Izbornik
Naslovnica Gradovi Belišće
Održan međunarodni kongres "Ususret razvoju papirne industrije, strojarstva i energetike"

Belišće je još jednom potvrdilo svoj status "grada papira"

1/2
Foto: PIXSELL
Od ovih događanja korist će imati Belišće i cijela Hrvatska - rekao je gradonačelnik Dinko Burić

Belišće je još jednom potvrdilo status "grada papira". U sklopu projekta Interreg HR-SRB-CBC Clusters, održan je važan međunarodni kongres "Ususret razvoju papirne industrije, strojarstva i energetike Klastera papirne industrije, strojarstva i energetike Belišće" koji je u Belišću okupio akademsku zajednicu i poduzetnike iz područja industrije papira, strojarstva i energetike iz Hrvatske, Srbije, Švedske, Austrije, Slovenije i Mađarske.

”Eksplozija znanja”

– Ponosni smo što je Belišće, kao "grad papira" i industrijski grad, domaćin uglednim znanstvenicima i ljudima s velikim praktičnim 
znanjem i iskustvom u papirnoj industriji, strojarstvu i energetici. Ovo je jedno od prvih ovakvih međunarodnih i stručno-znanstvenih događanja od kojeg će koristi imati i gospodarstvenici Belišća, regije, ali i cijele Hrvatske – poručio je gradonačelnik Dinko Burić.

Prvi dan kongresa održana su dva okrugla stola. Tema prvoga bila je proizvodnja celuloze i papira u svrhu razvoja Klastera papirne industrije, strojarstva i energetike Belišće, dok se o strojarstvu i tehnologiji u svrhu razvoja papirne industrije Klastera papirne industrije, strojarstva i energetike Belišće govorilo na drugom okruglom stolu. Sudionici kongresa obišli su, kako je istaknuto, i najmoderniju tvrtku u regiji, Harburg-Freudenberger Belišće d.o.o.

Foto: PIXSELL

– Doživjeli smo danas eksploziju znanja koje će se implementirati u praksi, tehnologiji i proizvodnim procesima. Stručnjaci koji su održali predavanja i koji će ih tek održati najbolji su u svome području. Zato će mnogi od njih sudjelovati u vođenju tehnoloških procesa našeg Klastera - rekao je Milorad Krgović, predsjednik Klastera papirne industrije, strojarstva i energetike Belišće.

Drugi dan kongresa započeo je potpisivanjem ugovora o nabavi edukacijskog stroja za proizvodnju finalnog proizvoda od tissue 
papira.

Iskustva i suradnja

Održan je potom treći okrugli stol na temu energetike i strojarstva u svrhu razvoja papirne industrije Klastera papirne industrije, strojarstva i energetike Belišće, u sklopu kojega su održana predavanja o potencijalnim biljkama za proizvodnju energije i celuloze, proizvodnji tissue papira primjenom visokog stupnja energetske učinkovitosti, izvorima energije i budućnosti opskrbe energijom, elektroenergetskim sustavima pogona vozila, plovila i strojeva.

Predstavljena je i studija izvodljivosti gradnje postrojenja za proizvodnju finalnih  proizvoda tissue papira na području grada Belišća. Kongres je zaključio je direktor Lokalne razvojne agencije Grada Belišća Mario Marolin, istaknuvši kako je ovo ujedno je i prilika za umrežavanje akademske zajednice, poduzetnika i lokalne uprave s ciljem prijenosa znanja, iskustva i suradnje na budućim projektima koji će omogućiti održivi razvoj papirne industrije, strojarstva i energetike na području cijele regije te stvaranje preduvjeta za novi industrijski polet u Belišću.

Kongres su organizirali Lokalna razvojna agencija Grada Belišća d.o.o., Grad Belišće i Klaster papirne industrije, strojarstva i 
energetike Belišće, u suradnji s Centrom celuloze, papira, ambalaže i grafike pri Tehnološko-metalurškom fakultetu iz Beograda, 
a u okviru Interreg projekta "Enabling Development of Sustainable Cross-Border Clusters".