Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Izgradit će se ove godine

Besplatno odlaganje otpada u reciklažnom dvorištu

reciklažno dvorište
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Za građane će biti organizirane i edukativne radionice o načinu rada te konceptu gospodarenja otpadom

Tijekom ove godine izgradit će se reciklažno dvorište u Ključu Brdovečkom, financirano sredstvima Općine Brdovec i Ministarstva zaštite okoliša i energetike, iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Općina Brdovec Dan rijeke Save Prvi put u povijesti održan rafting na dijelu Save koji prolazi kroz Brdovec

Novac iz fondova EU

Reciklažno dvorište nadzirani je ograđeni prostor namijenjen odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada poput plastike, stakla, papira, krupnog otpada, tekstila, elektroničke opreme, problematičnog i drugog otpada.

Stanovnici općine moći će tijekom cijele godine besplatno odlagati otpad u reciklažnom dvorištu.

U 2017. godini projekt je prijavljen na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda Europske unije. Općini Brdovec odobreno je 1,918.681,65 kn bespovratnih sredstava za provođenje projekta, a osigurala je i 338,590,88 kuna vlastitih sredstava. Izgradnjom ovakvog kompleksa povećat će se prikupljene količine otpada u reciklažnim dvorištima, čime se smanjuju prosječni troškovi sakupljanja glomaznog otpada i uvodi nadzor nad sakupljenim otpadom, a kvalitetnije odvojeno prikupljanje otpada stvara preduvjet za efikasnije recikliranje i uporabu (autogume, metali, rashladni uređaji, e-otpad, i drugo) na poručuju općine Brdovec.

Kako bi se poboljšala osviještenost o postojanju reciklažnog dvorišta, za građane će biti organizirane i edukativne radionice o načinu rada te konceptu gospodarenja otpadom.

Trajat će do siječnja 2019.

Općina Brdovec vodi projekt u skladu s načelima ekonomičnosti, učinkovitosti i djelotvornosti, priprema redovite izvještaje za nadležna tijela, upravlja postupcima javne nabave i ugovorima sklopljenim za provedbu projekta te vrši informiranje i vidljivost kao korisnik bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Planirano trajanje ovog projekta je do kraja siječnja 2019. godine kada bi dvorište trebalo u potpunosti funkcionirati.

Općina Brdovec zahvale Općina Brdovec proslavila 25. godišnjicu osnutka