Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Dubrovnik

Arhiv u novom prostoru do kraja godine

Državni arhiv u Dubrovniku
Foto: Grad Dubrovnik
Grad Dubrovnik će nakon dvadesetak godina biti spreman prihvatiti arhivsku građu, koju do sada, zbog nedostatka prostora, nije mogao - poručio je gradonačelnik Mato Franković

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u pratnji v.d. ravnatelja Državnog arhiva u Dubrovniku Ivana Veniera obišao je radove na zgradi 'ex-vojarne' koji se provode za potrebe smještaja Državnog arhiva u Dubrovniku, a koje Grad sufinancira s iznosom od 14 milijuna kuna. Radovi teku prema planu i trebali bi biti završeni do 30. studenoga.

Gradnja pročistača u Komolcu Radovi na pročistaču u Komolcu pred samim su završetkom Dubrovčani će od lipnja imati čistu pitku vodu bez obzira na vrijeme

''Nakon dugog niza godina napokon svjedočimo kako se radovi na Državnom arhivu privode kraju. Grad Dubrovnik će nakon dvadesetak godina biti spreman prihvatiti arhivsku građu, koju do sada, zbog nedostatka prostora, nije mogao. To je važno i za Grad Dubrovnik, ali i za instituciju Državnog arhiva jer će znanstvenici i svi ostali zainteresirani moći ovdje doći iščitavati povijesne dokumente. Zahvaljujem se i gospodinu Venieru na velikoj upornosti da se cijeli ovaj projekt konačno privede kraju, kao i Ministarstvu kulture'', izjavio je gradonačelnik Mato Franković, izvijestili su iz gradske uprave.

Naime, nastavak radova vrijednih 20,3 milijuna kuna, koji su zaustavljeni 2012. godine, uz Grad sufinancira Ministarstvo kulture RH sa 6 milijuna kuna dok će Državni arhiv u Dubrovniku za nadzor elektro i vodnog priključka, uređenje pristupa gradilištu i druge troškove izdvojiti 600 tisuća kuna.

''Projekt traje još od 2003. godine, s prekidima zbog financijskih razloga, no sadašnja garnitura u Gradu i Ministarstvu, uz dozu simpatije Društva prijatelja dubrovačke starine, osigurala je sredstva i izvjesno je kako ćemo mi, do kraja studenog, imati gotov objekt. Zatim će kroz mjesec do mjesec i pol dana arhiv u vojarni biti spreman za rad i postupna zapošljavanja'' najavio je Venier.

Za namjenu novog Državnog arhiva osigurano je više od 5 tisuća četvornih metara, raspolagat će sa spremištima, koja će se sastojati od kompaktnih kliznih ormara u kojima će za smještaj arhivske građe biti raspoloživo 8800 dužnih metara prostora. U zgradi će se nalaziti i dormitorij s ukupno deset soba.

Dubrovnik do 10 minuta Građanima osigurana mjesta za kratko zaustavljanje na Pilama i Pločama