Izbornik
Naslovnica Općine
Dobre vijesti za roditelje, ali i za energetsku učinkovitost Stupnika

Djeca dobila mjesto za igru, zgrada Općine solarnu elektranu

USKORO JOŠ DVA IGRALIŠTA Nakon Donjostupničke, gradit će se i u Ulici Božići, a potom i u Ulici Micani, najavljuje načelnik Bruno Perković, a radovi će se financirati iz proračuna
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Na radost stupničke djece i njihovih roditelja, otvoreno je novouređeno sportsko dječje igralište u Donjostupničkoj ulici.

– Sigurnost i veliki izbor sadržaja svih naših parkova i igrališta privlače velik broj mještana svih dobi. U idućim godinama slijedi sličan projekt u Ulici Božići, a nakon njega na red dolazi Ulica Micani – istaknuo je načelnik Bruno Perković, kojeg raduje što javni prostori dobivaju reprezentativnu formu. Novouređeno igralište ima niz penjalica kao i ograđeni teren za mali nogomet.

– Ostvarujemo zacrtane planove, a Stupnik svakim danom postaje privlačnije mjesto za život – poručio je Perković. Dobre vijesti iz Stupnika pristižu i kada je u pitanju održivi razvoj i energetska učinkovitost. Naime, na krov općinske zgrade postavljena je sunčana elektrana radi prelaska na obnovljive izvore energije, smanjenja emisije ugljikova dioksida kao i troškova električne energije. Nova stupnička elektrana ima snagu 18,5 kilovata, projekt je financiran vlastitim sredstvima, a proizvodnja električne energije gotovo će potpuno pokriti godišnju potrošnju i time troškove električne energije svesti na minimum.

Budući da će od 2024. godine vrijediti izmijenjena zakonska regulativa vezana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju kojom će biti omogućena znatno veća ovakva proizvodnja od dosadašnje, Općina Stupnik planira i proširenje kapaciteta elektrane, čime bi osim ušteda ostvarila i prihode od prodaje struje. Osim objekta općinske zgrade, postavljanje sunčanih elektrana u planu je i na objektima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Stupnik kao i Nogometnog kluba Stupnik.

Podsjetimo, gradnja solarne elektrane financirat će se iz 18,7 milijuna "teškog" stupničkog proračuna, koji je najveći proračun u povijesti Općine Stupnik, stoga su u planu za ovu godinu brojni infrastrukturni projekti. Među njima se posebno ističu gradnja novog groblja te reciklažnog dvorišta, kao i rekonstrukcija Ulice hrvatskih branitelja.

Kako bi se privuklo nove investitore, u 2023. godini je smanjen komunalni doprinos i komunalna naknada za mnoge djelatnosti, a provodi se i porazno rasterećenje Smanjen komunalni doprinos i komunalna naknada za mnoge djelatnosti Oko 240.000 eura potpora poduzetnicima i obrtnicima Održavaju se gradske prometnice, ali i staze za pješake Gradske službe spremno dočekale zimu Niske temperature i snijeg nisu donijeli veće probleme Agencija građanima zainteresiranima za prijavu na skorašnji natječaj nudi i procjenu visine ulaganja Građanima će ove godine na raspolaganju biti čak 120 milijuna eura REA pomaže svima koji žele obnoviti kuće uz državnu potporu