Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Pozitivni rezultati

Broj nezaposlenih na području Velike Gorice najmanji u povijesti, ukupno 1010 osoba

1/2
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Trećina nezaposlenih na burzi rada su novoprijavljeni, a 31,4 posto je onih do 30 godina

Registrirana nezaposlenost, prema Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, klizi prema troznamenkastom broju za područje Velike Gorice te okolnih općina. Takvi rezultati pokazuju da bi broj prijavljenih osoba na burzi, i to prvi put otkako se vodi statistika, mogao pasti ispod tisuću.

Građevinari najtraženiji

Pokazuju to statistički podaci u posljednjem izvještaju za prosinac 2018. godine po kojemu je na burzi rada 2019. godinu dočekalo 1010 nezaposlenih osoba. To je za četiristo osoba manje nego godinu prije i čak četiri puta manje nego prije pet godina.

Gradska knjižnica pogodnosti od nove godine Besplatan internet u knjižnici za sve korisnike

Prema tim pokazateljima mladi do trideset godina čine 31,4 posto prijavljenih na burzi rada, a trećina nezaposlenih su novoprijavljeni na burzu rada. Na burzi rada nalazi se dvjestotinjak osoba s višom stručnom spremom ili onih s diplomom više škole. Podatak koji veseli je i onaj da se broj nezaposlenih koji nemaju srednjoškolsko ili visokoškolsko obrazovanje u godini dana - prepolovio.

Naime, kada takvi kandidati u kratkom vremenu pronađu posao ili ne poštuju pravila javljanja, jednostavno ih se briše iz evidencije zbog čega se statistika teško da iščitati. No prema brojkama Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje polovica nezaposlenih se na burzu rada prijavljuje zbog prestanka radnoga odnosa kod prijašnjeg poslodavca. S redovnog školovanja na burzu mjesečno dolazi stotinjak osoba pa tako četvrtinu nezaposlenih čine oni bez dana radnoga staža.

Gradonačelnik Barišić svečano je dodijelo tridesetak stipendija za deficitarna zanimanja i 50 za učenike i studente Najbolji od najboljih Stipendije za osamdesetak učenika i studenata od 500 do 1000 kuna

Za one koji traže posao na burzi i žele raditi u Velikoj Gorici ili za goričkoga poslodavca najviše se traže građevinski radnici različitih profila - od zidara, keramičara do pomoćnih radnika. Takvih je oglasa tridesetak.

Uz to, veća je potražnja za vozačicama i vozačima te radnicama i radnicima u dostavi, prodavačicama i prodavačima te radnicama i radnicima na održavanju automobila. Od obrtničkih zanimanja najviše se traže frizerke i frizeri te električarke i električari.

Traže se i liječnici

Trenutačno se na vratima burze rada nalazi oglas koji ističe potrebu za 150 radnika za područje rada u Velikoj Gorici. Radnih mjesta koji uključuju uredski posao, odnosno administrativni je najmanje. Međutim, postoji potreba za knjigovođama te radnicama i radnicima u mjenjačnici.

Turopoljski fašnik fešta Počele prijave za jubilarni 110. Turopoljski fašnik

Osim poslova u građevini i ugostiteljstvu, koji već nekoliko zadnjih godina slove kao najtraženiji, i to ne samo u Velikoj Gorici, nego i u cijeloj Hrvatskoj, potreba za kadrom je šarolika. Pokazuje to i oglas Kaznionice u Turopolju koja traži doktora opće medicine i medicinskoga tehničara.