Izbornik
Naslovnica Gradovi
Izgradit će se i rekonstruirati više od devet km mreže vodoopskrbe i odvodnje

Gradonačelnik u obilasku radova: Projekt Aglomeracije dobro napreduje

RADOVI obuhvaćaju izgradnju nedostajućih dijelova mreže, kao i rekonstrukciju dijelova u gradskim naseljima u kojima su neadekvatni sadašnjim i budućim potrebama
1/2
Foto: Grad Dubrovnik
Radovi na 117 milijuna eura vrijednom europskom projektu Aglomeracija Dubrovnik trenutačno se izvode na području Rožata i Prijevora

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u pratnji predsjednika Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukše Matušića i člana Uprave Vicka Begovića obišao je radove na 117 milijuna € vrijednom EU projektu Aglomeracija Dubrovnik, koji se trenutačno izvode na području Rožata i Prijevora.

Radovi iz Tendera 2 odnose se na odvodnju i vodoopskrbu naselja Nova Mokošica, Obuljeno, Prijevor i Rožat. Obuhvaćaju gradnju nedostajućih dijelova mreže te rekonstrukciju dijelova u ovim gradskim naseljima za koje se pokazalo da su neadekvatni sadašnjim i budućim potrebama.

Radovi na više lokacija
Izgradit će se i rekonstruirati više od devet km mreže vodoopskrbe i odvodnje, od čega je 5,1 km izgradnje sekundarne mreže javne odvodnje te gotovo 3,9 km dogradnje vodoopskrbne mreže.

Kako bi što manje ometali život građana, radovi će se odvijati u fazama, a uz Rožat već se izvode i u Prijevoru. Vrijednost radova je 3,1 milijuna € s ukupnim trajanjem 21 mjesec.

– Aglomeracija je iznimno važan projekt za Dubrovnik jer na određenim područjima nismo imali riješeno pitanje kanalizacijske i vodoopskrbne mreže ili smo imali nedostatne kapacitete – rekao je gradonačelnik Mato Franković nakon obilaska izrazivši zadovoljstvo intenzitetom izvođenja radova.

Radovi se u sklopu Aglomeracije paralelno izvode na više lokacija. Osim sanacije povijesnog kanala na Stradunu, zacjevljenja i sanacije hidrotehničkog tunela ispod Srđa ili radova provedenih u Ulici kardinala Stepinca, izvedeni su i radovi izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca vrijedni 3,8 milijuna eura. Zahvat je obuhvatio ukupno 9,3 kilometara radova na javnoj odvodnji te 4,8 kilometra na vodoopskrbi.

Sanacija povijesnog kanala
Predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić najavio je nastavak radova na sanaciji povijesnog kanala mješovite odvodnje. Za dva tjedna radovi će se nastaviti najprije na Prijekom, dok će se radovi na Stradunu odvijati nakon Dubrovačkog zimskog festivala. Sanacija povijesnog kanala mješovite odvodnje ispod Straduna zahtjevna je i osjetljiva investicija. Započela je istražnim radovima u veljači 2018. godine, a prvi provedeni radovi čišćenja i sanacije obuhvatili su kanal u dužini od 30 metara. Prije ljeta očišćeno je oko 90 metara povijesnog kanala, od čega više od 30 metara na području Luže, a ostatak na području parka u Pilama. Projekt Aglomeracije širem području Dubrovnika donijet će željeni vodno-komunalni standard.

U povodu Svjetskog dana oživljavanja na glavni gradski trg u Novskoj postavljen je javni defibrilator, prvi u Sisačko-moslavačkoj županiji Preživljavanje se znatno povećava brzom intervencijom i ranom defibrilacijom Na novljanskom središnjem trgu dostupan AVD uređaj za defibrilaciju MJESEČNA stipendija i financijska potpora studentima iznosi 160 eura Natječaj za dodjelu stipendija i financijskih potpora Grad Đakovo dodijelit će ukupno 115 stipendija i financijskih potpora PRVA su sjevernoamerička investicija u našoj županiji, a odnedavno ne i jedina jer uskoro s radom počinje i američka tvrtka Jabil, rekao je župan osječko-baranjski Ne ovisimo o institutima po Americi, inovativne patente možemo plasirati i odavde EcoCortec – uspješni i odgovorni prema zaposlenicima i zajednici