Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Šibenik

Na Bikarcu će se mulj pretvarati u električnu i toplinsku energiju

CGO Bikarac kapaciteta je obrade 20.000 tona otpada godišnje, a opslužuje 110.000 stanovnika
1/3
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Troškove izrade projektne dokumentacije za izgradnju energane na prostoru Centra za gospodarenje otpadom u iznosu od tri milijuna eura financirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Projektnu dokumentaciju za izgradnju energane na prostoru Centra gospodarenja otpadom (CGO) Bikarac, vrijednu 3,5 milijuna eura u cijelosti će financirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Najavio je to ministar gospodarstva Damir Habijan koji je, u pratnji šibenskog gradonačelnika Željka Burića sa suradnicima, obišao Centar za gospodarenje otpadom Bikarac gdje je održan i radni sastanak na kojemu su bili generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Mirko Budiša, saborski zastupnici Hrvoje Zekanović i Branka Juričev Martinčev, direktor CGO Bikarac Robert Podrug te direktor šibenskog Vodovoda i odvodnje Zvonimir Štrkalj.

Kružno gospodarenje

Tom prigodom ministar je najavio kako će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u stopostotnom iznosu financirati izradu projektne dokumentacija za projekt "Postrojenje za energetsku oporabu goriva iz otpada i prosušenog mulja" na Bikarcu vrijedan 2,948.000 eura.

– Ono što je u većini gradova u Hrvatskoj danas problem, mi u Šibeniku imamo riješeno. Po pitanju zbrinjavanja i kružnog gospodarenja otpadom napravili smo ogroman iskorak u odnosu na sve druge sredine – poručio je gradonačelnik Željko Burić koji je istaknuo kako je projekt energane još jedan važan projekt koji će u konačnici svrstati grad Šibenik u vrh gradova koji imaju potpuno riješeno pitanje zbrinjavanja otpada.

Kako doznajemo od direktora Roberta Podruga, CGO Bikarac izgrađen je za potrebe zbrinjavanja otpada s područja Šibensko-kninske županije. Ukupnog je kapaciteta obrade 20.000 tona otpada godišnje, opslužuje 110.000 stanovnika. Pušten je u rad u prosincu 2021. godine, a u sklopu njegove gradnje sanirano je odlagalište koje se nalazilo na lokaciji samog centra. Upravo to je razlog, kaže Podrug, zbog kojega se stanovnici nisu bunili zbog lokacije, s obzirom na to da se ovdje oduvijek odlagao otpad.

Na Bikarcu je izgrađeno postrojenje mehaničko-biološke obrade otpada, nova odlagališna ploha te dvije pretovarne stanice, Biskupija i Pirovac.

– Sada planiramo gradnju energane za obradu mulja iz pročišćivača otpadnih voda te je u planu da proizvodimo gorivo iz otpada. Proizvodili bismo električnu energiju i toplinsku energiju koja je nusproizvod. Električnu energiju mogli bismo direktno plasirati u HEP-ov sustav, a toplinska energija će se trošiti u industrijskoj zoni Podi koja graniči s Bikarcem – objašnjava Podrug koji nam je pojasnio daljnje korake.

Podrška Grada Šibenika

– Fond za zaštitu okoliša odobrio nam je sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije, što znači idejnog projekta, studije utjecaja na okoliš, studije izvodljivosti, elaborat financijskih analiza. Trošak izrade dokumentacije od oko tri milijuna eura će nam u potpunosti pokriti Fond. S obzirom na iskustvo koje imam u izgradnji Centra i ekipu koju imam u firmi, a ostala je ista, kao i uz podršku koju imam od Grada Šibenika, siguran sam da ćemo dokumentaciju uspjeti završiti do kraja 2025., ako do sredine ove godine potpišemo ugovor s izrađivačima – govori Robert Podrug. Nakon toga, uslijedit će natječaj za radove.

Cilj projekta izgradnje postrojenja za energetsku oporabu goriva iz otpada i muljeva iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda je pridonijeti uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom i to kroz smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagališta, smanjenje emisija stakleničkih plinova s odlagališta te iskorištavanje otpada u energetske svrhe.

U Hrvatskoj ima 11 centara za gospodarenje otpadom, Bikarac je treći koji je završen.

– Od otvaranja 2021. godine rad kontinuirano teče, bez većih problema. Jedini problem s kojim se suočavamo je radna snaga, imamo dosta loš odaziv za popunjavanje radnih mjesta. U ovom dijelu godine radimo normalno, nije velik pritisak, ali kada uđemo u sezonu, trebam nam veći broj ljudi, a u to vrijeme nemoguće ih je pronaći. Pokušali smo i sa stranim radnicima, ali u sezoni ne ide – kaže Podrug. Dodaje kako ove sezone ne bi trebalo biti problema jer su nekoliko novih ljudi zaposlili već sad.

Zgrada ima građevinsku bruto površinu od 3855,24 m2, a na građevnoj parceli zauzima površinu od 2285,90 m2. Dužina zgrade je 94,77 m, širina joj je 37,73 m i visina tornja 16 m Izrada glavnog i izvedbenog projekta Vatrogasni dom može postati Centar za borbu protiv prirodnih katastrofa IMAMO DUGU TRADICIJU brojnih sportova: nogometa, košarke, vaterpola, veslanja, kaže Dario Kulušić, tajnik Zajednice sportova Grada Šibenika Šibenčani ponosni na sportske uspjehe u protekloj godini Grad je uložio velika sredstva u sportska borilišta koja su na visokoj razini NA POVRŠINI od 22 hektara na zapadnom ulazu u grad predviđa se kombinacija javnih i privatnih ulaganja Nove perspektive i zapošljavanja, a građani će dobiti nove sadržaje od javnog interesa Međunarodni natječaj za odabir partnera za projekt Batižele