Izbornik
Naslovnica Gradovi Vukovar
Gradska uprava želi olakšati božićne dane svojim umirovljenicima

Božićna pomoć za najugroženije Vukovarce

Foto: Grad Vukovar
Božićnicu će dobiti umirovljenici, kao i korisnici prava na naknadu za troškove, ali i korisnici Pučke kuhinje, koji će uoči Badnjaka dobiti poklon-pakete hrane i osnovnih higijenskih potrepština

Kao i prijašnjih godina, Grad Vukovar je i ove godine uoči božićnih i novogodišnjih blagdana osigurao božićnice i prigodne poklon-pakete za umirovljenike s područja grada kao i za korisnike prava na naknadu za troškove stanovanja. Time se najugroženjim skupinama društva želi uljepšati Božić i novogodišnje blagdane.

Mjere je predstavio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, podsjećajući kako su one već tradicionalne u Vukovaru i da ih Grad Vukovar provodi u predblagdansko vrijeme.

Ugrožene skupine društva

– Želja Grada Vukovara je da svi građani nadolazeće blagdane provedu u ozračju blagostanja, radosti i zajedništva. Ovdje je riječ o najugroženjim skupinama društva i svakako će im i ovakva pomoć u blagdansko vrijeme jako dobro doći i pomoći da u ljepšem 
i ugodnijem ozračju provedu božićne i novogodišnje blagdane. Grad Vukovar i ove je godine pronašao način da im to omogući – rekao je Penava.

Pojasnio je da će Grad Vukovar u povodu Božića isplatiti božićnicu za umirovljenike. Riječ je o 3716 umirovljenika koji imaju prebivalište na području grada, a čija ukupna mirovinska primanja (tuzemna i/ili inozemna sa svim dodacima) ne prelaze 2500 kuna. Istaknuo je kako su u proračunu Grada Vukovara za to osigurana sredstva u iznosu od 550.000 kuna.

Prema odluci Grada božićnica će se umirovljenicima isplatiti u više razreda ovisno o visini mirovina. Tako će po 250 kuna biti isplaćeno korisnicima mirovinskog primanja do 1000 kuna, a po 200 kuna bit će isplaćeno korisnicima koji imaju mirovinska primanja od 1000 do 1500 kuna. Po 150 kuna božićnice  isplatit će se korisnicima mirovinskih primanja od 1500 do 2000 kuna dok će po 100 kuna biti isplaćeno korisnicima mirovinskih primanja od 2000  do 2500 kuna. Važno je znati i da se isplata božićnice za umirovljenike vrši u poslovnicama Fine.

Isplate su započele 1. prosinca 2021. godine i odvijat će se do 31. siječnja 2022. godine.

U sklopu iste mjere, a i s istim ciljem povodom nadolazećih blagdana, Grad Vukovar će, kao i prethodnih godina, isplatiti i  jednokratnu novčanu naknadu (božićnicu) i korisnicima prava na naknadu za troškove stanovanja Grada Vukovara. Riječ je 
o socijalno najugroženijim skupinama društva. Ta božićnica iznosi 250 kuna po korisniku (samac/obitelj), a pritmit će je 200 korisnika s prebivalištem na području Vukovara.

Iz proračunskih sredstava Grada Vukovara za ovu vrstu pomoći izdvojeno je 60.000 kuna. I ovo navedeno pravo isplaćivat će se u poslovnicama Fine, i to u razdoblju od 15. prosinca 2021. godine pa sve do 31. siječnja 2022. godine.

Poklon paketi

- Korisnici Pučke kuhinje jedni su od najugroženijih skupina ljudi te će Grad Vukovar u vrijeme božićnih blagdana darivati  navedene korisnike prigodnim poklon-paketima hrane i osnovnih higijenskih potrepština - rekao je Penava.

U Pučkoj kuhinji u Vukovaru ima 75 korisnika u studenom. Kako broj korisnika Pučke kuhinje nije stalan, odnosno varira iz 
mjeseca u mjesec, najavljeno je da će biti naručeno 80 prigodnih poklon-paketa za božićne blagdane u vrijednosti od po 200 
kuna. Najavljeno je da će, dogodi li se da ostane viška paketa, njihov sadržaj biti ravnomjerno raspodijeljen svim korisnicima 
Pučke kuhinje. Iz proračunskih sredstava Grada Vukovara za ovu vrstu pomoći izdvojeno je 16.000 kuna.  Podjela navedenih paketa održat će se u prostorijama Pučke kuhinje u Vukovaru u razdoblju od 20. do 23. prosinca.