Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Tradicionalna požeška Kulenijada slavi vrijedan jubilej

Manifestacija koja 40 godina promovira kulen kao autohtonu slavonsku deliciju

1/2
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL/Ilustracija
Ocjenjivanje kulena održat će se 26. lipnja u restoranu Grgin dol, dok će diplome sudionici natjecanja dobiti poštom, zbog trenutačne epidemiološke situacije

Na bogatoj i dugoj tradiciji gastronomije i obrtništva u preradi mesa požeškog kraja nastala je tradicionalna priredba Kulenijada, koja se u posljednja četiri desetljeća svake godine održava u lipnju.

drive-in Filmovi će se ove godine moći gledati i iz automobila

Sve veći odaziv kulenara

Večernji list, najčitanije novine toga vremena, zahvaljujući inicijativi ondašnjeg komentatora za poljoprivredu Ive Lajtmana, pokrenuo je 1980. godine tu gastronomsko-turističku priredbu s ciljem prezentacije kulena kao jedinstvenog autohtonog proizvoda podneblja između Save i Drave. Tadašnji dopisnik Jelenko Topić odmah se uključio u pripreme i organizaciju priredbe koja se sastoji od ocjenjivanja kulena privatnih proizvođača te završne priredbe na kojoj se najboljima dodjeljuju nagrade i priznanja.

Tako se spletom okolnosti Požega od samih početaka kulenijade našla u središtu zbivanja, a vrijeme će pokazati da su kasnije taj grad i njegova Turistička zajednica svesrdno prihvatili Kulenijadu sve do današnjih dana. Tijekom četiri desetljeća ona je postala najpoznatija i najuglednija takva priredba u nas, što potvrđuje sastav ocjenjivačkog suda za kulen, ali i odaziv kulenara, koji je iz godine u godinu sve veći. – Požeška Kulenijada pronašla je svoje mjesto u turističkoj ponudi grada, što su prepoznali i izletnici koji su dolazili na završne priredbe i degustacije kulena za građane. Zahvaljujući tome, kulen je postao prvi hrvatski nacionalni proizvod sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom – ističu u požeškoj Turističkoj zajednici.

Foto: pozega.hr

Aurea Fest održat će se od 28. do 30. kolovoza na Trgu svetog Trojstva Izbor najgizdavije Šokice, nastup Gazda i Šime Jovanovca te Damira Kukuruzovića

U svemu tome nezamjenjivo je mjesto Požege, njene Turističke zajednice, tvrtke Papuk, ali i gradskog čelništva, koji su uz gospodarstvo davali stalnu potporu toj manifestaciji. To je prepoznato prvih godina priredbe kada su najbolji kulenari dobivali praktične nagrade kao što su stroj za mljevenje i pribor za obradu mesa, zatim poljoprivredni strojevi i potrepštine za stočarstvo i ratare.

Nagrada od 3000 kuna

Tijekom 40 godina Kulenijada u Požegi, kao prepoznatljiva priredba, pridonijela je ne samo održavanju nego i znatnom unapređenju proizvodnje tog autohtonog proizvoda. Inzistirajući na stručnosti i visokim kriterijima, i sama je postala nezamjenjivom institucijom na hrvatskim prostorima.

Zbog trenutačne epidemiološke situacije te u skladu s preporukama Zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnja Kulenijada održat će se u nešto drukčijem izdanju. Ocjenjivanje kulena održat će se 26. lipnja u restoranu Grgin dol, dok će diplome sudionici natjecanja dobiti poštom.

Potpisan ugovor o nabavi robe za opremanje Uložili dodatna sredstva za novi život Gradske knjižnice

– Ponosni smo što kao jedna od najdugovječnijih i najboljih manifestacija te vrste naša Kulenijada obilježava okruglu, 40. obljetnicu. Ovdje se bira kralj kulena i prava je to promocija ovog specijaliteta specifičnog za ovaj dio Hrvatske. Ovim promoviramo domaća obiteljska gospodarstva i tradicionalnu gastronomiju te potvrđujemo još jednom kako je ovo doista jedan od najljepših krajeva na svijetu – rekao je požeški gradonačelnik Darko Puljašić. Šampionu 40. Kulenijade Grad Požega dodijelit će nagradu od 3000 kuna.