Izbornik
Naslovnica Gradovi
Šibenčani ponosni na sportske uspjehe u protekloj godini

Grad je uložio velika sredstva u sportska borilišta koja su na visokoj razini

IMAMO DUGU TRADICIJU brojnih sportova: nogometa, košarke, vaterpola, veslanja, kaže Dario Kulušić, tajnik Zajednice sportova Grada Šibenika
1/3
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Dario Kulušić, tajnik Zajednice sportova Grada Šibenika, pohvalio je Grad Šibenik koji je za 2024. godinu povećao izdvajanje za sport za 22%, a proteklih je godina u sportska borilišta uložio znatna sredstva

Šibenik je sportski grad. Kada gledamo broj stanovnika i površinu, jedan je od najsportskijih gradova u Hrvatskoj. Imamo dugu tradiciju brojnih sportova: nogometa, košarke, vaterpola, veslanja... Gledajući kroz povijest, imamo košarkaša Dražena Petrovića, a povijest nogometa datira nam iz 1932. godine. Hrvatski nogometni klub Šibenik je jedan od stožernih hrvatskih klubova. Imamo i veliku tradiciju sportova na vodi poput plivanja, vaterpola, veslanja. Naš Veslački klub Krka proslavio je prošle godine 100 godina od osnutka i dobitnik je prošlogodišnje državne nagrade Franjo Bučar. Veslački klub Krka ne simbolizira samo šibenski sport, simbolizira povijest Šibenika, vezan je za moderno odrastanje Grada Šibenika – kaže Dario Kulušić, tajnik Zajednice sportova Grada Šibenika, krovne organizacije koja skrbi o šibenskom sportu i okuplja čak 60 članica koje kroz razne programe sufinancira, daje im podršku u vođenju knjigovodstvenih usluga, kreira sportski život na svim razinama i permanentno je prisutna u društvenom životu Šibenika.

Plivač Slavica najbolji
– Naravno, ima udruga koje nisu naše članice, te udruge također pomažemo kroz neke druge aktivnosti, a ovih 60 je uključeno u rad Zajednice, kao članovi Skupštine – napominje Kulušić.

Protekla je godina za šibenski sport bila jako uspješna što je potvrdila dodjela godišnjih nagrada koju je Zajednica sportova Grada Šibenika organizirala koncem 2023. godine.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

– Dodijelili smo i nagrade na kraju godine, što je najsvečaniji trenutak kada zaplješćemo najuspješnijima. Što se tiče momčadskih sportova, imamo dosta prvoligaških, gdje nije lako napraviti dobar rezultat. Pohvalio bih vaterpoliste Solarisa koji su odigrali zaista fenomenalnu sezonu koji su predstavili Šibenik i u europskim okvirima. Imamo stabilnost i kroz košarku, a nadamo se da će nam se nogomet vratiti u prvu ligu, jer to zaslužuje. Futsal nam je stabilan, kao i ostali tradicijski sportovi poput ženskog vaterpola, ženske košarke koja je najtrofejniji ženski sport u Šibeniku tako da stabilno brode najvišim rangom natjecanja – kaže Dario Kulušić

Vaterpolski klub Solaris najbolja je muška momčad u protekloj godini, a Ženski košarkaški klub Šibenik najbolja ženska. Najbolji trener je Dino Tepić iz Plivačkog kluba Šibenik, a najbolji sportaš Toni Slavica, također član Plivačkog kluba Šibenik.

– Toni Slavica je seniorski prvak na 200 metara, godinama ostvaruje velike uspjehe u plivanju. Prošla je godina bila potvrda njegovog odličnog rada, kao i rada njegova trenera Dina Tepića koji je izabran za najboljeg trenera Grada Šibenika, a oni su najbolji sportaši i u Šibensko-kninskoj županiji – kaže Kulušić koji kaže da ovaj uspjeh nije došao slučajno, rezultat je dugogodišnjeg rada.

Šibenik ze može pohvaliti s nizom olimpijaca poput trenera Ivice Tucka, Stipe Bralića, Anđe Jelavić koja je osnovala školu košarke za djevojčice koje imaju priliku učiti od najboljih.

SC Jamnjak
Tajnika Kulušića smo pitali i je li zadovoljan šibenskim sportskim terenima.

– Grad Šibenik je u proteklim godinama uložio velika sredstva u sportska borilišta koja su na visokoj razini. Postojeći objekti su obnovljeni i modernizirani, u odličnom su stanju. Naravno ima i onih koji zahtijevaju ulaganja. Uskoro ćemo krenuti s renoviranjem nekim objekata poput školske dvorane OŠ Petar Krešimir IV, međutim Gradu Šibeniku je, s obzirom na njegov razvoj, potrebna jedna multifunkcionalna, moderna dvorana koja bi, osim sportskih manifestacija, ugošćavala i druge društvene događaje. Potreba postoji i to će se sigurno dogoditi kroz dogledno vrijeme. Naravno, nadamo se da će najavljena sportsko-rekreacijska zona, odnosno sportski centar Jamnjak čiji je idejni projekt predstavljen, krenuti u realizaciju. Riječ je o projektu koji obuhvaća 18 objekata, svi sportovi su zastupljeni. Posebno raduje što ćemo dobit i atletsku stazu, koju još uvijek nemamo, a treba nam jer atletika je majka svih sportova i moramo omogućiti bavljenje atletikom svima koji to žele – kaže Kulušić i upućuje pohvalu Gradu Šibeniku koji je za 2024. godinu znatno povećao sredstva za izdvajanje za sport, oko 22 posto, pa je za očekivati kako će stanje u budućnosti biti još bolje.

NA SKUPU organiziranom u prigodi obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti istaknuto je da su e-cigarete samo manje zlo od cigareta Izazovi ovisnosti o nikotinu i e-cigarete Od bolesti povezanih s pušenjem godišnje umire u Hrvatskoj oko 9000 osoba VATROGASNA ZAJEDNICA Osječko-baranjske županije dodijelila je priznanja i odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije slavi 30. rođendan Osječko-baranjska županija izdvaja dodatna sredstva za vatrogasce PROJEKTIMA koji će se provoditi povećat će se kapacitet vinkovačkih vrtića za 270 mjesta Kapacitet u vrtićima veći za 270 mjesta Vinkovci će i u 2024. godini biti veliko gradilište