Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
BJELOVAR

Bjelovaru za obnovu još četiri milijuna eura

1/3
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
U zgradi starog zatvora u Ulici Matice hrvatske nakon konstrukcijske obnove provest će se i cjelovita obnova

Konstrukcijska obnova povijesnih zgrada u središtu Bjelovara u punom je jeku, a dobra je vijest ovih dana u grad stigla iz Ministarstva kulture i medija koje je za sanaciju kulturne baštine poslalo ugovore za dodatna četiri milijuna eura, odnosno 30 milijuna kuna, koliko je nedostajalo da se u stopostotnom iznosu zatvori konstrukcijska obnova svih predviđenih objekata. Novac je osiguran iz Fonda solidarnosti EU.

Nije starudija već bogatstvo

– Vidio sam komentare nekih naših sugrađana koji kažu da obnavljamo starudiju i pitaju što nam to treba. To nije starudija, to je naše bogatstvo, naša povijest i naša kultura i mi nju moramo sačuvati. Uostalom, to je i politika Europske unije, ne daju oni nama sredstva samo da bismo obnavljali, već da sačuvamo svoju povijest, svoju kulturu, svoju baštinu – kazao je gradonačelnik Dario Hrebak tijekom obilaska radova na zgradi starog zatvora u Ulici Matice hrvatske gdje će nakon dovršetka konstrukcijske, a potom i cjelovite obnove, Tehnološki park dobiti još jedan prostor za rad. Riječ je o jednoj od najstarijih bjelovarskih zgrada koja je u stopostotnom vlasništvu Grada. Postojeći objekt, sagrađen na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, veličine je oko 600 četvornih metara i sastoji se od prizemlja, prvog kata i potkrovlja.

Gradonačelnik Hrebak obišao je i radove na zgradi bivšeg Doma učenika srednjih škola koja će nakon konstrukcijske i cjelovite obnove postati studentski dom s 35 soba za 63 studenta. Dom će imati četiri etaže - podrum, prizemlje i dva kata. U prizemlju će biti menza za sve studente, a kapacitet će joj biti za 110 studenata.️ Studentski dom je jedan od prioritetnih projekata grada u ovoj godini s obzirom na sve veće potrebe za smještajem studenata bjelovarskog Veleučilišta.

Graniči s nemogućim

– Kako sada stvari stoje, stići će se napraviti sve na vrijeme, a dobra je vijest da nam je Ministarstvo kulture odobrilo dodatna sredstva za obnovu. Cijela bjelovarska građevinska operativa uključena je u proces obnove koji graniči s nemogućim, da sve bude gotovo do 30. lipnja, kad je posljednji rok. Imali smo koordinaciju s više od 20 bjelovarskih građevinskih tvrtki koje su uključene u projekte obnove i sa zadovoljstvom mogu reći da radovi teku bolje od očekivanog – poručio je gradonačelnik Dario Hrebak.

Javni natječaj Prijavljen projekt Terme Bjelovar Financiranje Potpisan godišnji ugovor s HGSS-om sortirnica Bjelovar BJELOVAR Oprema se pogon buduće sortirnice