Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Tužna 32. obljetnica

Spomen na 12 branitelja stradalih pri oslobađanju Brusnika

KOD SPOMEN-obilježja u Brusniku održana je komemoracija
Foto: icv.hr

Kod spomen-obilježja u Brusniku održana je komemoracija na kojoj su članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, braniteljske udruge i brojna izaslanstva odali počast hrvatskim vitezovima, pripadnicima slavne virovitičke 127. brigade koji su poginuli u akciji oslobađanja ovog naselja.

Tog 29. prosinca 1991. godine u akciji oslobađanja naselja Brusnik nestalo je 12 hrvatskih branitelja, pripadnika 2. pješačke bojne, slavne virovitičke 127. brigade, u završnici velike oslobodilačke operacije pod nazivom ORKAN 91, da bi se nakon nekoliko dana saznalo da su svi poginuli i mučki masakrirani. Imena Denisa Resnera, Miroslava Zeca, Ivana Žeravice, Slavka Vrbančića, Milana Škrilca, Željka Goričanca, Nenada Oblučara, Željka Maligeca, Željka Somljačana, Miroslava Petrovića, Tihomira Mihelića i njihova zapovjednika Vinka Belobrka zauvijek su ostala utkana u povijest naše domovine.

O tome su na komemoraciji govorili Hrvoje Belobrk, sin poginulog Vinka Belobrka, a ujedno predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Virovitica, zatim jedan od zapovjednika u 127. brigadi HV Zvonko Kožnjak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik, predsjednik Odbora za hrvatske ratne veterane i predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić.

Župan Igor Andrović istaknuo je da je obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata najmanje što možemo učiniti u znak zahvale hrvatskim braniteljima.

– Svake godine sastajemo se na ovom tužnom, ali i ponosnom mjestu kako bismo odali počast ovim hrabrim hrvatskim sinovima, a sve s namjerom da se istina o njima i Domovinskom ratu nikad ne zaboravi. Svima nama je dužnost da prenosimo istinu o Domovinskom ratu na mlade generacije, a upravo ovakve komemoracije imaju veliku i istaknutu ulogu u tome – rekao je župan Andrović.

Dvorac Erdödy, najstariji sačuvani spomenik kulturne baštine u Jastrebarskom, obnavlja se kako bi se sačuvao njegov arhitektonski i ambijentalni značaj Najmanje 80 posto površine bit će dostupno javnosti Stanje lošije nego što se mislilo - novi rok za obnovu dvorca Erdödy OCIJENJENA su 44 uzorka, nijedan nije odbačen Izložba rakija Zagrebačke županije Šampion izložbe je Ivan Martinko s rakijom šljivovicom USKORO JOŠ DVA IGRALIŠTA Nakon Donjostupničke, gradit će se i u Ulici Božići, a potom i u Ulici Micani, najavljuje načelnik Bruno Perković, a radovi će se financirati iz proračuna Dobre vijesti za roditelje, ali i za energetsku učinkovitost Stupnika Djeca dobila mjesto za igru, zgrada Općine solarnu elektranu