Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Završeni su sanacija i zacjevljenje hidrotehničkog tunela Srđ

Sigurnost dostave pitke vode, bez obzira na vremenske uvjete i ekstreme

storyeditor/2024-10-17/HTT__3_.jpg
1/6
Foto: DUBROVNIK Tunel je obišao gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sa suradnicama, u pratnji predsjednika Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukše Matušića i člana Uprave Vicka Begovića
Riječ je o tunelu dugom oko tri kilometra kojim se Dubrovnik opskrbljuje pitkom vodom. Vrijednost je radova 2,7 milijuna eura, od čega je 90% sufinancirano sredstvima iz europskih fondova te nacionalnim sredstvima

Završeni su radovi sanacije i zacjevljenja hidrotehničkog tunela Srđ izvedeni u sklopu EU projekta Aglomeracije Dubrovnik. Tunel je u povodu toga obišao gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sa suradnicama, u pratnji predsjednika Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukše Matušića i člana Uprave Vicka Begovića. Riječ je o tunelu dugom oko tri kilometra kojim se pitkom vodom opskrbljuje Dubrovnik s uređaja za pročišćavanje pitke vode u Komolcu. Vrijednost radova iznosila je 2,7 milijuna eura, od čega je 90% sufinancirano sredstvima iz EU fondova te nacionalnim sredstvima.

Voda ispravna za piće

– Ovo nije jedan od onih projekata koji naši građani vide, ali je iznimno važno istaknuti činjenicu da je Grad Dubrovnik s ovim napravio golem iskorak u apsolutnoj sigurnosti dostave vode u potpunosti ispravnoj za piće, bez obzira na vremenske uvjete i ekstreme – izjavio je gradonačelnik Franković te čestitao Upravi Vodovoda i izvođačima na uspješno dovršenom projektu. Naglasio je i važnost prethodno izgrađenog pročistača pitke vode, čija je izgradnja također naknadno sufinancirana sredstvima Aglomeracije.

Predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić također se osvrnuo na važnost pročistača pitke vode u Komolcu za cjelogodišnju opskrbu pitkom vodom bez zamućenja. Govoreći o završenom hidrotehničkom tunelu, Matušić je istaknuo kako je nakon 64 godine Dubrovnik dobio vrijedan dio sustava vodoopskrbe Dubrovnika koji udovoljava svim direktivama EU i Europske komisije, ali i novim pravilnicima koji će tek izaći.

Hidrotehnički tunel Srđ u funkciji je od 1961. godine. S obzirom na to da je riječ o magistralnom kanalu kojim se opskrbljuje većina dubrovačkih potrošača, svrha je sanacije modernizirati i dugoročno zaštititi vodoopskrbu.

Tunel je dugačak oko tri kilometra i njime se pitkom vodom opskrbljuje Dubrovnik
Foto: DUBROVNIK Tunel je dugačak oko tri kilometra i njime se pitkom vodom opskrbljuje Dubrovnik

Sam tunel ukupne je duljine oko tri kilometra, širok je od 1,75 metara do 2,25 metara, visok od 1,70 do 2,20 metara u osi, a kapacitet je kanala od 480 do 510 l/s. Uz sami tunel, sanacijom su obuhvaćeni i objekti u tunelu: armirano-betonski pravokutni kanal koji će se zamijeniti cijevima od stakloplastike, vodne komore i zapornica vodospreme Niska zona koja se nalazi na kraju tunela.

Aglomeracija Dubrovnik širem području Dubrovnika donijet će vodno-komunalni standard koji mu je dugo izmicao. Najveći je to komunalni projekt u povijesti Dubrovnika, vrijedan 117 milijuna eura, a za kojeg je Vodovod Dubrovnik osigurao sufinanciranje iz EU fondova u visini od 80% sredstava, dok će se nacionalnim sredstvima putem Hrvatskih voda sufinancirati još 10% ukupne vrijednosti projekta. Obuhvaća više od 40 kilometara radova na modernizaciji sustava vodoopskrbe, kao i 31 kilometar radova na sustavu javne odvodnje, izgradnju novih crpnih stanica, vodosprema i ostalih potrebnih objekata te izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Upravo je novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Petka najvažniji dio sustava odvodnje grada Dubrovnika, a ugovor za izvođenje radova s odabranim izvođačem potpisat će se ovog tjedna. U sklopu radova izgradit će se novo postrojenje s pripadajućom opremom, postrojenje za obradu mulja, hidrotehnički tunel duljine oko 350 metara te podmorski ispust dužine 835 metara. Radovi podrazumijevaju izgradnju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 2. stupnja pročišćavanja koji se sastoji od tri glavne tehnološke cjeline: mehaničkog pročišćavanja, biološkog pročišćavanja te obrade mulja. Najveći je benefit izgradnje novog UPOV-a Petka za građane što će u more nakon procesa pročišćavanja odlaziti samo tehnički čista voda. Radovi dobro napreduju, a istodobno se tijekom godine izvode na desetak lokacija. Radi se na cijelom području grada.

Čisti se kanal ispod Straduna

Poseban je dio ovog velikog projekta čišćenje i sanacija povijesnog kanala mješovite odvodnje unutar zidina, ispod Straduna i okolnih ulica. Prema dostupnim podacima, ovo je prvi put još od vremena Dubrovačke Republike da se čisti kanalizacijski sustav povijesne jezgre. Do sada je iz kanala mješovite odvodnje izvađeno više od 1600 kubika otpada, a do kraja investicije procjenjuje se da će biti ukupno 2000 kubika.

Župan u Bruxellesu dubrovačko-neretvanska županija Dobroslavić u Bruxellesu: EU treba nastaviti proces proširenja Brodsko-posavska županija Županija je odabrala put izravne financijske pomoći poduzetnicima storyeditor/2024-10-11/MZB.jpg Međunarodna konferencija 'Jedna obitelj, jedan plan' Pokrenut će se prvi dispanzer za ranu intervenciju u Hrvatskoj