Izbornik
Naslovnica Gradovi Slavonski Brod
Obilježen Svjetski dan ukrasnog odjevnog predmeta

Brod je još u 17. stoljeću postao "Cravatten Statt"

storyeditor/2024-10-18/Dan_kravate_1.JPG
Foto: Slavonski Brod Na središnjem gradskom trgu postavljena je i prigodna diorama u znaku Slavonskog Broda kao Cravatten Statta

Svake godine 18. listopada obilježava se Svjetski dan kravate s ciljem odavanja počasti ovom elegantnom modnom dodatku, koji je postao prepoznatljiv simbol Hrvatske širom svijeta. Turistička zajednica Slavonskog Broda u suradnji s Gradom proteklog je tjedna također obilježila Dan kravate. Zanimljivo je da obilježavanje potječe upravo s područja današnjeg grada Slavonskog Broda i okolice, kako je to na zemljopisnoj karti prikazao nizozemski kartograf i topograf u službi austrijske vojske Nikola Sparr de Bensdorf.

Povijesni zemljovid iz 17. stoljeća, na kojem je upravo središte Slavonskog Broda označeno kao "Cravatten Statt" – grad kravate, a Hrvatska kao njezina domovina, i danas se čuva u Državnom ratnom arhivu u Beču.

Gradonačelnik Mirko Duspara izrazio je zadovoljstvo što slavonskobrodska Gimnazija "Matija Mesić" obilježava Dan kravate te je zahvalio profesoricama Mihaeli Šebalj Zavor i Marini Cvijić, koje su dovele grupu gimnazijalaca na fotografiranje.

Gradonačelnik se također osvrnuo i na brend grada Slavonskog Broda kao Cravatten Statta. Gimnazijalce je upoznao s poviješću priče oko nastanka kravate te ih je informirao da se danas kravate "Croata" proizvode u pogonima tvrtke "Potomak" u Davoru. Riječ je o tvrtki čije je sjedište u Zagrebu, a koju je osnovao Marijan Bušić, svestrani promicatelj kulture kravate posredstvom Academie Cravatice.

– Mislim da je kravata lijep detalj za svakog muškarca i trebamo je češće nositi. Možemo biti ponosni na povijesne činjenice koje govore da kravata potječe upravo s našeg područja i o tome trebamo učiti naše učenike. Inače, sam vežem kravatu, ali kad je jednom svežem, više je uglavnom ne razvezujem – rekao je Duspara.

Kravate "Croata" mogu se kupiti i u Turističko-informativnom centru klastera "Slavonska košarica".

Na središnjem gradskom trgu postavljena je i prigodna diorama u znaku Slavonskog Broda kao Cravatten Statta, a u sklopu nje i kostimirana lutka hrvatskog vojnika, sudionika tridesetogodišnjeg rata (1618. – 1648.), koji se odvijao na europskim bojištima, a u kojem su se Hrvati borili pod francuskom zastavom noseći uniforme s crvenim rupcima (kravatama) oko vrata. Ova povijesna kulisa bila je otvorena za fotografiranje zainteresiranih. 

storyeditor/2024-10-17/HTT__3_.jpg Završeni su sanacija i zacjevljenje hidrotehničkog tunela Srđ Sigurnost dostave pitke vode, bez obzira na vremenske uvjete i ekstreme Župan u Bruxellesu dubrovačko-neretvanska županija Dobroslavić u Bruxellesu: EU treba nastaviti proces proširenja Brodsko-posavska županija Županija je odabrala put izravne financijske pomoći poduzetnicima