Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Dan općine Orle

Bartolovo proslavljeno uz pjesmu, ples, nogomet i nekoliko stotina litara graha

Bartolovo - Dan općine Orle
Foto: Grad Velika Gorica
Već se stoljećima slavi blagdan svetoga Bartola u crkvi Sveta tri kralja u Donjoj Lomnici, a program je svake godine sve bogatiji

Donja Lomnica i općina Orle za vikend su imale veliko slavlje. Orle je slavilo duplo - dan svoje općine te proštenje. Sveti Bartol, odnosno Bartolovo, kao i svake godine bio je povod za veliko narodno veselje. Procesija, povorka, konjska kola, pjesma, ples... Samo su neke od aktivnosti kojima je bio obojan vikend u ovim turopoljskim općinama, a taj običaj traje i nekoliko stoljeća...

Ranč Kurilovec Gosti dolaze i iz metropole Etno selo Novo Čiče i ranč Kurilovec sve su popularniji za proslave na otvorenom

Konjsko proštenje

Tradicija Bartolovskog proštenja ispred crkve Sveta Tri Kralja u Orlima jedan je od zaštitnih znakova općine Orle.

– Za vrijeme Bartolova središnje mjesto zauzima ophod posavskih konja i kola te se stoga to proštenje naziva i konjsko proštenje – objašnjavaju stariji Orljani.

Na Bartolovo bi, u neka davna vremena, župnik iz Veleševca, rano ujutro jašući na konju kretao prema Orlima. Njemu bi se pridružili konjanici iz okolnih sela, a ostali hodočasnici sa ženama i djecom su se vozili na kolima. U isto vrijeme, s druge strane su dolazili hodočasnici na kolima i konjima od Bukevja i Kravarskog. Na konjskom proštenju znalo se nekada skupiti više stotina konjanika i zaprega iz cijeloga kraja. Nakon mise običaj je bio tri puta obilaziti oko crkve na konjima. Proteklog vikenda slavlje je bilo ipak malo modernizirano.

folklor Najbolji ambasadori Lijepe Naše Buševčani iz Ogranka seljačke sloge pred ciparskom publikom

Naime, u subotu je u crkvi sv. Tri kralja u Donjoj Lomnici najprije održana večernja sveta misa. Nakon nje položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata. S dolaskom noći, počelo je veselje koje je otvorio domaćin Kulturno-umjetničko društvo Nova Zora zajedno s gostujućim Kulturno-umjetničkim društvom Gradići. Bartolovsko proštenje održalo se jučer koncelebriranom svetom misom, ali misi je prethodio nogometni turnir mjesnih odbora. Uz nekoliko stotina litara graha, tradicionalna jela i zajednički ručak mještana nakon mise uslijedilo je slavlje do ranih jutarnjih sati na starom nogometnom igralištu.

Nagrađeni mještani i okućnice

Zapravo je slavlje u čast svetom Bartolu započelo još u petak, i to svečanom sjednicom u općini Orle koja se održala u društvenom domu u Bukevju. Mještanima koji su se u protekloj godini iskazali u zajednici uručena su priznanja. Međutim, nisu nagrađeni samo istaknuti mještani. Naime, i ove se godine, od trinaest prijavljenih, proglasila najljepša okućnica općine Orle.

– Čini se da je svake godine sve bolje i bolje, a nadam se da ćemo zbog širenja ponude ovu tradiciju uspjeti prenijeti i na mlađe naraštaje – rekao je jedan od posjetitelja.

A upravo je mlađima bila posvećena Olimpijada starih sportova koju je organizirala Udruga mladih i u kojoj su mogli vidjeti kako su se njihovi djedovi i bake zabavljali uz baltičanje i povlačenje konopa.

Plemenita opčina turopoljska Aktivno ljeto Turopoljskog banderija U dva dana od Mađarske do Dalmacije, a usput su pokupili i tri zlatne medalje Velika Gorica poduzetnici Podaci iz Fine Velikogorički poduzetnici četvrti po dobiti