Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Kroničan manjak radne snage na gradilištu

Aglomeracija će biti dovršena u rujnu, zadnje cijevi polažu se u Varaždinskoj

storyeditor/2024-07-11/aglomeracija_1.jpg
1/2
Foto: Robert Mihaljević S najkritičnijom točkom u aglomeraciji, Pavelinskom ulicom u kojoj se gradila golema protupoplavna retencija za prihvat velikih količina oborinskih voda, situacija je debelo izvan rokova
Konačno se nazire kraj megainvesticiji. Pavelinska ulica bi cijelom dužinom trebala biti puštena u promet početkom rujna, kažu u Koprivničkim vodama

Megaprojekt Aglomeracije Koprivnica vrijedan oko 70 milijuna eura, danas je to posve jasno, neće biti dovršen u rokovima koji su bili zadani nakon što je izvoditelj radova uveden u posao. Prvotno je obnova vodovodne i kanalizacijske mreže na području Koprivnice i okolnih općina trebala biti gotova do kraja 2023., poslije se baratalo proljećem ove godine, a prije mjesec-dva spominjao se i početak srpnja.

Danima nema nikoga

No, danas nema nikakve sumnje kako će se u nekim ulicama radovi obavljati i tijekom kolovoza i rujna. Razloga je više, a ključni je, kako se čini, kroničan manjak radne snage na gradilištu. To s investitorom, Koprivničkim vodama, nema nikakve veze: s problemom manjka ljudstva suočava se izvoditelj radova, križevačka tvrtka Radnik.

Na Trgu kralja Tomislava u Koprivnici, primjerice, već je odrađen sav posao u "podzemlju", a trenutačno se gradi nova pješačko-biciklistička staza s rubnjacima. Već danima je sve raskopano, a na gradilištu nema gotovo nikog. S najkritičnijom točkom u aglomeraciji, Pavelinskom ulicom u kojoj se gradila golema protupoplavna retencija za prihvat velikih količina oborinskih voda, situacija je debelo izvan rokova. U Koprivničkim vodama tumače kako su retencija i cijevi odrađene, a treba još dovršiti sanaciju prometnice, kolnih ulaza, zelenih površina.

S najkritičnijom točkom u aglomeraciji, Pavelinskom ulicom u kojoj se gradila golema protupoplavna retencija za prihvat velikih količina oborinskih voda, situacija je debelo izvan rokova
Foto: Robert Mihaljević S najkritičnijom točkom u aglomeraciji, Pavelinskom ulicom u kojoj se gradila golema protupoplavna retencija za prihvat velikih količina oborinskih voda, situacija je debelo izvan rokova

Pavelinska bi, tako, cijelom dužinom trebala konačno biti puštena u promet početkom rujna. No, to je sve na glavnom izvoditelju Radniku kojem, kako tumače u Koprivničkim vodama, očito fali radne snage na gradilištima.

Očekuju se i brojni sanacijski radovi te asfaltiranje u drugim dijelovima Koprivnice, pa će i gradska građevinska tvrtka Koming imati pune ruke posla. Sve što je prekopano, dakle, na koncu će biti u boljem stanju jer stiže novi asfalt, a ponegdje i novi pločnici sa stazama za pješake i bicikliste.

Trenutačno su pak u prekidu radovi na Varaždinskoj cesti, koja je dio državne prometnice D2, jer su tako tražile Hrvatske ceste zbog početka turističke sezone i očekivano gušćeg prometa na toj cesti koja istok i sjever Hrvatske spaja sa susjednim europskim zemljama.

Privremeni semafori

Prva faza radova na Varaždinskoj cesti s obnovom sustava kanalizacije od križanja s Ulicom Tina Ujevića do križanja s Ludbreškom ulicom je dovršena. Ali, ide i druga faza, i to 19. kolovoza prema odluci Hrvatskih cesta, a ta bi faza trebala trajati otprilike mjesec dana, otkrivaju u Koprivničkim vodama.

Druga faza radova obuhvaća rekonstrukciju sustava odvodnje od križanja Varaždinske ceste s Ludbreškom ulicom do križanja s Ulicom Andrije Hebranga. Dakle, druga polovica kolovoza i prva polovica rujna opet će za vozače značiti privremene semafore na Varaždinskoj i samo jedan prometni trak u funkciji s naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na koncu, valja biti još malo strpljiv. Projekt aglomeracije najveće je i najskuplje ulaganje u infrastrukturu u Koprivnici u povijesti. Riješit će brojne probleme s vodovodom i kanalizacijom, ali i s oborinskim vodama.

storyeditor/2024-07-12/a_hitna_foto_kristijan_toplak.jpg Vozači hitne i saniteta godišnje naprave više od 1,2 milijuna kilometara Županija kupila pet novih vozila za sanitetski prijevoz storyeditor/2024-07-05/a_vrtic_mikleus_foto_kristijan_toplak.jpg virovitičko-podravska županija U Mikleušu počela gradnja novog dječjeg vrtića za 32 mališana storyeditor/2024-07-05/bjelovar_b_dom_fo.jpg OBNOVA PROČELJA Lani su svi domovi u Bjelovaru bili iznajmljeni 478 puta, a ove godine 218