Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Dubrovnik primljen u Europsku federaciju puteva sv. Jakova

Camino Dubrovnik – Međugorje u europskoj mreži

STAZA će povezivati benediktinski samostan sv. Jakova u Dubrovniku i crkvu sv. Jakova u Međugorju
1/2
Foto: DUBROVNIK

Projekt Camino Dubrovnik – Međugorje primljen je u europsku mrežu putova sv. Jakova, koji završavaju u 3257 kilometara od Dubrovnika udaljenome španjolskom gradu Santiago de Composteli. Predsjednik Europske federacije putova sv. Jakova Ildefonso de la Campa Montenegro uputio je pismo gradonačelniku Matu Frankoviću kojim ga izvještava o primanju Dubrovnika u punopravno članstvo na skupštini Federacije održanoj u Poljskoj.

Projekt 147 kilometara duge pješačko turističko-hodočasničke staze "Camino Dubrovnik – Međugorje", koja će povezivati benediktinski samostan sv. Jakova u Dubrovniku i crkvu sv. Jakova u Međugorju, na skupštini Federacije prezentirala je zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

Camino Dubrovnik – Međugorje projekt je koji se realizira u suradnji Grada Dubrovnika i Bratovštine sv. Jakova, službenog hrvatskog predstavnika u središnjoj i najstarijoj Camino instituciji – Nadbratovštini sv. Jakova u Španjolskoj.

Dubrovački Camino sadrži šest etapa, a sporazum o suradnji na ovom projektu Grad Dubrovnik potpisao je s općinama Dubrovačko primorje, Ravno, Neum, Čitluk te gradom Čapljina. Namijenjen je hodočasnicima i ostalim zainteresiranim putnicima i turistima. Staza najvećim dijelom prolazi starim putovima koje je stanovništvo ovog područja koristilo tijekom povijesti, a obiluje brojnim vrijednim prirodnim i baštinskim lokalitetima.

Dubrovački Camino trebao bi biti otvoren za posjetitelje u svibnju 2024.godine. 

RADOVI obuhvaćaju izgradnju nedostajućih dijelova mreže, kao i rekonstrukciju dijelova u gradskim naseljima u kojima su neadekvatni sadašnjim i budućim potrebama Izgradit će se i rekonstruirati više od devet km mreže vodoopskrbe i odvodnje Gradonačelnik u obilasku radova: Projekt Aglomeracije dobro napreduje PROGRAM osiguranja pomoćnika djeci s teškoćama u razvoju provodi se kontinuirano u vrtićima i osnovnim školama Cijena satnice među najvišima u državi Dubrovniku odobreno 253.912 eura za pomoćnike u nastavi IZGRADNJOM budućeg Centra Dubrovnik će dobiti dodatnih 275 mjesta za smještaj sugrađana treće životne dobi Županija i Grad Dubrovnik partneri u projektu Bespovratnih 6 milijuna eura za Centar za starije osobe