Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Očekuje se prijava projekta "Novo ruho Novih dvora" na europski natječaj

Ban Josip Jelačić i supruga Sofija podsjetili na vrijeme slavnih balova

Dani Jelačića u Zaprešiću
Foto: TZ Zaprešić
Na gastroshowu "Banova kuhača" zaprešićki restorani pripremali su specijalitete iz Novodvorske kuharice

Tradicionalna manifestacija Dani Jelačića u Zaprešiću još jednom je oživjela banove Nove dvore u kojima se igralo, plesalo, pjevalo i jako dobro jelo. No ove godine uvjete održavanja dijelom je diktirala i pandemija koronavirusa pa je program bio nešto skromniji.

Najavljen program manifestacije "Dani Jelačića – Na Aleji" Najavljen program manifestacije Svi na druženje s Jelačićima i povratak u čarobni svijet 19. stoljeća, doba balova

Niz specijaliteta

Održavao se u Aleji Đure Jelačića, uz maksimalno pridržavanje svih epidemioloških mjera. Ban Josip Jelačić i njegova supruga Sofija, u pratnji dvorskih dama i gospode, sve su posjetitelje na trenutak ponovno vratili u čaroban svijet krinolina i grofovskih odora, mačevanja i balova, kažu u Turističkoj zajednici.

– Najmlađi posjetitelji kroz igru i kreativne radionice upoznali su se s likom i djelom bana Josipa Jelačića, a priču o Novim dvorima i banu posjetitelji su mogli čuti i tijekom vođenih tura te druženjem s banovom nećakinjom Ankom Jelačić. I ove godine svi posjetitelji imali su priliku provesti se banovim imanjem u kočiji, ali i doživjeti banski život osjetilom okusa. Na gastroshowu “Banova kuhača” zaprešićki restorani pripremali su specijalitete iz Novodvorske kuharice. Posebna je to kuharica u kojoj su skupljeni recepti Hanike Skurjeni, kuharice koja je kuhala obitelji Jelačić. Specijalitete su okupljenima predstavili chefovi konobe Bonaca i restorana High Club, a World Master Chef Branko Ognjenović ocjenjivao je prezentaciju i okuse te pripremao jela s bukovačama OPG-a Tucman – navode u TZ-u.

Predstavljen priručnik “Briga o gostu s invaliditetom” Centra za odgoj i obrazovanje Martin Frković: Slobodno nam prilazite bez straha i posrednika

Konoba Bonaca pripremila je kraljevsku juhu od ječma, pečenku s kiselim krastavcima i okruglice od žemlji te knedle s pečenim šljivama, a restoran High Club kremastu juhu od celera, punjena teleća prsa i ječam s povrćem te knedle sa šljivama.

Podijeljeno je više od stotinu porcija, uz zaključak sugrađana degustatora da se na banovu dvoru jako dobro jelo. Direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto rekao je da ga iznimno veseli što je ova tradicionalna manifestacija uspješno održana i sjajno posjećena čak i u ovo posebno vrijeme, s obzirom na epidemiološku situaciju. Da su Novi dvori u srcu svih Zaprešićana naglasio je i gradonačelnik Željko Turk.

Županija sufinancira rad Ljekarni u Zaprešiću 200.000 kuna

‘Zaprešić postaje sve ljepši’

– Zahvaljujem našoj Turističkoj zajednici, koja je unatoč ovoj situaciji uspjela pronaći način da uz posebne mjere opreza sa svojim sugrađanima ipak proslavimo Dane grada, i to baš na prostoru na kojem je nekada živio najpoznatiji stanovnik Zaprešića, hrvatski ban Josip Jelačić. Dani Jelačića dugogodišnja su zaprešićka tradicija, a cilj je našim sugrađanima i gostima pokazati kako se na ovom prostoru nekada živjelo, odijevalo, jelo, igralo i zabavljalo, što je, naravno, najviše zanimalo one najmlađe. Ali Novi dvori su u srcu svih Zaprešićana pa ćemo tako, dok čekamo prijavu projekta "Novo ruho Novih dvora" na europski natječaj, i dalje ulagati vlastita sredstva i napore kako bismo što prije revitalizirali sve objekte unutar ovog jedinstvenog povijesnog kompleksa koji ima neograničen turistički potencijal. Ove godine slavimo 25. rođendan grada, a zahvaljujući našim sugrađanima Zaprešić iz godine u godinu raste, postaje sve uspješniji, ljepši i bolji i danas s ponosom možemo reći da je zaista banov grad za dobar život! – zaključio je gradonačelnik Turk.