Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
Zahvaljujući subvenciji Grada, jednaka je cijena u gradskim, vjerskim i privatnim vrtićima

Centar za mlade imat će koncertnu dvoranu, radionice, skate park...

storyeditor/2024-10-04/PXL_090924_120316879.jpg
1/2
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL Osigurana su sredstva za izradu potrebne dokumentacije za izgradnju školskih objekata: nove OŠ Vrpolje i OŠ Ražine, dogradnje OŠ Jurja Dalmatinca i OŠ Brodarica
Za izgradnju Centra za mlade osigurana su europska sredstva. Projektom je predviđena prenamjena prostora bivše vojarne Bribirski knezovi. Uz to, Grad Šibenik dodatno ulaže u odgoj i obrazovanje djece i mladih

Dug je popis aktivnosti kojima Grad Šibenik podržava djecu, učenike i studente te je s razlogom drugi put zaredom osvojio je titulu Grada za mlade. Donesen je i Lokalni program za mlade Grada Šibenika, strateški dokument kojim Grad odgovara na potrebe mladih u Šibeniku. Program za temeljni cilj ima poboljšanje položaja mladih na području grada Šibenika, a kroz Program kao i kroz ocjene certificiranja će se analizirati trenutačno stanje te definirati mjere koje će poslužiti kao smjernice za zadovoljavanje potreba mladih.

Planirana je izgradnja Centra za mlade za čiju su gradnju već osigurana europska sredstava. Projektom je predviđena prenamjena prostora bivše vojarne Bribirski knezovi za društveno-sportske sadržaje – od koncertne dvorane, sportsko-penjačke dvorane, prostora za radionice, skate parka i dr. Centar za mlade uklapa se u strateško opredjeljenje grada koji razvija prostor za visoko obrazovanje i mlade na istočnom dijelu grada.

Visoko obrazovanje jedan od smjerova razvoja grada Šibenika te u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu konstantno radi na ostvarenju novih studijskih programa, a iz godine u godinu Grad upotpunjuje studentsku infrastrukturu ulaganjima u projekte poput novog studentskog doma Palacin te sufinanciranja Studija sestrinstva pri Veleučilištu u Šibeniku.

Podrška učenicima

Grad Šibenik već godinama podržava provođenje programa produženog boravka koji je neobvezni oblik neposrednog odgojno-obrazovnog rada pod vodstvom učitelja, a namijenjen je učenicima nižih razreda osnovne škole, izvan redovite nastave s organiziranim boravkom, prehranom i učenjem u prostorima škole. U školskoj godini 2024./2025. organizirana je provedba produženog boravka za 333 učenika u 20 odgojno-obrazovnih skupina u sedam osnovnih škola, a planirana sredstva za ovu aktivnost iznose 502.450 eura.

Grad Šibenik nastavio je s dodjelom jednokratne novčane pomoći za nabavu radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala korisnicima dječjeg doplatka, isključivo s prebivalištem na području Grada Šibenika, za svu djecu učenike osnovnih škola, i to po 50 eura po učeniku/ci od 1. do 4. razreda, a 90 eura po učeniku/ci od 5. do 8. razreda. Iz proračuna je osigurano 40.000 eura.

Grad povećava kapacitete dječjih vrtića te donosi mjere usmjerene na zadržavanje mladih i posebno mladih obitelji na svom području
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Grad povećava kapacitete dječjih vrtića te donosi mjere usmjerene na zadržavanje mladih i posebno mladih obitelji na svom području

U cilju podizanja kvalitete života učenica u osnovnoškolskom obrazovanju i prevenciju isključenosti i u školskoj 2024./2025. godini Grad Šibenik nastavlja s inicijativom da se osigura kupnja higijenskih uložaka za sve učenice osnovnih škola Grada Šibenika kojima je to potrebno. Grad Šibenik se aktivno uključio u organizaciju rada i pružanje dodatne pomoći školama i učenicima te osigurava financijska sredstva za plaće pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju (50 pomoćnika). U svih devet osnovnih škola čiji je osnivač Grad Šibenik provodi se podjela obroka su/financiranih sredstvima državnog proračuna. Učenicima se osigurava besplatan prijevoz uz sufinanciranje Grada Šibenika.

Grad Šibenik osigurao je sredstva za izradu potrebne dokumentacije za izgradnju školskih objekata: nove OŠ Vrpolje i OŠ Ražine, dogradnje OŠ Jurja Dalmatinca i OŠ Brodarica, rekonstrukcije OŠ Faust Vrančić te energetske obnove OŠ Petar Krešimir IV.

U vrtićima više mjesta

Isto tako, Grad iz godine u godinu povećava kapacitete dječjih vrtića te donosi mjere usmjerene na zadržavanje mladih i posebno mladih obitelji na svom području. Grad je osnivač i dvije predškolske ustanove – DV Šibenska maslina i DV Smilje, sufinancira i boravak djece u pet predškolskih ustanova drugih osnivača. U pedagoškoj 2022./2023. podignuo je visinu iznosa mjesečnog sufinanciranja djece upisane u vjerskim i privatnim vrtićima; a sudjelovanje roditelja u cijeni programa predškolskog odgoja i obrazovanja izjednačio na 90 eura za jaslički i 10-satni redoviti program za sve roditelje bez obzira na to koji vrtić pohađaju njihova djeca. Također, donijete su odluke o umanjenju cijene za roditelje koji imaju više djece u vrtiću te definirani korisnici prava i usluga iz sustava socijalne skrbi kojima će biti omogućeno besplatno korištenje usluga boravka djece u predškolskoj ustanovi.

storyeditor/2024-10-07/ruz21.jpg Dugogodišnja tradicija Šetnjom velikogoričkim ulicama obilježen Dan ružičaste vrpce storyeditor/2024-10-04/a_staklenka_meda_foto_kristijan_toplak.jpg Pomoć pčelarima VPŽ sufinancira staklenke za med storyeditor/2024-10-06/OS_Milan_Amrus_1.jpg Kompleks površine 4500 m2 predviđen je za rad 250 učenika u jednoj smjeni Djeca s poteškoćama u razvoju napokon u primjerenom prostoru