Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
ZAPREŠIĆ

Aplikacijom Javna stvar građani će glasati u anketama i izraziti svoj stav

1/2
Foto: Zaprešić
Kontinuirano radimo na modernizaciji gradske uprave, rekao je Alan Labus

Nakon što je Grad Zaprešić 2022. godinu zaključio prestižnim priznanjem Smart city, kojim je proglašen gradom s najboljim pametnim rješenjima, i 2023. godinu nastavlja u istom smjeru.

Gradsko oko

Građanima je početkom godine otvoren sustav “Gradsko oko”, a po uzoru na neke europske gradove, sad je Zaprešić bogatiji za još jedno pametno rješenje kojim je postao predvodnik digitalne demokracije u Hrvatskoj, izvijestila je gradska uprava. Prvi je to grad koji je predstavio platformu “Javna stvar”. Riječ je, kako je objašnjeno, o aplikaciji putem koje će stanovnici Zaprešića, uz pomoć svojih pametnih telefona, moći izraziti svoj stav i glasati u anketama te tako izravno sudjelovati u procesu odlučivanja i dati doprinos demokraciji u gradu. Uz to, mobilna aplikacija “Javna stvar” služi i kao platforma za informiranje putem koje će građani moći pratiti važne novosti i obavijesti. Platforma detaljiziranim pristupom kod obrade rezultata omogućuje donosiocu odluke da svoje odluke temelji na pravovremenim i stvarnim informacijama, dok lakoćom glasanja omogućuje glasačima da izraze svoj stav bilo kada i bilo gdje, putem mobilne aplikacije ili web sučelja zapresic.javnastvar.hr. Glasanje je moguće izravno putem pametnog telefona ili putem web preglednika. - Ono što je potrebno učiniti je preuzeti aplikaciju JAVNA STVAR-ZAPREŠIĆ s Google Play-a (Android) ili App Store-a (iPhone) te se registrirati. Proces registracije je jednostavan, a nakon što Grad odobri registraciju, korisniku će biti omogućeno glasanje. Rezultati glasanja će biti objavljeni u aplikaciji po završetku ankete, te će pružiti Gradu Zaprešiću važnu informaciju o tome djeluje li u interesu svojih stanovnika - napominju.

Aplikaciju je izradila tvrtka Collective mind koja već ima uspješnu priču s digitalnom demokracijom u nekim njemačkim gradovima i regijama, ali i u većim grupacijama, te su odlučili svoju priču proširiti i na hrvatske gradove i općine. Mario Krajačić, softverski inženjer iz Collective mind-a rekao je da su glasovi birača anonimni i ne postoji mogućnost koja bi povezala glas s identitetom glasača. Svi podaci glasača su osigurani te njihovo prikupljanje i čuvanje poštuje GDPR standarde. Postupak je strukturiran na način da se ne mogu izvući zaključci o tome je li neka osoba sudjelovala i kako je odgovorila na pitanja.

– Pristup svim korisničkim podacima zaštićen je od neovlaštenih i zlonamjernih pokušaja najnovijim standardima sigurnosti i zaštite podataka. Gdje je moguće, podaci su anonimizirani i pseudonimizirani, a pohranjeni su na sigurnim i visoko raspoloživim podatkovnim centrima u EU. Redovito se provode organizacijske i tehničke mjere provjere prikupljanja, obrade i pohrane podataka te se oni ne dijele se s trećim stranama – kazao je Krajačić.

Uz mogućnost glasanja, platforma nudi mogućnost kontinuiranog i pravilnog informiranja građana o događanjima i odlukama vezanima za grad, čime se osigurava laka komunikacija s građanima te točnost informacija koje građani dobivaju.

Prva u travnju

- Kontinuirano radimo na modernizaciji gradske uprave, povećanju transparentnosti i jačanju suradnje s lokalnom zajednicom. Zato me veseli što smo baš mi prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo ovakvu metodu omogućavanja svojim građanima da izravno i aktivno sudjeluju u procesu donošenja odluka - rekao je zamjenik gradonačelnika Alan Labus. Prva anketa bit će provedena u travnju, pa u Gradu pozivaju građane da se registriraju i pridonesu razvoju demokratskog društva.

ZAPREŠIĆ Tonka Lepen i Ivan Jurić najbolji sportaši Zaprešića Željko Turk Ugovori Povećanje osnovice plaća zaposlenika Dronovi će snimati poljoprivredne površine Grad Zaprešić raspisao natječaje Osigurano 20.000 eura potpora poljoprivrednicima za proljetnu sjetvu, nabavu sadnica i cijepova