Izbornik
Naslovnica Gradovi Slatina
PROSLAVA VELIKOG JUBILEJA

50 proljeća Matice hrvatske u Slatini

Foto: Grad Slatina
Slatinski Ogranak MH danas broji 32 člana

Svoj 50. rođendan proslavlja Ogranak Matice hrvatske Slatina. U Zavičajnom muzeju otvorena je izložba "50 proljeća Matice hrvatske u Slatini", a pod istim imenom održana je i središnja svečanost, na kojoj su se građani prisjetili nedjelje, 27. lipnja 1971. i tadašnjeg velebnog skupa od oko 5000 ljudi.

Ilustracija DOMAĆIN Susret fotoklubova u Slatini

– Prigoda je sjetiti se naših djedova, očeva, braće, sestara koji su toga dana s hrvatskim barjakom i hrvatskom pjesmom uveli tadašnju Podravsku Slatinu u okrilje jedne od najstarijih kulturnih ustanova u Hrvata, Maticu hrvatsku. Kao i u cijeloj Hrvatskoj, tako je i slatinski Ogranak djelovao kratko, do sloma Hrvatskoga proljeća 1972. Slomljen je uz žrtve članova, odnosno gubitak radnih mjesta, degradiranja, iseljavanja, suđenja i presude – istaknula je predsjednica Ogranka Zorica Varga.

Slatinski Ogranak danas broji, dodala je, 32 člana koji vrijedno rade i ostvaruju različite sadržaje, "slijedeći put koji su si zacrtali te sudbonosne 1971." U sam osvit višestranačja, 6. prosinca 1990. obnovljen je rad Ogranka MH u Slatini.