Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
DUBROVNIK

Centar za pružanje usluga u zajednici na Žarkovici

1/3
Foto: DUBROVNIK
Lokaciju su dogovorili Grad i roditelji djece s poteškoćama i poremećajima

Grad Dubrovnik u suradnji s predstavnicima roditelja djece s poteškoćama u razvoju i poremećajima iz spektra autizma i pridruženih smetnji usuglasio je lokaciju za izgradnju centra za pružanje usluga u zajednici namijenjenog djeci s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim poteškoćama iznad 21 godine. Za lokaciju je odabrana nekretnina u vlasništvu Grada na području Žarkovice, koja se proteže na više od 20.000 četvornih metara.

Očitovanje UNESCO-a

S obzirom na specifičnosti potrebne kvadrature zemljišta, kao i ostale parametre koje je trebalo zadovoljiti pri odabiru lokacije (blizina centru Grada) te uvažavajući činjenicu da se tražila zona u kojoj je moguće graditi, postupak definiranja zone bio je nešto dugotrajniji. Kako se lokacija nalazi u okviru UNESCO buffer zone, izrađena je geodetska provjera vidljivosti te će, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, dokumentacija biti poslana u UNESCO-ovo sjedište u Parizu, od kojeg će se tražiti pozitivno očitovanje.

Prema idejnom rješenju, Centar za pružanje usluga u zajednici koncipiran je kao sklop zgrada koji se sastoji od tri glavne zgrade te niza zgrada za stanovanje i radne aktivnosti. Tri glavna objekta podijeljena su prema programima koji će se u njima provoditi: zgrada Centra za autizam, zgrada Centra za rehabilitaciju, prihvat i smještaj, učenje, rad i psihosocijalnu podršku te zgrada za slobodno vrijeme i administraciju. Između njih postoji veza kroz sve etaže. Idejni projekt dodatno će se razraditi u suradnji s projektnim timom i predstavnicima roditelja.

Iako Grad Dubrovnik nije institucionalno nadležan za osnivanje centra ovog tipa, projekt je kao dugoročno i sveobuhvatno rješenje pokrenut kako bi se djeci s teškoćama u razvoju i osobama s poremećajima iz spektra autizma i pridruženih smetnji na području Županije pružila zdravstvena i socijalna skrb koja trenutačno nedostaje te im se osigurali uvjeti za društvenu integraciju te kvalitetan, dostojanstven i ispunjen život. Grad će izraditi svu projektnu dokumentaciju, ishodovati građevinsku dozvolu, besplatno dodijeliti zemljište te sufinancirati izgradnju centra.

Cjelodnevni boravak

Centar za pružanje usluga u zajednici pružat će usluge poludnevnog ili cjelodnevnog boravka, psihosocijalne podrške i rane intervencije djeci i mladeži s teškoćama u razvoju kao i usluge odraslim osobama s tjelesnim oštećenjima, osjetilnim, intelektualnim, mentalnim oštećenjima, poremećajima iz autističnog spektra i višestrukim oštećenjima, poput usluge smještaja i cjelodnevnog boravka, što su roditelji naglašavali kao najveći problem.

DUBROVNIK Počela realizacija projekta Aglomeracije Dubrovnik ZA STARIJE I NEMOĆNE Na zgradi doma Domus Christi u Dubrovniku završen novi krov Ugostiteljska škola Župan Dobroslavić obišao jednu od najuređenijh škola u RH U uređenje Turističke i ugostiteljske škole 700.000 kn