Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
BJELOVAR

Oprema se pogon buduće sortirnice

sortirnica Bjelovar
1/3
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Reciklažni centar bi s radom trebao krenuti ove, a u punom pogonu trebao bi biti početkom sljedeće godine

U tijeku je opremanje novoizgrađenog pogona buduće sortirnice u sklopu odlagališta otpada Doline, kao i priprema strojeva za rad. Za opremanje je zadužena tvrtka Tehnix, a vrijednost opreme je 14,750.862,50 kuna, dok je cijeli projekt sortirnice vrijedan više od 45 milijuna kuna, od čega 36,820.203,79 kuna sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prije nekoliko dana počelo je i opremanje pogona kompostane koje se nalazi uz samu sortirnicu, a zahvaljujući kojoj će Komunalac prodavati kompost za uzgoj cvijeća i drugih kultura.

Vrijedna sirovina

– Otpad nije smeće, već vrijedna sirovina koja će se ovdje sortirati, reciklirati, kompostirati i plasirati dalje na tržište – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak prilikom obilaska buduće sortirnice.

Reciklažni centar bi s probnim radom trebao početi sredinom ove, dok bi u punom pogonu trebao biti početkom sljedeće godine.

– Na Dolinama će se sortirati sve frakcije otpada – rekla je predsjednica uprave Komunalca Ivana Jurković Piščević istaknuvši kako je namjera u sljedeće tri godine postići sve zakonske standarde.

– U miješanom komunalnom otpadu ima 35 do 40 posto biokomponenti koje će ubuduće završiti u kompostani. Prošle godine u Dolinama je odloženo 11.414 tona otpada, a godinu prije 12.180 tona. Također, u 2022. godini prikupljeno je 1848 tona materijala za recikliranje, poput plastike, papira, guma, drveta, dok je taj broj u 2021. bio za 86 tona manji – kaže član Uprave Komunalca Josip Heged.

Smeće kao rješenje

– Polako se bliži kraju ulaganje više od 100 milijuna kuna u bjelovarski moderni sustav gospodarenja otpadom po kojem "smeće" neće više biti problem, već dapače rješenje. Prestajat će se s vremenom "zakapati smeće" pod zemlju, a sve više otpad postaje sirovina koja se nakon sortiranja, recikliranja i kompostiranja, vraća kao industrijska sirovina u razne tvornice i s njom će se proizvoditi novi reciklirani proizvodi.

Bjelovar postaje u pravom smislu zeleni grad koji ima održivi moderni sustav gospodarenja otpadom. Dok drugi u Hrvatskoj pričaju, mi u Bjelovaru realiziramo i ispunjavamo obećanja – naglašava gradonačelnik Hrebak dodajući da će Bjelovar i dalje imati cijenu komunalnih usluga među najnižima te da neće biti dodatnih poskupljenja, izuzev najavljenog dijela koji je vezan uz inflatorne učinke.

Obnova Na glavnoj gradskoj šetnici postavljaju se kocke Uz podršku PU bjelovarsko-bilogorske Obilježena 32. godišnjica osnivanja elitne postrojbe iz Domovinskog rata i 21. godišnjica Omega BJELOVAR Terme Bjelovar, prema procjeni, isplatit će se za 15 godina