Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Najavljen program manifestacije

Svi na druženje s Jelačićima i povratak u čarobni svijet 19. stoljeća, doba balova

Najavljen program manifestacije "Dani Jelačića – Na Aleji"
1/3
Foto: Grad Zaprešić
Građani će moći uživati u druženju s banom i groficom, vožnji kočijom, zabavnim sadržajima i radionicama za male i velike, izložbama, potrazi za blagom, koncertima...

U Novim dvorima bana Josipa Jelačića u Zaprešiću 10. i 11. listopada bit će održani "Dani Jelačića – Na Aleji", manifestacija koja će zbog pandemije imati nešto manji oseg nego što je uobičajeno.

NAKON ODGODE ZBOG EPIDEMIJE Manifestacija Podravski motivi u subotu i nedjelju u središtu Koprivnice

– I ove godine sve posjetitelje dočekat će ban Josip Jelačić i njegova supruga Sofija, koji će u pratnji dvorskih dama i gospode sve prisutne vratiti u čarobni svijet 19. stoljeća, doba krinolina i grofovskih odora, svečanih balova, mačevanja... – najavljuju u Turističkoj zajednici grada Zaprešića. Građani će tijekom dvodnevnog programa na otvorenom moći uživati u druženju s banom i groficom, vožnji kočijom, zabavnim sadržajima i radionicama za male i velike, izložbama, potrazi za blagom, vođenim kostimiranim turama, a sve, dakako, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

– U piknik zoni moći će se kušati jela koja su se kuhala na banskim dvorima, pripremljena po receptima "Novodvorske kuharice", a u nedjelju nas očekuje i gastronatjecanje lokalnih restorana koji će odmjeriti snage u pripremi specijaliteta s banskih dvora. Najbolje će proglasiti stručni žiri predvođen chefom Brankom Ognjenovićem – napominju u TZ-u.

uz bedeme Starog grada Održana manifestacija Dan kočija

Za glazbeni dio programa ove će se godine u subotu pobrinuti Damir Kedžo, a u nedjelju Kvartet Gubec, koji će zapjevati na pozornici na otvorenom. Dani Jelačića tradicionalna su manifestacija u sklopu Dana grada kojim se obilježava rođendan Grada Zaprešića, koji ove godine slavi 25 godina.

Program počinje u subotu u 10 sati jutarnjom kavicom na Aleji, banski opušteno i lagano uz Acoustic Pop & Soul, moći će se pogledati izložba radova polaznika gradskih dječjih vrtića, a nastavlja se s banskim danom uz radionice, animaciju, piknik zonu, ugostiteljsku ponudu, prodajne štandove, DJ-a i zabavu kroz cijeli dan. Bit će tu Pepijev zabavni kutak za djecu, radionica Razbibriga, interativna pričaonica o banu, izrada mačeva i borba mačevaoca, igra "Prebaci vojsku na konjiću", izrada ordena i konjića, stare tradicionalne banske igre i puno drugog sadržaja za najmlađe.

Tradicionalna požeška Kulenijada slavi vrijedan jubilej Manifestacija koja 40 godina promovira kulen kao autohtonu slavonsku deliciju

Najavljene su i kreativne radionice Centra za mladež, šetnja povijesno-poučnom stazom uz Anku Jelačić, potraga za novodvorskim blagom kao velika obiteljska zabava ispred Vršilnice... Nastup Damira Kedže ispred Vršilnice počinje u 18 sati. Program se nastavlja u nedjelju.

Uz nabrojena događanja dodajmo i gastroshow "Banova kuhača" u 16 sati kad će se moći pratiti majstorije iz kuhinje zaprešićkih restorana uz međunarodno poznatog kuhara Branka Ognjenovića i voditeljicu Doris Pinčić. Kvartet Gubec nastupa u 18 sati ispred Vršilnice.