Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Izrada glavnog i izvedbenog projekta

Vatrogasni dom može postati Centar za borbu protiv prirodnih katastrofa

Zgrada ima građevinsku bruto površinu od 3855,24 m2, a na građevnoj parceli zauzima površinu od 2285,90 m2. Dužina zgrade je 94,77 m, širina joj je 37,73 m i visina tornja 16 m
1/3
Foto: 3D MODUS
Potreba za novom zgradom vatrogasnog doma proizlazi iz neadekvatnih uvjeta za obavljanje vatrogasnih zadataka na lokaciji na kojoj se Javna vatrogasna postrojba grada Šibenika sada nalazi

Grad Šibenik je nakon postupka javne nabave s dubrovačkom tvrtkom Trames d.o.o. ugovorio izradu glavnog i izvedbenog projekta za novi vatrogasni dom na katastarskoj čestici od 17.300 m2 u zoni bivše vojarne Bribirskih knezova, za iznos od 52.000 eura bez PDV-a. Od zamjenika gradonačelnika Šibenika Danijela Milete doznajemo kako novi vatrogasni dom ima mogućnost postati i Centar za borbu protiv prirodnih katastrofa i klimatskih promjena, za što je dobivena lokacijska dozvola. Grad Šibenik preuzeo je revidirani glavni projekt kako bi pokrenuo postupak ishodovanja građevinske dozvole.

Veća efikasnost
– Potreba za novom zgradom vatrogasnog doma proizlazi iz neadekvatnih uvjeta za obavljanje vatrogasnih zadataka na lokaciji na kojoj se Javna vatrogasna postrojba grada Šibenika sada nalazi. To se prvenstveno odnosi na prometnu gužvu u ljetnim mjesecima, ali i na nedostatak prostora u sadašnjoj zgradi i oko nje. Realizacijom ovog projekta znatno će se povećati efikasnost djelovanja šibenskih vatrogasaca i Vatrogasne zajednice grada Šibenika. Budući da za izradu projekta vatrogasnog doma ne postoje šablonski propisi, to je njegova izrada bila temeljena na iskustvu i potrebama predstavnika javne vatrogasne postrojbe te na njihovoj aktivnoj uključenosti u koordinacije prilikom izrade projektne dokumentacije – kazao je zamjenik šibenskog gradonačelnika, ujedno načelnik stožera civilne zaštite grada Šibenika, Danijel Mileta.

Foto: 3D MODUS

Javna vatrogasna postrojba grada Šibenika broji 60 vatrogasaca, a predviđa se povećanje tog broja. U radnoj je smjeni uglavnom petnaest vatrogasaca, a svi potrebni prostori dimenzionirani su da zadovoljavaju potrebe minimalno 50% postrojbe. Zgrada ima građevinsku bruto površinu od 3855,24 m2, a na građevnoj parceli zauzima površinu od 2285,90 m2. Dužina zgrade je 94,77 m, širina joj je 37,73 m i visina tornja 16 m. Sastoji se od podruma, prizemlja i 1. kata, dok vatrogasni toranj ima četiri kata. U prizemlje su garaža, spremišta rezervne i zaštitne opreme, servisi dišnih i vatrogasnih aparata sa spremištem, skladište za pjenila i retardante, autoradionica, autopraonica, hodnik, dnevni boravak, kuhinja, fitnes, apartmani i spremište čistačice. Na prvom katu su dvorana, učionica, hodnici, spavaonice, garderoba, sanitarni čvorovi, tuševi, arhiv, uredi, operativna soba, prostor za odmor, PVS dvorana, sanitarni čvorovi, prostor čistačice i balkon.

U svaku garažu mogu se smjestiti dva vozila, pristup u garaže omogućen je s obje strane. Prostorija sa zaštitnom opremom projektirana je neposredno uz garaže. U toj su prostoriji dva stupa za spuštanje vatrogasaca iz spavaonica na katu i dezinfekcijska barijera te sanitarne prostorije za muškarce i žene. Dnevni boravak s priručnom kuhinjom smješten je u neposrednu blizinu prostorije sa zaštitnom opremom, čime je omogućen brz pristup vatrogasaca zaštitnoj opremi. Tako je omogućena maksimalna učinkovitost vatrogasne postrojbe u najkraćem mogućem vremenu. Osnovni sadržaji smješteni na katu su spavaonice vatrogasaca u smjeni i operativni centar. Spavaonice su projektirane tako da se omogući najbrži mogući pristup stupovima za spuštanje i dimenzionirane su za četiri do šest kreveta. Ukupan broj kreveta je 21 u sobama za muškarce i 4 u ženskoj sobi, zapovjednik smjene ima vlastiti ured s krevetom. U blizini spavaonica nalazi se garderoba sa sanitarnim čvorom i tuševima. Garderoba je projektirana za 86 vatrogasnih garderobnih ormarića. Prostor za vježbu i obuku vatrogasaca u zatvorenom smješten je u prizemlju građevine.

Grad traži financije
– Ovaj projekt usko nam je vezan s projektom gradnje prometnog čvora Mandalina na raskrižju Jadranske magistrale i Ulice Velimira Škorpika, koji je također u postupku ishodovanja građevinske dozvole, jer će tako parcela novog vatrogasnog doma dobiti svoj službeni i brzi ulaz – zaključio je Danijel Mileta.

Ukupna procijenjena vrijednost gradnje Centra za borbu protiv prirodnih katastrofa i klimatskih promjena, što novi vatrogasni dom ima tendenciju postati, je 8 milijuna eura te Grad Šibenik aktivno traži izvore financiranja.

USKORO PRISTUPNA CESTA Ostali su još samo zemljani radovi i sadnja bilja Uskoro početak gradnje Objavljen poziv za korištenje mjesta na novom groblju S OBZIROM na razinu oštećenja radovi su obuhvaćali niz zahtjevnih građevinskih zahvata Završetkom obnove nastava će biti organizirana u jednoj smjeni Uskoro završetak radova na cjelovitoj obnovi Srednje škole Glina KOD SPOMEN-obilježja u Brusniku održana je komemoracija Tužna 32. obljetnica Spomen na 12 branitelja stradalih pri oslobađanju Brusnika