Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Odbor regija u Bruxellesu

Dobroslavić o EU izborima, proširenju, eko-inicijativama

NA SJEDNICI Odbora regija sudjelovao je i dubrovačko-neretvanski župan
Foto: FRED GUERDIN

U Bruxellesu je održana 159. sjednica Odbora regija na kojoj je sudjelovalo i hrvatsko izaslanstvo. Prvo zasjedanje u 2024. godini proteklo je u svjetlu rasprava o nadolazećim europskim izborima, belgijskom predsjedavanju te nizu mišljenja relevantnima za lokalnu i regionalnu samoupravu od čega je jedno pripremio izvjestitelj iz hrvatskog izaslanstva.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je dobro što je politika proširenja našla svoje mjesto, naglašavajući obvezu država kandidatkinja da provedu potrebne reforme i usvoje standarde Europske unije. Usvojeno je mišljenje o Europskoj iskaznici za osobe s invaliditetom i europskoj parkirališnoj karti za osobe s invaliditetom je pripremio Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade. Hrvatska je prva država članica koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom, a trenutačno se na EU razini provodi usuglašavanje o Direktivi o uspostavi Europske iskaznice i Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom.

U ostatku dnevnog reda plenarne sjednice usvojeni su Zeleni plan i zdravlje, Osmišljavanje integriranog političkog pristupa EU radi pružanja potpore lokaliziranim inovacijama za zelenu i digitalnu tranziciju, Paket mjera za ekologizaciju teretnog prometa, Paket olakšica za MSP-ove i okvir BEFIT te Upravljanje rizicima i regulacija tržišta: alati za jačanje održivosti europske poljoprivrede.

Rasprava o lekcijama naučenim s UN-ove konferencije o klimatskim promjenama COP28 bila je usmjerena na ključnu ulogu lokalnih i regionalnih čelnika za globalnu klimatsku akciju s Martinom Hojsíkom, potpredsjednikom Europskog parlamenta.

Debata o EU izborima fokusirala se na mlade – kako ih mobilizirati za predstojeće izbore i kako odgovoriti na njihove potrebe i probleme. U sklopu plenarne sjednice župan Dobroslavić sudjelovao je na sastanku međuregionalne grupe za Jadransko Jonsku regiju gdje je govorio o prioritetima i tijeku trenutačnog hrvatskog predsjedanja Strategijom EUSAIR. 

VELIK JE interes za obrtnička zanimanja, Građevinska škola ove je godine morala otvoriti dodatni razred, a od školske godine 2017./2018. do danas 27 posto učenika više upisalo se u strukovne škole Sajam posjetili su učenici iz 145 škola Na Sajmu obrtničkih zanimanja predstavile se 22 strukovne škole Posljednjih šest mjeseci 40 osoba educiralo se u programima Blender i Unity. Edukacija je završena IZRADA VIDEOIGARA Hrvatskoj gaming sceni pridružuje se 40 novih gamedevelopera CGO Bikarac kapaciteta je obrade 20.000 tona otpada godišnje, a opslužuje 110.000 stanovnika Šibenik Na Bikarcu će se mulj pretvarati u električnu i toplinsku energiju