Izbornik
Naslovnica Gradovi Supetar
Supetar

Cesta razdora: u turističkom kompleksu put koji vodi ka groblju

Vlasnik Svpetrvs hotela Marion Duzich
1/5
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Direktor i vlasnik Svpetrvs Hotela Marion Duzich tvrdi da će otvaranje uske ceste koja vijuga uz bazen i restoran ugroziti turističku djelatnost

Upis u katastar do jučer nerazvrstane ceste koja prolazi kroz kompleks Svpetrvs Hotela podigao je na noge Supetrane, od kojih mnogi rade u resortu, Gradsku upravu i upravu najvažnijeg supetarskog turističkog subjekta u kojemu se već danas odmara 1500 gostiju. Marion Duzich, direktor i vlasnik Svpetrvs Hotela tvrdi da će otvaranje uske ceste koja vodi prema gradskom groblju i prolazi kroz cijeli turistički kompleks, vijugajući uz bazen, restoran i ostale hotelske sadržaje, ugroziti turističku djelatnost zahvaljujući kojoj se i puni supetarska gradska blagajna.

Dolazimo autom u resort Svpetrvs hotela i dočekuje nas spuštena rampa koja se podiže bez pitanja. I danas u kompleks može ući svatko, iako je hotel postavio rampe, kroz resort prolaze stanari obiteljskih kuća uz groblje kao i kolone vozila kada je pogreb i parkiraju se također na Duzichevoj zemlji.

- Kada sam kupio Svpetrvs hotele prije 17 godina, sve te parcele na kojima je cesta bili su u vlasništvu hotela. Sud će riješiti može li gradonačelnica doći i reći uzet ću tvoju zemlju koju si ti kupio, neću ti je platiti i apsolutno me nije briga koliko to tebi smeta. Nije me briga što je to vaša interna komunikacija. Imali smo niz sastanaka s gradonačelnicom i predsjednikom Vijeća, ponudio sam im zamjensku cestu također na mojoj zemlji koja će ići rubom resorta do groblja. Gradsko vijeće taj je prijedlog usvojio, ja bih je o svom trošku izgradio, ali od toga su odustali – priča Duzich, povratnik iz Amerike u koju se odselio sa samo devet godina, a u Hrvatsku se vratio 2010. Kaže da je gradonačelnica Ivana Marković (SDP) ignorirala i tri pisma trojice ministara turizma koji su se stavili na njegovu stranu.

Možda i referendum

- Ne možete imati naselje u kojim se bavite obiteljskim turizmom, 500 djece u resortu i javnu prometnicu toliko usku da se ni dva vozila ne mogu mimoići. Mi imamo najviše Francuza, njima su trenutno sigurnost i mir najvažniji – poručuje Duzich koji u Svpetrvs Hotelima zapošljava oko 500 ljudi. Dodaje kako je ovo jedina nerazvrstana cesta upisana u katastar koji je bio neuobičajeno brz u tom slučaju i tvrdi da je primjer korupcije i političkog pritiska.

- Moram reći da smo prve godine kada je gradonačelnica došla na vlast mi bili u velikoj ljubavi. Mi smo joj dali šolde za kampanju, napravili smo veliku feštu... Pomogli smo joj da dođe na vlast, a ljubav je pukla. Ona ovo radi zbog kampanje. Nadam se da će se nakon izbora ovaj problem riješiti na zadovoljstvo Svpetrvs Hotela i Supetra – kaže Duzich.

Ivana Marković, supetarska gradonačelnica kaže da je postupila po Zakonu o cestama i temeljem odluke Gradskog vijeća pokrenula postupak uknjižbe svih nerazvrstanih cesta u Supetru. Točno je da je uknjižena samo ova, ali ona kaže da je 10 elaborata u postupku.

- Ništa se nije promijenilo. Vlasništvo ne znači da ćemo sada otvoriti cestu i upropastiti turističku sezonu. On nije kupio resort na pustom otoku već u naselju i kod groblja i ta cesta se koristi. Otvorena sam za razgovor, u ljetnom periodu promet će se regulirati u dogovoru sa Svpetrvs Hotelima – kaže Marković koja tvrdi da su se zamjenskoj cesti usprotivili građani.

- Želim naglasiti da kroz resort neće prolaziti pogrebne povorke kao što su mnogi mediji objavili. Supetar je grad, ima mrtvačnicu na groblju, meni je 38 godina, nikad nisam vidjela pogrebnu povorku u mjestu – kaže Marković. Dobije li izbore, razmišlja o raspisivanju referenduma pa neka Supetrani odluče gdje žele cestu. Za Duzicha tvrdi da nikad nije bio donator ni njezin ni SDP-a.