Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
zaprešić

"Bicikliraj i muziciraj" – jedinstven spoj rekreacije i glazbe

Na otvorenju se okupio velik broj građana
1/2
Foto: Zaprešić
Stupovi uz biciklističku stazu funkcioniraju kao punktovi s QR kodovima, a svaki od njih vodi do kratkog filma o pojedinoj zanimljivosti o zaprešićkom kraju

Otvoren je glazbeni parkić između ulica Janka Draškovića i bana Josipa Jelačića. Koordinacijski odbor akcije "Grad Zaprešić – prijatelj djece" raspisao je natječaj za Naj-akciju u 2023. godini koji je bio otvoren od 14. travnja do 12. svibnja 2023. godine.

Boravak na otvorenome

Povjerenstvo koje je imenovao Koordinacijski odbor akcije "Grad Zaprešić – prijatelj djece" je u skladu s kriterijima navedenim u tekstu natječaja za Naj-akciju Grada Zaprešića u 2023. godini razmotrilo sve pristigle prijave te većinom glasova kao najbolji prijedlog odabralo akciju prijavitelja OŠ Antuna Augustinčića "Bicikliraj i muziciraj". Odabranu Naj-akciju, napominju, provodi pet učiteljica razredne nastave iz OŠ Antuna Augustinčića te njihovi učenici, koji su sudjelovali u pripremnim aktivnostima.

Aktivnosti uključuju aktivnu šetnju i vožnju biciklom novom biciklističkom stazom uz Ulicu bana Josipa Jelačića te u parku koji se nalazi između Ulice Janka Draškovića i Ulice bana Josipa Jelačića. Određeni stupovi uz biciklističku stazu funkcioniraju kao punktovi s QR kodovima, a svaki od njih vodi do kratkog filma u kojem se predstavlja jedna zanimljivost o zaprešićkom kraju.

– Zadnji QR kod vodi do spomenutog parkića u kojem je postavljeno nekoliko "glazbenih zidova" – drvene palete na kojima su razni glazbeni instrumenti napravljeni od otpadnog materijala poput limenki, lonaca i cijevi. U aktivnostima djeca mogu sudjelovati samostalno, s članom obitelji ili kao dio pedagoške skupine. Staza i park su dostupni za svu zainteresiranu djecu i odrasle – ističu.

Odabrana Naj-akcija bit će prijavljena za Naj-akciju 2023. koji raspisuje Savez društva Naša djeca Hrvatske. Na otvorenju se okupio velik broj građana. Učenici i učiteljice krenuli su od rotora na početku biciklističke staze uz Ulici bana Josipa Jelačića te biciklima i pješice skeniranjem QR kodova stigli do parkića.

– Jako se veselim ovom događaju, parkić izgleda prekrasno, sve su lijepo uredili i nadam se da će djeca sad malo češće izlaziti, a ne sjediti doma za igricama i tehnologijom. Jako mi se sviđa što se okupilo toliko ljudi, nisam ih toliko očekivao i nadam se da će ih toliko dolaziti i ubuduće – rekao je Janko Jembrih, dječji gradonačelnik i dodao da je glazba važna, kao i to da se djeca maknu od tehnologije i iskoriste lijepo vrijeme za boravak na otvorenom. Alan Labus također je izrazio zadovoljstvo što se okupio tako velik broj ljudi u jednom od najljepših parkova u Zaprešiću.

Udovoljiti djeci

– Ideja je dobra, povezati neku fizičku aktivnost, na primjer bicikliranje, s glazbom, uvijek je dobar spoj. Ovo je na neki način kruna naših višemjesečnih, pa i višegodišnjih, nastojanja da Zaprešić prometnemo u Grad prijatelj djece i mladih. Ovo je samo jedna od mnogih manifestacija koje smo organizirali. Neki dan smo oformili Dječje gradsko vijeće i izabrali dječjeg gradonačelnika i zamjenicu. Mislim da ćemo imati dobru suradnju s njima i da ćemo i kroz to tijelo nastojati udovoljiti potrebama i kvaliteti života djece u gradu – zaključio je.

Umirovljenici U ZAPREŠIĆU Umirovljenicima jednokratne potpore od 30 eura preko Fininih poslovnica Na natječaj se mogu javiti isključivo mikrosubjekti malog gospodarstva s registriranim sjedištem na području Grada Zaprešića ZAPREŠIĆ Stižu potpore za poduzetnike početnike i razvoj malog gospodarstva Posebno uređen i ukrašen posjed bit će prava mala bajka koju morate doživjeti i danju i noću. Večernji koncert u nedjelju održat će Zsa Zsa Mala bajka koju morate doživjeti i danju i noću Dani Jelačića uz radionice, predstave, vožnju kočijom i koncerte