečanosti otvorenja održana je i prezentacija projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu – Industrija 4.0, a za umjetnički dio programa pobrinuli su se učenice i učenici Srednje škole "Ivan Švear" iz Ivanić-Grada.

Dvodnevni sajam posjetili su učenici iz 145 škola koji su se na ovaj način upoznali s programima obrtničkih i srednjih strukovnih škola.

Posljednjih šest mjeseci 40 osoba educiralo se u programima Blender i Unity. Edukacija je završena IZRADA VIDEOIGARA Hrvatskoj gaming sceni pridružuje se 40 novih gamedevelopera Ministri Šime Erlić i Marin Piletić s gradonačelnicom Novske Marijom Kušmiš na predstavljanju projekta u prostoru Poduzetničkog inkubatora PISMO Novska Kreće Centar gaming industrije: Ovo nije samo priča o videoigrama Javna rasvjeta Nove svjetiljke Na rasvjeti godišnja ušteda 224.000 eura