Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
ČAZMA

Čazmanski vatrogasci 2022. imali su više od 400 intervencija

Foto: Čazma
JVP Čazma prošle je godine odradio više od 400 intervencija, što je povećanje od 300 posto u odnosu na prijašnje godine

Grad Čazma izrazito se brine o vatrogastvu, ovdje je povijest vatrogastva iznimno duga, što potvrđuje i činjenica da je DVD Čazma jedno od najstarijih dobrovoljnih društava u državi. K tome, svaki četvrti stanovnik grada član je nekog vatrogasnog društva, bilo kao aktivni ili podupirući član. Uz zakonske obveze financiranja vatrogastva, gradska uprava na niz indirektnih načina podupire rad vatrogasnih društava kao i Javne vatrogasne postrojbe.

Svima protupožarni aparat

Gradonačelnik Dinko Pirak i predsjednik Gradskog vijeća Branko Novković primili su predstavnike Vatrogasne zajednice i Javne vatrogasne postrojbe uoči blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca i Međunarodnog dana vatrogastva. Pohvalivši rad na preventivi, kao i rezultate koje čazmanski vatrogasci osvajaju na natjecanjima, Pirak je podsjetio i na njihov izniman angažman tijekom lanjskog olujnog nevremena.

– Zahvaljujem vam u svoje i u ime naših sugrađana jer ste pomogli u pokrivanju njihovih domova i tu ste odradili doista lavovski posao. I dalje možete računati na Grad kao vašu logistiku i zid koji stoji iza vas i vaših nastojanja da unaprijedimo vatrogastvo kako bi bilo još bolje i snažnije – rekao je gradonačelnik.

Predsjednica gradske Vatrogasne zajednice Ivana Žugaj pohvalila je odličnu suradnju s Gradom, no i ukazala na problem pada broja stanovnika u ruralnim dijelovima, što sa sobom donosi i opadanje broja članova te prestanak rada nekih dobrovoljnih društava.

– Borit ćemo se i truditi dalje, nadamo se i suradnji s OŠ Čazma, kako bi u najmlađima pobudili ljubav prema vatrogastvu jer naša budućnost ovisi o mladima – napomenula je Žugaj.

Prema riječima zapovjednika Tihomira Brnjanca, JVP Čazma prošle je godine odradio više od 400 intervencija, što je povećanje od 300 posto u odnosu na prijašnje godine. Razlog je, dakako, broj intervencija nakon nevremena koje je Čazmu pogodilo 15. rujna. Što se tiče financiranja postrojbe, Brnjanec je rekao da se sredstva pametno ulažu u nabavu opreme, a istaknuo je i nabavu 400 protupožarnih aparata koji su podijeljeni kućanstvima. Cilj je u konačnici da svako kućanstvo u idućem razdoblju dobije protupožarni aparat.

U ime dobrovoljnih vatrogasnih društava na dobroj suradnji i sredstvima za rad zahvalio je Stevo Kosić, predsjednik DVD-a Općevac-Palančani. Dodao je da su, osim pomoći Grada, članovi ovog društva puno toga i sami napravili te je pozvao i članove drugih dobrovoljnih društava da se više sami angažiraju, osobito na uređenju domova.

Privući mlade članove

– Od 2014. godine mi smo, uz financijsku potporu Grada, vatrogasni dom uredili svojim rukama i danas je to prostor u koji je lijepo doći. Volio bih da se i druga društva na sličan način angažiraju oko svojih domova – rekao je Kosić.

Podršku vatrogascima u ime gradskog vijeća obećao je predsjednik Branko Novković.

– Kroz mladost koja je na čelu Vatrogasne zajednice i Javne vatrogasne postrojbe i iskustvo starijih možete ta iskustva spojiti i privući mlade članove. Samo naprijed i želim vam svako dobro – rekao je Novković.

Čazma Finoteka.com Grad financira oglašavanje proizvođača domaće hrane Anđa Marić predstavila knjigu "Moja revolucija u 365 dana" Vjerovala sam u sebe i svoj put i kada nitko nije ČAZMA Noć knjige u knjižnici, sajam cvijeća na gradskom trgu