Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveta Nedelja
Podijelili više od 1000 komada zapremnine 350 litara

Besplatni komposteri u povodu Dana planeta Zemlje

storyeditor/2024-04-27/Kompost_008_1.jpg
Foto: Sveta Nedelja DOPRINOS ZAŠTITI OKOLIŠA U komposter se mogu odlagati ostatci kruha, ljuske jaja, talog od kave, filtar-vrećice čaja, kore od voća i povrća, listovi biljaka, salata, vrtni i zeleni otpad...

Grad Sveta Nedelja ove je godine Dan planeta Zemlje odlučio obilježiti drugačije nego prijašnjih godina. Umjesto čišćenja okoliša, koji se redovito obavlja, kažu u Gradu, zbog čega Sveta Nedelja nema kritičnih točaka koje bi se jednom godišnje simbolično dodatno čistile, Grad je svojim građanima podijelio kompostere. Darovani komposteri ondje nisu novost jer građani ih i inače mogu dobiti besplatno, no novo je to da ovom prilikom za to neće biti potrebna posebna prijava ni dokumentacija, čime se izbjegava svaka birokratska procedura. Građani su prošlog tjedna od utorka do subote preuzeli više od 1000 besplatnih kompostera zapremnine 350 litara.

Iako se Dan planeta Zemlje obilježava još od 1970. godine, 22. travnja, u svrhu jačanja svijesti ljudi o potrebi zaštite okoliša, čini se da ni 54 godine nisu bile dovoljne za usvojiti vrijednosti kako sačuvati planet, što na kraju znači i sebe same. Što prije to usvojimo, a da je krajnji čas upozoravaju i klimatske promjene, prije ćemo osigurati budućnost naraštajima koji dolaze.

Kompostiranje je prvi, ali veliki korak na tom putu. Osim što biološkom razgradnjom organskih tvari smanjujemo biološki otpad, procesom dobivamo kompost koji sadrži humus i druge hranjive tvari. Humus je odličan za uzgoj poljoprivrednih kultura i tako osim ispunjenja globalnog cilja možemo "nahraniti" i vrt.

U komposter se mogu odlagati ostatci kruha, iako se od njega mogu napraviti i, primjerice, krušne mrvice, ljuske jaja, talog od kave koji je odličan i za zalijevanje biljaka, filtar-vrećice čaja, kore od voća i povrća, listovi biljaka, salata, vrtni i zeleni otpad, lišće, suho granje, kora od drveta, živica, trava, korov, uvelo cvijeće, zemlja iz tegli za cvijeće, piljevina i slično. 

storyeditor/2024-04-26/terapija_B.jpg Studenti osmislili fiktivne političke kampanje Projekt Kuler za prikupljanje hrane pobjednik natjecanja storyeditor/2024-04-26/a_ugovor_teren_foto_kristijan_toplak.jpg Županiji dodijeljena bespovratna sredstva za rekonstrukcija sportskog terena u Virovitici Multifunkcionalni teren niknut će uz gimnaziju storyeditor/2024-04-26/MZB.jpg Novi turistički projekt "Z cugom v zeleno Međimurje", dalje busom i biciklom